Pretraga

Na natjecanju koje priprema mlade za budućnost najboljima proglašeni automatizirani pilićarnik i interaktivna meteo karta

A- A+

Kroz donacijski natječaj Generacija Next Hrvatski telekom sa 700.000 kuna podržao je razvoj najboljih projekata temeljenih na naprednoj tehnologiji interneta stvari (IoT), a koje su prijavile osnovne i srednje škole te razne udruge koje se bave edukacijom mladih diljem Hrvatske. U donacijskom natječaju Generacija Next sudjelovalo je ove godine više od 100 škola i udruga, oko 800 učenika i učenica i 130 mentora. Najboljim projektima proglašeni su automatizirani pilićarnik OŠ Iver i veliki kolaboracijski projekt, koji je kroz interaktivnu kartu povezao brojne škole i raznih udruga te omogućio prikaz meteoroloških pokazatelja diljem Hrvatske u realnom vremenu.

Foto: press

Na zadnji dan ove školske godine Hrvatskom Telekomu prezentirani su najbolji projekti unutar donacijskog natječaja Generacija Next. Projekte su prezentirali njihovi autori i mentori koji su ih vrijedno razvijali tijekom čitave godine.

Automatizirani pilićarnik i interaktivna meteo karta najbolji su projekti

Izdvojeni članak

GENERACIJA NEXT: Donacijski natječaj HT-a za digitalne inovacije i znanstvene projekte vrijedan 700.000 kuna

Najboljim su proglašeni, automatizirani pilićarnik, kojeg su izradili učenici OŠ Iver iz Sesveta, pod vodstvom mentora Romana Rupčića, te kolaboracijski projekt koji je kroz interaktivnu kartu povezao brojne škole i raznih udruga te omogućio prikaz meteoroloških pokazatelja diljem Hrvatske u realnom vremenu.

Pilićarnikom temeljenim na IoT tehnologiji upravlja se aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu, a služi za automatizirani ekološki uzgoj pilića u objektu i van objekta u ograđenom prostoru. Automatski pilićarnik automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom, rasvjetom i pojilicom i time omogućava uštedu električne energije i vode te čuva okoliš.

Drugi projekt, ‘Mjerenje atmosferskih varijabli’, objedinio je preko 100 osnovnih i srednjih škola te udruga diljem Hrvatske, a svaka uključena ustanova je izradila malu stanicu za mjerenje atmosferskih varijabli – temperature, vlage, tlaka, UV indeksa, količine svjetlosti, te količine mikročestica u zraku za prikazivanje onečišćenja zraka. Svi ti podaci prikazuju se u realnom vremenu na interaktivnoj karti Hrvatske. Ovaj projekt prikazuje pravu snagu i stečeno znanje u korištenju IoT tehnologija u osnovnim i srednjim školama, a danas ga je predstavio Nenad Bakić, suosnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), kao partner donacijskog natječaja.

U tijeku natječaj za sezonu 2018./2019.

U donacijskom natječaju Generacija Next u sezoni 2017./2018. sudjelovalo je ove godine više od 100 škola i udruga, oko 800 učenika i učenica i 130 mentora. Posljednje dvije godine ovaj je natječaj usmjeren je ka poticanju razvoja STEM vještina. U tom je razdoblju više od 160 škola opremljeno naprednom opremom za projekte bazirane na IoT tehnologiji, a u projektima je sudjelovalo više od 2.000 djece te je educirano više od 130 učitelja mentora. Također, opremljen je jedinstveni laboratorij za astrobiologiju u Višnjanu kroz koji prođe više od 700 djece godišnje, a educirano je više od 300 mentora.

Izdvojeni članak

Hrvatski Telekom predstavio Generaciju Next i donirao 700.000 kuna za STEM projekte

– Drago mi je da je HT prepoznao projekt koji smo osmislili i podržao ga vrijednom donacijom, koju smo nadogradili i vlastitim sredstvima. Tehnologiji Interneta stvari smo orijentirani zato što s njome učenici mogu razviti projekte koji su bliski korisnim aplikacijama, ili to – poput ovog projekta – već jesu, te su tim projektima primiču inovativnosti, poduzetništvu i tržištu rada. Upravo zato smo u ovaj projekt uključili i srednje škole, istaknuo je Nenad Bakić.

Za kraj napomenimo kako je donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next za sezonu 2018./2019. je u tijeku, a prijave za sve osnovne i srednje i škole i razne udruge koje promiču razvoj STEM vještina otvorene su do 1. srpnja (do ponoći). Kako se prijaviti, doznajte na ovoj poveznici.

Kao i prethodnih godina za realizaciju projekata Hrvatski Telekom dodjeljuje ukupno 700.000 kuna i to u dvije kategorije – kategoriji digitalnih inovacija temeljenih na tehnologiji interneta stvari i kategoriji istraživačkih znanstvenih projekata.

Copy link
Powered by Social Snap