Pretraga

Nema štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki? Poznato kada Hrvatska zabranjuje ove proizvode

A- A+

Proteklog su petka milijuni mladih kroz 5.000 događaja u 156 zemalja svijeta prosvjedovali za spas klime. Još jednom su željeli poručiti kako su klimatske promjene i sve nepovoljniji klimatski uvjeti gorući problem današnjice, a odgovorne upozoriti na to da je sada trenutak za djelovanje. Maleni korak u zaštiti planete svakako je ukidanje jednokratne plastike. Dio takvih proizvoda, doznaje 24sata.hr, ukinut će se u Hrvatskoj već sljedeće godine.

Foto: Pixabay

Kako piše 24sata.hr, Ministarstvo zaštite okoliša novim će Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, onemogućit će stavljanje na tržište dijela jednokratnih plastičnih proizvoda. Donošenje zakona planirano je za drugi kvartal 2020. godine.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Na učenički prosvjed za klimu u Zagrebu došao i pas te poručio: ‘Ne želim biti hot dog’

Ta bi zabrana trebala važiti za plastične štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje napitaka, držače za balone, spremnike za hranu, napitke i čaše od stiropora i proizvodi od oksorazgradive plastike koja se kasnije raspada u okom nevidljivu mikroplastiku. Popis proizvoda, pišu 24sata.hr, može biti i proširen, ovisno o rezultatima mjera i na proizvode kao što su vrećice.

Rok koji je EU dala za zabranu ovih proizvoda je 3. srpnja 2021., a već od 1. siječnja 2019. počela je primjena mjera smanjenja potrošnje laganih i vrlo laganih vrećica koje se sada naplaćuju.

Podsjetimo za kraj, proteklog je petka održan globalni prosvjed mladih Fridays for Future, kojime se već godinu dana upozorava na važnost poduzimanja akcija vezanih uz globalno zatopljenje. Prosvjedovalo se i u četiri najveća hrvatska grada, a kako je protekao onaj u Zagrebu pogledajte u našoj fotogaleriji.

Nema štapića za uši, plastičnih vrećica i slamki? Poznato kada Hrvatska zabranjuje ove proizvode
Share via
Copy link
Powered by Social Snap