Pretraga

‘Neće biti jaja i brašna, ali ćemo se zabaviti’: Učenici su nam ispričali kako će izgledati ‘norijade’ koje sami pripremaju

A- A+

Zbog epidemioloških mjera ove godine nema službenih norijada, no neke maturante ni to neće spriječiti da nore. U nekoliko hrvatskih gradova maturanti pripremaju male, neformalne norijade, a rovinjski učenici opisali su nam kako će izgledati njihovo slavlje završetka srednje škole. No, zadnji dan škole slavit će se i drugdje.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

– Ne planiramo ništa specijalno, ali ćemo se naći na nekoj plaži, uzeti nešto za piti i slaviti cijeli dan. Kupat ćemo se u moru i to je to, ispričala nam je rovinjska učenica Nina.

Budući da su ove godine zbog epidemioloških mjera zabrana okupljanja otkazane norijade, neki su učenici odlučili sami organizirati.

‘Ionako smo se već vidjeli’

Izdvojeni članak

Oni bi cugali… Osmaši prosvjedovali jer završetak škole moraju slaviti – u školi!

Kako se epidemiološka situacija popravlja, maturanti ne strahuju od širenja zaraze. Pitali smo ih boje li se koronavirusa.

– Pa, većina se ne boji. Iskreno, ionako smo se već sad sastajali izvan škole u grupama. Oni koji se boje, valjda neće doći, kaže Nina kroz smijeh.

Ističe kako u Rovinju imaju samo jednu srednju školu pa ni ne postoji mogućnost da se okupi naročito veliki broj ljudi.

Bez pjene, brašna i jaja

Maturanti, ipak, priznaju da im je žao što neće imati ‘pravu’ norijadu.

– Nema nažalost pjene, jaja i brašna, ali bolje išta nego ništa, zaključuje naša sugovornica.

Slična okupljanja maturanti su organizirali u još nekoliko gradova.

– Uskoro ćemo poći prijaviti događaj u policiju, ali sigurni smo kako neće biti problema… A i ako ih bude, odlučni smo u održavanju norijade jer imamo potpuno pravo na to uzimajući u obzir kakva nam je godina priređena, kaže Antonia iz Dubrovnika.

Detaljnije nam još nije mogla otkriti.

‘Pao nam je kamen sa srca kada su popustile mjere’

Marija iz Rijeke kaže kako je norijada dan koji očekuju od početka školovanja.

Izdvojeni članak

[FOTO] Malo ljubavi, malo mržnje i puno cuge: Pogledajte najbolje detalje s norijade u Zagrebu

– Plan naše norijade je nešto što smo počeli stvarati na zadnji dan trećega razreda, a sa njegovom realizacijom smo krenuli sredinom ove školske godine godine. Vremenski period od zadnja dva mjeseca je bio dosta neizvjestan, zbog toga što nismo bili sigurni hoćemo li uopće moći izaći iz naših domova na dan norijade koja u našoj školi pada na 27. svibanj, ističe Marija.

Priča nam kako je njihov plan, koji je uključivao crne liste i umjereno gađanje podređenih generacija vodom, djelomično propao.

– Pao nam je kamen sa srca kada su mjere popustile i kada smo shvatili da su dopuštena okupljanja do 40 osoba. To je značilo da je ostao najbitniji dio – iznajmljena kućica, majice sa nadimcima,dobar roštilj i razred na okupu uz razrednika i obilje svega što vole mladi (naravno u granicama normale), kaže sa smiješkom.

Trenutno im je najveća briga što nam se kućica nalazi na malo izoliranom mjestu, a oni su odgovorni i ne voze u alkoholiziranom stanju.

– Odlučili smo igrati na sigurno i opremiti se sveukupno 34 litara alkohola koje ćemo raspodijeliti na 48 sati. Razred nije uvijek bio složan no vezano uz temu smo se složili da prednost imaju bijelo vino i pivo koji čine preko 70% sveukupnog alkohola, opisuje Marija.

Svirat će sami

Izdvojeni članak

[VIDEO] Prizor s norijade kao iz najljepše bajke braće Grimm: Ovako su se od škole oprostili maturanti iz Osijeka

Marijan iz Metkovića otkrio nam je kako pripremaju malu zabavu ispred škole. Svirat će grupa iskusnih maturanata.

– U petak sam organizirao da budemo ispred škole i puštamo muziku te, naravno, sviramo. Trebali bi doći svi maturanti iz Metkovića jer nas nema baš puno, a onda idemo u jednu kuću, gdje ćemo nastaviti zabavu, pojasnio nam je Marijan planove za norijadu.

Valja napomenuti kako ove godine, zbog štrajka, nastava svim maturantima ne završava isti dan. Tko zna, neke će to možda navesti i da završetak škole proslave dvaput.

Kako je protekla prošlogodišnja norijada u Zagrebu pogledajte u velikog fotogaleriji na linku i u videu:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap