Pretraga

Kako (ne) držati dijetu prije praznika

A- A+

Možda još nisu službeno počeli praznici, ali praznično raspoloženje vlada danima. Nema više nikakvog mjesta suzdržavanju – samo uživamo. Kako i ne bismo uz fritule, kuhano vino i ostale poslastice na svakom koraku?

Jedina kvaka jest u tome što svi za blagdane želimo izgledati najbolje što možemo. Skoro pa svi, kako god izgledali, u svakom trenutku žele imati još barem dvije kile manje, biti utegnutiji i jednostavno biti bolja verzija sebe samih. I što onda?

Izdvojeni članak

Blagdanska akcija: U zamjenu za malo krvi u menzi dobivate besplatan obrok

Malo je nemoguće u isto vrijeme biti na dijeti i zdravo živjeti, te uživati u svim čarima adventa. Stoga donosimo nekoliko savjeta kako donekle, barem pokušati pomiriti ove dvije, naizgled nespojive stvari.

Nećemo soliti pamet i govoriti vam da imate mjeru, zato što svi znamo da za vrijeme blagdana mjera ne postoji. Štoviše, moglo bi se reći da je pretjerivanje jedna od stvari bez kojih ne možemo zamisliti blagdane.

Ne radi se samo o pretjerivanju u hrani i piću, već i u trošenju, kićenju, izgledu, odmaranju, partijanju… Ukratko, što god se radi tijekom blagdana, mora biti pretjerano. Vjerojatno se zato i najžešće svađamo s obitelji upravo za vrijeme praznika… Na svu sreću, jednako se tako i volimo najviše u ovo čarobnom vrijeme.

Teško je bilo što raditi, a da ne bude pretjerano. Pa tako i držanje dijete, ako se odlučite za to, će morati biti ekstremno. Jednostavno je pretjerivanje glavna tema, a ne zdrav život. Realno, da želite živjeti zdrav život, ne biste morali držati dijetu pet dana prije Božića, kako biste mogli obući željeni outfit.

Ovisno o tome kakva ste osoba, izazov koji ćemo vam postavit će vam biti manje ili više težak. Ako ste normalna osoba koja voli tu i tamo uživati u ‘zabranjenim’ stvarima, ovo nije za vas. Radije odmah odustanite od ideje da ćete držati dijetu za vrijeme blagdana, nego da se mučite, a bez rezultata.

Izbjegavajte advent

Otići do grada na advent s idejom da nećete pojesti barem jedne fritule i popiti barem čašu kuhanog vina jest jednostavno život u laži. Svi znamo da posjet adventu mora završiti s praznim novčanikom i punim trbuhom.

Pogotovo ako se usudite otići na klizanje te proživjeti sat vremena agonije. Ne zaboravite da uz živciranje oko pokušavanja klizanja uz hrpu ljudi, ono također doista umara. Ipak se radi o intenzivnom sportu kojim se vi, vrlo vjerojatno, ne bavite na dnevnoj, ili tjednoj razini.

Stoga ako planirate izbjeći sav taj višak kalorija, najbolje bi bilo da jednostavno ne idete na advent. Onda ste sigurni da nećete doći u napast, ili pasti pod utjecaj društva, vršnjaka, ili jednostavno ideje da se odlaskom na advent mora jesti i piti kao da sutra ne postoji.

Nemojte se družiti s ljudima

Nažalost, hrana i piće su često sastavni dio druženja i općenito socijalizacije. Izaći , a ne popiti barem jedno visokokalorično piće je nemoguća misija, ali i pomalo bezobrazno. Svatko može raditi što želi dokle god ne ugrožava drugoga, ali sjesti u kafić i naručiti čašu vode zaista nije maksimum dobrog ponašanja.

Ako sjednete u restoran s ekipom, također će ispasti vrlo glupo ako naručite samo čašu vode, ili piće. Kada odlučite sjesti na ručak, morate naručiti ručak. Odlazak u restoran će gotovo pa uvijek biti visokokaloričan obrok, čak i ako se potrudite da to ne bude, ilitiga naručite nešto lagano.

Kako biste izbjegnuli nepotreban unos kalorija, jednostavno se prestanite družiti s ljudima. Izmislite razne, neodgodive obaveze (iako kreću praznici) i ne dajte se nagovoriti u neka neobavezna druženja. Svi znamo da čak i ona koja ne uključuju hranu originalno, završe s grickanjem čokolade, u najmanju ruku.

Odustanite od obitelji

Koliko god nabijena kalorijama bila druženja s ljudima, ništa ne može nadmašiti obiteljske obroke. Bilo da se radi o obiteljskom doručku, ručku ili večeri, najest ćete se kao nikada do tada niste jeli, te kao da nikada više nećete ni moći jesti.

Nismo sigurni baš zašto je to tako – možda svađanje troši puno kalorija ili jednostavno činjenica da svaki obrok traje po dva sata utječe na to da morate jesti dva sata. Kakvog smisla ima sjediti za kuhinjskim stolom i ne jesti? Nikakvoga!

Dok drugim ljudima možete slagati da ste jako zauzeti, teško ćete pobjeći od obitelji tako. Oni znaju da niste nigdje išli već da ste samo u sobi u svojoj pidžami. Jedini način na koji možete izbjeći obroke s njima jest da se posvađate s istima. Možda čak i ne morate sa svima, već s pojedincima.

Odustanite od života

Ponekad je najočitije rješenje najteže za vidjeti, a to je slučaj i s našim problemom. Koliko je samo teško živjeti u vrijeme blagdana – fina hrana i pića na sve strane, topla blagdanska atmosfera i dovoljno slobodnog vremena za spavanje.

Kako biste se riješili svih tih zla, jednostavno odustanite od života. Bilo bi najbolje da cijele praznike probate prespavati te se probudite tamo negdje poslije Nove godine, taman na vrijeme da stignete vidjeti svoje najbliže jedan dan i vratite se u svoju dobru, staru rutinu koja će vas umarati sve do proljetnih praznika, koji se sada čine daljim nego ikada.

Copy link
Powered by Social Snap