Pretraga

Nekad je bio kralj svih mobitela, od sutra odlazi u povijest: Tko ga ima, neće moći ni uputiti poziv

A- A+

Nekada su svi koji su si to mogli priuštiti imali Blackberry. Njegova je tipkovnica i sigurnost svima bila privlačna, a telefoni su im jednostavno bili premium. U međuvremenu su ih pomeli Apple i Android mobiteli, a sada dolazi kraj jedne ere. Blackberry telefoni sutra će jednostavno – prestati komunicirati. Više nećete moći slati SMS poruke, obavljati pozive, pregledavati internet.

blackberry mobitel

Ilustracija: Unsplash; Randy Lu

Iako kod nas možda nije bio toliki hype, u SAD-u je Blackberry nekada uzimao 50 posto tržišta svih mobilnih telefona, a glavni su prodajni aduti bili fizička QWERTY tipkovnica i sigurnost.

Bio je kralj svih mobitela

Blackberry je u svojem vrijeme, da to sročimo slikovito, bio kralj svih mobitela. Svi su ga željeli imati, i svatko tko si je to mogao priuštiti – imao je jedan. Od konkurencije ga je razlikovala prepoznatljiva tipkovnica na kojoj je svako slovo imalo svoju tipku. Drugi su telefoni tada imali tipkovnicu za brojeve od nula do devet, zvjezdicu i ljestve.

Tko je imao takav telefon (a autor ovih redaka jest) bio je ljubomoran kada bi vidio one sretnike koji su ga imali kako cijeli dan tipkaju poruke na Blackberryju. No, to se gotovo preko noći promijenilo. Prije 15 godina na sjajnoj je pozornici Steve Jobs predstavio prvi iPhone. Bio je to prvi telefon koji je koristio multi-touch tehnologiju na zaslonu, a tipkovnica – nije bila potrebna. iPhone je imao svoju virtualnu, a svako je slovo imalo svoju virtualnu tipku; i ne samo to, već kako je bila virtualna, tipke su se mogle mijenjati, pa su slova tako jednim dodirom postajala brojevi, znakovi, simboli.

Pomela ih konkurencija

Blackberry je još uvijek bio popularan, no dolaskom novih Android pametnih uređaja koji su koristili tehnologiju nalik Appleovoj, potražnja je počela padati. Izdali su nekoliko ‘legacy’ uređaja, a 2013. su se pokušali aktualizirati kroz Blackberry 10 uređaje i touchscreen tehnologiju. Izdali su neke legacy, a neke potpuno nove uređaje koji su izgledali kao moderni iPhone ili Android uređaji. No, ni to baš nije uspjelo.

Kako su tada na tržištu, uz Android i iOS teško opstajali drugi operacijski sustavi – poput mobilnog Windowsa – tako je jednako bilo teško i za Blackberry. Proizvođači aplikacija nisu vidjeli profit u tome da za tako nišno tržište proizvode aplikacije pa je Blackberryjev app store počeo lagano propadati. U nekome trenutku uključena je podrška za Android aplikacije, što je označilo prvi blizak kontakt s Googleovim operacijskim sustavom. Dvije godine kasnije, 2015., Blackberry počinje proizvoditi uređaje koje pokreće upravo Android.

Ovo nije kraj kompanije

To je bio prvi, a danas dolazi posljednji čavao u lijes starim Blackberryjima koji rade na originalnom softveru. Od sutra, najavila je to kompanija, kako prenosi Verge, više neće pouzdano funkcionirati. To u prijevodu znači da od sutra više nema garancije da ćete moći normalno obavljati pozive, slati SMS-ove, koristiti mobilne podatke ili čak – ne šalimo se – pozvati hitnu.

Ako još uvijek posjedujete, ili netko od vaših bližnjih, neki od originalnih Blackberry uređaja, ovo je pravo vrijeme da ih se riješite jer od sutra više neće pouzdano služiti svojoj svrsi. Valja naglasiti da će svi Blackberry telefoni s Android operacijskim sustavom nastaviti funkcionirati normalno. Kako Verge podcrtava, ovo je samo još jedan od ‘krajeva’ Blackberryja, ali ne nikako i konačni kraj, s obzirom na to da kompanija prodaje sigurnosni softver.

Nekad je bio kralj svih mobitela, od sutra odlazi u povijest: Tko ga ima, neće moći ni uputiti poziv
Share via
Copy link
Powered by Social Snap