Pretraga

Ovo NE očekujte na studiju: Najveće zablude o studentskom životu

A- A+

Polako, ali sigurno, bliži se početak još jedne akademske godine. Trenutno je napeto svim starim studentima koji se bore s jesenskim rokom, ali i onima koji tek dolaze na fakultete. Posljednje pripreme su u tijeku i odbrojavaju se sekunde do uvodnog predavanja. A što onda?

Foto: Pixabay

Postoje razne ideje o tome kako studentski život izgleda i nerijetko se dogodi da onda nakon dolaska na studij, slijedi veliko razočaranje. Možda čak i ne toliko razočaranje, već šok. Nitko se ne voli hvaliti time da je ‘štreber’, no istina je da ćete na fakultetu vrlo vjerojatno sami postati jedan. Dobar dio vremena ćete provoditi na fakultetu, a drugi dio pripremajući se za fakultet…

Izdvojeni članak

50 studentskih tragedija – Jeste li zaista student ako se ne možete prepoznati u ovome?

Doduše, nije studentski život samo studiranje pa ćete sigurno doživjeti neke ‘filmske’ trenutke. Tada ćete pomisliti kako je studentski život ipak toliko odličan kao što se i prepričava u filmovima i bit ćete ponosni na sebe što ste ga doživjeli. Ne želimo ubijati zabavu, ali nije ni toliko filmski.

Postoje naravno zablude o tome što je prihvatljivo na studiju, što ne. Ne samo kada je riječ o studentskom životu, već i kada je riječ o samom studiranju. Razlika između srednje škole i fakulteta je ogromna, no često je naglasak na krivim razlikama. Onda dođete na faks i shvatite u čemu je zaista stvar. Kako bi vas donekle pripremili, u nastavku teksta donosimo neke od najvećih zabluda.

Samo studiranje nije glavni dio ‘studentskog života’

Postoje svakakve ideje o tome kako studiranje izgleda. Ako pogledate bilo koji film ili seriju koja se bavi tom tematikom, šanse su da će najmanji broj scena biti sniman na fakultetu, gdje ćete ustvari provoditi najviše vremena. Koliko scena ste vidjeli da se odvijaju u fotokopirnici? U redu za menzu?

Da, poprilično je nerealno očekivati da će vaše studiranje izgledati kao ono iz filma, pogotovo ako se zaista veselite samom studiranju (što se nadamo da je slučaj!), pa vas onda i zanimaju kolegiji koje ćete slušati (ili barem dio istih). Vjerojatno će se dobar dio vašeg života odvijati na fakultetu i vrtjeti upravo oko toga.

Nećete cijelo vrijeme biti samo u dvoranama, ali ćete vjerojatno dobar dio provoditi na fakultetu ili oko fakulteta. Odlazak u knjižnicu ili u menzu, kava pokraj fakulteta u pauzi ili čekanje na konzultacije. Sve je to dio vaše buduće rutine.

Prebacivanje na drugi faks je sramota

Kada u srednjoj ili osnovnoj idete na produženu nastavu ili padnete razred, okolina vas osuđuje. Od vršnjaka, pa do roditelja, rođaka i profesora. Nekako se pretpostavlja da će se taj sram nastaviti i na fakultetu, pogotovo ako ste godinama slušali kako stariji osuđuju one koji su nađu u takvim situacijama.

Onda dođete na uvodno predavanja i shvatite da se barem 10% vaših kolega i kolegica na ovaj studij prebacilo s nekog drugog. I otvoreno to kažu i nema nikakvog srama niti suzdržavanja na tu temu. I nemojte misliti da su se prebacili samo zato što im nije išlo na faksu – ljudi mogu biti dobri i u stvarima koje ih ne zanimaju…

I da, vrlo je vjerojatno da će upravo ti studenti biti među najboljima. Zašto? Zato što su oni svjesni prilike koja studiranje jest. Ne gledaju na odlazak na predavanje kao na mučenje, već kao korisno utrošeno vrijeme kada slušaju o stvarima koje ih zaista i zanimaju. Realno, tako bi trebalo biti svima koji su sretni sa svojim odabirom…

Nećete nikad imati bliskost s kolegama kao u srednjoj

U osnovnoj i srednjoj, htjeli to ili ne, svaki dan provodite s istim ljudima u prosjeku šest sati. Naravno da ćete se onda s njima zbližiti, pa ćete tako čak i o onima koje najmanje volite, znati puno više nego što biste željeli znati. S onim najdražima ćete pak postati intimni prijatelji i dijeliti sve što se dijeliti može.

Na fakultetu je situacija nešto drugačija. Gotovo je pa sigurno da nećete na svim predavanjima biti uvijek s istim ljudima, a i raspored će vam biti čudan. Bit će dana čak i kad nećete imati predavanja, a bit će dana kad ste na fakultetu i po osam sati. U svakom slučaju, male su šanse da ćete s nekime biti prisiljeni provoditi toliko puno vremena, kao u srednjoj.

S druge strane, to isto tako znači da ćete imati više slobodnog vremena kada ćete se moći posvetiti svojim prijateljstvima, van konteksta fakulteta. I upravo zato ćete se s tim ljudima zbližiti i više nego s onima iz srednje. Kave između predavanja, piva nakon odlaska na neku ekstra stvar za neki kolegij, menza nakon nadoknade subotom… To su trenuci kada odlučujete s kim se družite i kada gradite nova prijateljstva.

Ovo NE očekujte na studiju: Najveće zablude o studentskom životu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap