Pretraga

Nasljedni sportski duh: Student PMF-a i njegov djed biciklima prešli 1300 kilometara kroz 3 zemlje

A- A+

Jan Perutka je 21-godišnji student zagrebačkog PMF-a, a i biciklistički avanturist, koji je do sada imao dva veća pohoda i nekolicinu ovih ‘malih’ od 200-njak kilometara. Ljubav prema biciklizmu nasljedna je u obitelji Perutka. Za to krivnju snosi djed koji je bio ragbijaški reprezentativac Čehoslovačke, a uz to se bavio amaterski gimnastikom i biciklizmom. Upravo je s njim, u dobi od 17 godina Jan odvozio 1300 kilometara dugu rutu od Ulma na jugu Njemačke do jezera Balaton u Mađarskoj. Sve je trajalo 15 dana, a mlađi član ovog tandema nam prenosi zgode i nezgode s ove putešestvije.

Foto: Privatna arhiva

Jan Perutka je 21-godišnji student smjera ‘Znanosti o okolišu’ na zagrebačkom PMF-u, a uz to i zaljubljenik u dulje biciklijade po otvorenom putu. Najdulja mu je bila 1650 kilometara kroz šest zemalja. No, ljubav prema biciklizmu je naslijedio od oca i djeda. Upravo s djedom, koji je tada imao 76 godina, Jan je napravio svoju prvu daleku biciklističku avanturu. Naime njih dvojica su prešli ukupno 1300 kilometara kroz tri zemlje, odnosno Njemačku, Austriju i Mađarsku.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Student (20) sa zagrebačkog PMF-a biciklirao kroz sedam zemalja i prešao 1650 kilometara


'Nije to običan djedica sa štapom i naočalama'

Jan nam je rekao još neke pojedinosti o svome ‘djedu-supermanu’, koji ne miruje ni u svojoj 80. godini. – Ove godine krajem kolovoza djed će sa svojim prijateljima ići iz Češke u Norvešku na biciklu, otkriva planove Jan. No to ne dolazi tek tako. Djed je u svakodnevnom trenažnom procesu. Rola se, skija, trči po Jarunu. – Još uvijek svako jutro šeće od svoje Trešnjevke do Seseveta i natrag, dakle nekih 20 kilometara. Tako da vam ovo govori da je on sve samo ne običan ‘dedica’ sa štapom i naočalama koji se budi u 9 ujutro te dan provodi uz novine i kavicu u udobnoj fotelji, zaključuje Jan.

Za sve je kriv djed

Prije nego krenemo s opisom avanture upotpunjenih Janovim izjavama, dotaknit ćemo se njegova djeda, uspješnog sportaša na više polja. Osim što je bio ragbijaški reprezentativac Čehoslovačke, Janov djed se uspješno bavio gimnastikom, a i biciklizmom na duge staze, od kojeg još uvijek nije odustao.

Jan, student PMF-a je već druga generacija Perutkinih koju je djed zarazio svojim hobijem. Naime on je već prije Janova oca i strica, vodio na biciklijade kroz više zemalja.

– Njih trojica su skupa s djedovim polubratom, obišli Makedoniju i Grčku po ljeti, dok je moj otac imao 17, a stric 13 godina, govori Jan.

Poslije toga mu se otac zajedno s kolegama uputio u doslovno nevjerojatnu biciklističku avanturu.

– On je s 22 godine s još par svojih prijatelja sjeo na bicikl u Zagrebu i preko Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske prešao Gibraltar i ušao u Maroko iz kojeg je preko Alžira došao u Tunis.

Iz Tunisa je brodom prešao negdje u srednju Italiju i od tamo opet na biciklu natrag za Zagreb, prenosi nam Jan obiteljske pothvate. On već s 21 godinu ništa ne zaostaje.

Izdvojeni članak

Student koji je biciklom prešao preko četiri tisuće kilometara


Za malo pod kotačima kamiona

No, Jan je imao jedno opasno iskustvo na ovoj 1300 kilometra dugoj ruti. – Zamalo sam sletio pod kotače kamiona. Bilo je riječ o neutvrđenoj bankini i iz neopreznosti sam malo izašao van ceste. Refleksno sam se pokušao vratiti na cestu, no to sam učinio pod premalim kutem i kotač mi se poskliznuo na bankinu. Na svu sreću sam se uspio uspraviti i stati, a baš tada je proletio kamion pored mene, govori Perutka.

S djedom naučio puno praktičnih stvari važnih za biciklijade

U dobi kada je Jan imao 17 godina, s djedom se dakle zaputio busom do njemačkog grada na Dunavu Ulma, da bi onda tamo prešli na vožnju nemotoriziranim prijevoznim sredstvom.

– Vozili smo se tim putem jer od Ulma pa skroz do Beča vodi Donauradweg ( njem. biciklistički put po Dunavu), a pošto sam ja tek trebao steći iskustvo na biciklu, to je bila idealna ruta, prisjeća se Jan.

Naravno kroz 15 dana vožnje kroz tri zemlje mora se dogoditi mnoštvo neobičnih događaja, a naš sugovornik je imao uglavnom pozitivna iskustva.

– Bili smo u starom benediktinskom samostanu u Bavarskoj negdje, u kojem je sad pivnica i pivovara. Moram reći da je piva bila vrhunska. Kako smo se sporije vozili, mogli smo u miru razgledali austrijske gradove Krems i Melk, objasnio je Jan.

Spavali su uglavnom u šatorima, eventualno u kampovima, a na taj način su potrošili zajedno svega 1000 eura u 15 dana vožnje.

– Iskustva su mi bila lijepa i mogu reći da sam, vozeći s djedom naučio puno praktičnih stvari bitnih za biciklijadu, zaključio je priču student PMF-a.

Nasljedni sportski duh: Student PMF-a  i njegov djed biciklima prešli 1300 kilometara kroz 3 zemlje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap