Pretraga

Ne nasjedajte: Netko je (vrlo nekvalitetno) lažirao screenshot našeg portala i širi lažnu vijest

A- A+

Možda najveći pokazatelj medijske nepismenosti među mladima činjenica je da se mnogi od njih informiraju isključivo putem snimki zaslona koje sadrže određenu ‘vijest’. Problematično je to jer se tako dobiva samo dio informacije, a isto tako putem snimke zaslona često je nemoguće odrediti je li riječ o snimci zaslona objave na društvenoj mreži ili opskurnom blogu. Ili je netko, uz par jednostavnih klikova, lažirao snimku zaslona i vijest s logom portala čijim informacijama inače vjerujete jer su provjerene. Prijavu jednog ovakvog slučaja u kojem je netko, poprilično nekvalitetno lažirao zaslon s nepostojećim na portalu srednja.hr, dobili smo putem Instagrama.

foto: pixabay

 

Tekst s naslovom ‘Ministrica donijela važne odluke koje će utjecati na sve učenike…’, a u kojemu se navodi da će se ispiti ‘provoditi putem MS Worda’ i da će učenici pritom imati uključene kamere, te da će se usmena ispitivanja provoditi putem Skypea, na portalu srednja.hr – ne postoji! Takva informacija, naglasimo to odmah, uopće nije točna i Upute o načinu vrednovanja učenika u nastavi na daljinu bit će predstavljene tek u petak.

Informiranje putem ‘screenshotova’ sve je učestalije

Riječ je o lažiranoj snimci zaslona i to vrlo nekvalitetno izrađenom u Paintu ili nekoj vrsti photoshopa. Sliku  smo dobili u inbox Instagrama, s upitom je li to točna informacija, jer čitateljica nigdje na portalu nije uspjela pronaći takvu vijest. Photoshopirana fotografija usitinu sadrži logo portala srednja.hr, kao i dijelove nekih prijašnjih članaka. No, da je riječ o photoshopu, vidljivo je odmah iz prvih rečenica uvoda koje su potpuno nepismene i nemaju smisla. Nedostaje i fotografija koja je obavezni dio opreme naših članaka, kao i ime autora te datum objave.

S obzirom na potpuni izostanak predmeta kroz koji bi mladi učili o medijskoj pismenosti, ne čudi, primjerice, nerazlikovanje objava na društvenim mrežama i medijskih tekstova, a jedan od istaknutijih problema je i informiranje isključivo putem snimaka zaslona. Rezultat ove raširene pojave je poluinformiranost ili neinformiranost.

Zašto nije dobro i kako provjeriti točnost vijesti

Naime, informiranjem putem ‘screenshota’ dobivate samo dio informacije koja može biti ‘izvučena’ iz konteksta i poprimiti drugačije značenje od onog kojeg uistinu ima, a kojeg možete dobiti jedino cjelovitim čitanjem novinskog članka. Drugo i jednako važno, samo čitanjem snimaka zaslona često je nemoguće odrediti je li riječ o snimci zaslona objave na društvenoj mreži, ospkurnom blogu ili je netko lažirao zaslon s nepostojećim člankom medija kojeg smatrate vjerodostojnim.

Izdvojeni članak

Učenici, ne nasjedajte: Društvenim mrežama širi se lažna vijest o ponavljanju školske godine

No, što sami možete učiniti da provjerite vjerodostojnost informacije koju ste dobili putem snimke zaslona?

Prvo, dobro promotrite pismenost i profesionalnost u načinu izražavanja u ‘vijesti’. Ako je riječ o navodnoj snimci zaslona nekog portala, kao u ovom slučaju, posjetite taj isti portal te uz pomoć ključnih riječi pokušajte pronaći članak. Treće, u Google tražilicu upišite naslov teksta, a zatim ‘site:’ i onda naziv portala čiji tekst pretražujete, primjerice ‘Potvrđeno je: Zbog epidemije koronavirusa norijada u Zagrebu otkazana do daljnjeg site: srednja.hr’. Ukoliko na ta dva načina ne pronađete navodnu vijest iz snimke zaslona koju ste dobili, najvjerojatnije je da je riječ o – prevari. Uz to, uvijek nam se možete obratiti i putem Facebooka ili Instagrama, baš kao i čitateljica u današnjem slučaju, i s prijateljima podijeliti poveznicu na cjeloviti članak.