Pretraga

Ne morate samo učiti: Donosimo još tri prijedloga za korisno provođenje vremena bez škole i faksa

A- A+

Po prvi put u našoj povijesti se događa da se nastava održava online. Dok neki profesori donedavno nisu ni znali kako se pali kompjuter (možda ne doslovno, ali neki sigurno i to…), od ovog tjedna se sva nastava održava isključivo putem interneta. Neki hrabriji su se odlučili na opciju gdje će održavati nastavu putem videa, postoje audio zapisi koji prate prezentaciju, a postoji i najjednostavnija stvar – jednostavno postavljanje materijala na Internet.

Foto: Sveučilište u Rijeci

Kako će točno izgledati online nastava i koliko će biti uspješna će tek pokazati vrijeme, ali to što imamo višak vremena i preporuku da ne izlazimo iz kuće, ne znači da dani koje nam predstoje moraju biti dosadni, ispunjeni buljenjem u prazan zid i povremenim svađanjem s ukućanima. Kada ste zadnji put imali dovoljno slobodnog vremena da niste imali svaku sekundu svojeg života isplaniranu? Vjerojatno na praznicima, kada smo svaki trenutak koristili kako bismo se naspavali i što više družili s prijateljima.

Ovo ipak nisu praznici i dani provedeni u spavanju i druženju nisu opcija. Na svu sreću, imamo dovoljno vremena za naspavati se – nema više buđenja sat vremena prije škole samo kako ne bismo zakasnili na prvi sat, ali nema više ni jedine stvari zbog koje volimo školu (da, volimo, koliko god to neki ne željeli priznati). Nema tog kontakta s našim vršnjacima i intenzivnog druženja koje i najgore dane može pretvoriti u najbolje. Ipak, dovoljno smo sretni da možemo komunicirati s našim prijateljima i na sto drugih načina, što ćemo sada i iskoristiti.

Kada se od dana oduzme vrijeme provedeno u školi i ono u druženju, inače nam ostaje tek toliko vremena da stignemo napisati zadaće i koliko-toliko se naspavamo. Sada ipak imamo puno više slobodnog vremena na raspolaganju, toliko da se neki pitaju kako uopće popuniti vrijeme. Mi ne samo da donosimo prijedloge kako popuniti raspored, već kako pametno iskoristiti dane pred nama.

Zaostatci

Svi imaju zaostatke – bilo da se radi o seriji koju nikako ne stižete pogledati, knjizi koju mjesecima odgađate ili gradivu koje vam stalno izmiče. Uvijek nam fali još malo vremena kako bismo stigli sve što bismo trebali. Sada je taj trenutak kada se sve stiže. Svi bismo se radije bavili nečim novim i uzbudljivim, ali trenutak je takav da ga treba iskoristiti kako bismo se riješili onoga što nas muči.

Bitno je da rješavate zaostatke po principu prioriteta, s time da je škola ipak broj jedan, bez obzira na to što trenutno fizički ne idemo u školu. Napokon možete u miru pročitati sve lektire koje ste ignorirali, a čekaju vas na državnoj maturi. Tko zna, možda se i zaljubite u neku od njih…

Hobiji

Svi imaju svoje interese kojima se više/manje posvećuju, ali većina će reći da ne provodi dovoljno vremena njegujući ono što ih zanima. Uvijek postoje bitnije stvari, a onda ono što nam je zaista bitno, kao svakom pojedincu, pada u drugi plan.

Sada se napokon možemo dovoljno posvetiti i hobijima. Bilo da se radi o vježbanju sviranja nekog instrumenta, ili učenju novog stranog jezika – sada je vrijeme za brušenje tih vještina. Imate blog na kojem niste napisali objavu od 2017 godine? Danas je vrijeme za pisanje. Jednom davno ste krenuli učiti akorde na gitari i onda ste samo odustali? Sada je vrijeme da cijelo susjedstvo uživa u vašem sviranju.

Novi izazovi

Mi ljudi smo takvi da volimo imati izazove. Nekada je izazov samo se probuditi i ustati iz kreveta, a nekada nam nije dovoljno ni obaviti 11 stvari u danu. Svatko od nas ima svoj ritam i svoj stil života, no sada kad smo prisiljeni primiriti se, teško je pronaći nešto što nam predstavlja izazov. Ipak, upravo je to ključno kako nam ne bi pao moral.

Oduvijek ste željeli naučiti peći savršene palačinke? Željeli biste ići na pub kvizove, no mislite da ne znate dovoljno? San vam je početi redovito vježbati? Izmislite još 53 ovakve stvari koje zvuče kao uvod u neku televizijsku reklamu za neki opskurni proizvod, a zatim odaberite jednu i posvetite joj se. Da, samo jednu, pa onda kad taj cilj ostvarite, onda idete dalje. I tako sve dok se život ne vrati u normalu…

A dok je stanje ovakvo kakvo je, sigurno će vam od velike pomoći biti i naši Kvizovi, na kojima možete otvoriti vlastiti profil, pronaći područje koje vas najviše zanima, te tako skupljati bodove i pratitelje. Osim što možete odgovarati na pitanja, možete i sami smišljati pitanja!


 

Snimka medijske konferencije ministrice s porukom za učenike:

Od ponedjeljka učenici i studenti iz cijele Hrvatske ostaju doma, a nastava će se izvoditi online. U ovoj situaciji naš sustav za učenje može vam itekako pomoći da naučite i usvojite novo gradivo, a u to možete uključiti i cijeli svoj razred! Kako, pročitajte na poveznici i pogledajte u videu.

Primjer online nastave

Gostovanje glavnog urednika srednja.hr Marka Matijevića na N1 televiziji povodom trenutne situacije u školstvu

Ne morate samo učiti: Donosimo još tri prijedloga za korisno provođenje vremena bez škole i faksa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap