Pretraga

Neke pjesme slušate stalno? Istraživanje pokazalo kada najčešće otkrivamo novu glazbu

A- A+

Koliko često vam se dogodi da počnete slušati neku novu glazbu? Zapravo, vrlo rijetko, zar ne? Ispada da postoji znanstveno objašnjenje za to – pjesme koje slušate između 11. i 14. godine života su one koje će vam uvijek ostati najdraže.

foto: Pexels; 42 North

Kako piše IFLScience, postoji nekolicina istraživanja koja se bavi time kada se formira glazbeni ukus kod ljudi i zaključak je vrlo jednostavan – napokon postoji razlog zašto bez obzira na to koliko godina imali, i dalje volite slušati pjesme iz mladosti (ili bolje rečeno, i kasnije ćete slušati ono što sada slušate).

U istraživanju koje je provedeno na 1.000 ljudi, dobiveni su rezultati koji tvrde da s otprilike 30,5 godina prestajete otkrivati nove glazbenike i žanrove, a vrhunac otkrivanja je s 24 godine i pet mjeseci, mada je kod žena to i nešto ranije. U toj dobi, gotovo 75% ispitanika je reklo da na tjednoj bazi otkrije 10 ili više novih pjesama, a njih 64% je reklo da na mjesečnoj bazi otkrije pet ili više glazbenika. No, čak 60% ispitanika je reklo da imaju osjećaj da su zapeli u rutini i bore se s novim zvukom.

Postoje još neka istraživanja koja su pokazala da smo najotvoreniji novoj glazbi u tinejdžerskim godinama, a kako ulazimo u dvadesete, tako nam je sve teže slušati nove stvari. ‘Otvoreni za nova iskustva’ (‘Open to experience’) je jedna od pet the Big Five Personality Traitsa, koja označava našu znatiželju te otvorenost različitostima i novostima. Ta osobina opada sa starenjem.

Izdvojeni članak

Sva glazba na jednom mjestu: Četiri prijedloga za playliste koje morate pratiti

Postoji još jedno istraživanje koje je pokazalo kako smo u tinejdžerskim godinama najviše pod utjecajem glazbe koja nas okružuje. Štoviše, pjesme koje smo slušali u dobi od 11 do 14 godina i dalje ostaju među najslušanijim pjesmama na Spotifyju, barem u tom istraživanju.

Tako se pokazalo da žene koje sada imaju 41 godinu obožavaju pjesmu Just Like Heaven od benda The Cure, koja je objavljena kada su imale 11, slično kao i one koje sada imaju 69, a vole pjesmu Pretty Woman Roy Orbisona, koja je – dobro pogađate, harale radijima kada su imale 11 godina. Ovaj trend se može primijeniti i na sve ostale skupine.

Neke pjesme slušate stalno? Istraživanje pokazalo kada najčešće otkrivamo novu glazbu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap