Pretraga

Nećete vjerovati zbog čega su ovi filmovi bili zabranjeni u dijelovima svijeta

A- A+

Mnogi su filmovi znali biti zabranjeni u nekim zemljama ili bi se cenzurirale ‘škakljive’ scene, no ponekad se radi o posve bizarnim razlozima. Pogledajte nekoliko filmova koji su bili cenzurirani u Švedskoj, Filipinima ili nekoj trećoj zemlji svijeta zbog smiješnih razloga.

ewallpapershub.com

Filmovi se nerijetko cenzuriraju dijelom ili u potpunosti zbog uvredljivog sadržaja, rasizma ili promicanja nasilja ili kršenja moralnih načela. No, ponekad određene države znaju zabraniti neki film, a da razlog tom postupku bude posve nevjerojatan i bizaran. Provjerite koju su se filmski naslovi zabranjivali, u kojim zemljama, i najzanimljivije – zašto.

Izdvojeni članak

Cenzura na Googleu: Bizarna lista riječi koju zabranjuju

‘E.T. – The Extra Terrestrial’

Iako biste pomislili da nema baš nikakve šanse da se ovakav film zabrani, Šveđani su se dosjetili jednoga. Naime, švedski odbor za filmsku cenzuru mišljenja je kako bi ‘E.T.’ mogao subverzivno utjecati na djecu te da bi izgubili povjerenje u odrasle i počeli ih se plašiti pa su ga zabranili djeci ispod 12 godina, piše flavorwire.com.

No kako je film postao iznimno popularan, djeca su u Švedskoj protestirala ispred kina, bunila se pa čak i lagala za svoju dob kako bi mogli odgledati ovaj omiljenog izvanzemaljca.

Neumoljivi glavni švedski cenzor ipak je ustrajao na tome da film bude zabranjen za mlađe od 12 godina, uz obrazloženje da bi ‘E.T.’ mogao traumatizirati djecu zbog ‘prijeteće i zastrašujuće atmosfere’ koja vlada filmom.

‘Brokedown Palace’

Claire Danes glavni je krivac zašto se brojnim filmovima, uključujući i ‘Brokedown Palace’, zabranilo prikazivanje na Filipinima. Naime, ‘Brokenown Palace’ je drama koja prati dvije žene koje su u Tajlandu bile uhapšene radi krijumčarenja droge. No kako je film davao oštru kritiku tajlandskim vlastima, u toj zemlji je zabranjen, a producenti su snimanje premjestili na Filipine.

Međutim, došlo je do neočekivane situacije – Filipinci su ga isto zabranili. Razlog takvom potezu jest intervju u kojem glumica Danes nije pokazala previše oduševljenja njihovom metropolom

– U Manili ne postoji kanalizacija i tamošnji stanovnici nemaju ništa. Čak ni ruke, noge, zube ili oči. Snimanje se odvijalo u stvarnoj psihijatrijskoj bolnici, a često su nas prekidali krikovi bolesnika. Također, štakori su nas posvuda pratili, izjavila je Claire Danes u jednom intervjuu. Stoga su Filipinci zabranili kompletnu kinematografiju ove glumice.

‘Blue Jasmin’

Samo jedna cigareta bila je dovoljna da se u Indiji zabrani cijeli film ‘Blue Jasmin’ zahvaljujući kojem je glumica Cate Blanchett nagrađena Oscarom. Iako je u ostatku svijeta film Woodyja Allena doživio veliki uspjeh te Cate priskrbio drugog zlatnog kipića, u Indiji nikada nije prikazan zbog scene u kojoj Andrew Dice pali cigaretu.

Naime, u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta vrijedi zakon po kojem nije dozvoljeno emitiranje scena pušenja bez da se pritom ne upozori na štetnost cigareta. Budući da redatelj nije dopustio da se upozorenje tog tipa stavi na scene u kojima se puši, Indijci u svojim kinima u ponudi nisu imali ‘Blue Jasmin’.

Svi SF filmovi s putovanjem kroz vrijeme

Iako je poduži popis filmova koje su zabranile kineske vlasti, svakako među najneobičnijima je zabrana svih SF filmova u kojima likovi putuju kroz vrijeme. Naime, u Kini su zabrinuti oko ideje da likovi odlaze u prošlost i mijenjaju povijest. Također su naveli i da bi se moglo dogoditi da ih prilikom boravljenja u prošlosti vlastiti roditelji mogu zapaziti i zavesti. Što ni u kojem slučaju ne bi bilo poželjno.

Nećete vjerovati zbog čega su ovi filmovi bili zabranjeni u dijelovima svijeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap