Pretraga

Neki će se malo šokirati novim izvješćem: Ove su emojije ljudi najviše koristili u 2021. godini

A- A+

Emojija ukupno ima, vjerovali ili ne, preko tri i pol tisuće, no 5 posto korištenih u ovoj godini odnosi se na – jedan. Najpopularnijem emojiju već godinama nitko ne može stati na kraj, pa ni brojni medijski članci o tome da je izašao iz mode i da ga koriste samo boomeri. Pada li vam na pamet o čemu pričamo?

emoji tipkovnica

Foto: Unsplash

Unicode je ovih dana objavio dosta zanimljiv izvještaj o emojijima i načinima na koje ih koristimo u dopisivanju.

Prerano ste proglasili kraj

Oko 92 posto svjetske populacije koristi emojije. Izbora je pregršt. Od okruglih lica nalik onome što stariji, da ne kažemo boomeri, jer ima tu i milenijalaca, nazivaju smajlićima pa sve do hrane i raznih simbola. Precizno, trenutno je u opticaju 3.663. Poanta je da svi emojije koristimo na drugačiji način, počevši od toga koje koristimo najviše. Iako je već u nekoliko navrata, sve većom prisutnošću Generacije Z (onih rođenih okvirno nakon 1996. godine), bilo govora o tome da su neki emojiji ‘out’, izgleda da stvari nisu tako jednostavne.

Konkretno, pričamo o 😂, emojiju koji kao plače od smijeha. Zoomeri su već davno proglasili da se radi o boomerskom emojiju i da je njegovo korištenje gotovo pa zabranjeno ako se ne želite predstaviti kao oldtimer. Stoga su mnogi tech i lifestyle portali na svjetskoj medijskoj sceni zaključili kako je to zapravo kraj smijućeg emojija. Neko su vrijeme tako društvenim mrežama kružile ilustracije nadgrobnog spomenika na kojem se nalazi spomenuti emoji uz natpis RIP. Da to zapravo nema puno veze s realnosti dokazuju podaci koje je priko Unicode konzorcij, nepofiltna organizacija zaslužna za digitizaciju svjetskih jezika. Oni u najnovijem izvještaju kažu da 😂 čini 5 posto svih emojija koji se trenutno nalaze u opticaju.

Najmanje popularne zastave

Drugi na ljestvici najkorištenijih emojija odnosi se na klasično crveno srce ❤️, nakon čega slijedi veliki jaz do idućeg emojija. Uz uvjerljivu pobjedu smijućeg emojija, valja naglasiti i neke nevjerojatne promjene u odnosu na izvještaj otprije dvije godine. ‘Lice koje moli’, u doslovnom prijevodu engleskog ‘pleading face’, emoji je koji je doživio nevjerojatan porast u korištenju zadnje dvije godine.

Otišao je tako s 97. mjesta, kao jedva uključen u prvih stotinu najpopularnijih, na 14. mjesto prema ovogodišnjem reportu. Onima koji posebno briju na državna i nacionalna obilježja ovaj se report neće baš svidjeti. Prema podacima koje je prikupio Unicode, najmanje popularna podkategorija emojija, su državne zastave. Ima ih čak 258 različitih, a svaki se odnosi, razumljivo, na jednu državu. Najmanje ih se koristi, dosta jednostavno objašnjenje, zato što su prespecifični.


DESET NAJKORIŠTENIJIH EMOJIJA

😂❤️🤣👍😭🙏😘🥰😍😊


 

Copy link
Powered by Social Snap