Nastavnici se pitaju jesu li traperice koje ima pola države primjerene za školu

Velika se polemika zapodjenula među članovima grupe Nastavnici.org ispod statusa jedne profesorice, koja smatra da je neprimjereno dolaziti na nastavu u trapericama poderanim na koljenima. Možda polemika i ne bi dosegla te razmjere da traperice s prorezima na koljenima nema valjda svaki drugi srednjoškolac u državi. A kako rasprava pokazaše, nisu mrzak odjevni komad niti brojnim profesorima.

Ovo je definitivno sklizak teren, obzirom da Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne propisuje jedinstven zakon koji određuje pravila odijevanja u obrazovnim ustanovama, nego je na svakoj instituciji da se sama pozabavi tim pitanjem. Tako pojedine škole imaju pismeni dress code, dok se u drugima on pojašnjava usmeno.   

Screenshot: Nastavnici.org

Nema ozbiljnih sankcija za nedolično odjevene u hrvatskim obrazovnim institucijama

Dakako u spomenutoj se polemici izmijenilo kojekakvih stajališta pa su tako pojedinci naglasili kako ima niz nepriličnijih komada odjeće od potrganih traperica. 

Tajice bez gornjeg dijela, koji prekriva pozadinu su istaknute više puta, a i ljetne kombinacije tipa šorc i japanke, označene su kao neprikladne. Gola ramena i pupak te minice, također se načelno obilježavaju kao nepoželjna odjeća u obrazovnim ustanovama.  

No, ono što mnoge učenike motivira da unatoč pravilima i dalje ispituju strpljenje profesora, je okolnost da i one škole, koje imaju pomno razrađen i propisan dress code, nemaju ozbiljnije sankcije za kršitelje. Učenike koji prekrše kodeks odijevanja, eventualno se usmeno upozori i vrati kući uz molbu da se presvuku. 

Bilo kako bilo, različita su stajališta o ovom pitanju, a kakvo je vaše mišljenje o poderanim trapericama, koje su bile povod za članak, odgovorite nam u anketi. 

Za poderane traperice u obrazovnim institucijama...

Odgovori