Pretraga

Nemate dojam da je stiglo proljeće? Ove pjesme pomoći će vam da se ubacite u to raspoloženje

A- A+

Proljeće je u punom zamahu – promjenjivo vrijeme, pelud u zraku i praznici koji nas izbace iz takta. Proljeće koje živimo je ustvari dosta daleko od proljeća opisanog u raznim romanima i poezijama, puno je življe, u svakom smislu te riječi. Možda je baš zato tako prirodno o proljeću pisati u notnom zapisu.

foto: Pixabay

Glazba je mnogima bitan faktor u životu, gotovo pa neophodan kad je u pitanju izražavanje. Bilo da tulite pod tušem ili svirate na akademiji, glazba je bitna. Možda vaše uho nije toliko istrenirano da zna raspoznati tonove, ali sasvim sigurno znate prepoznati kada je pjesma u nekoj sceni pogođena, ili u potpunosti promašena.

Svako raspoloženje nosi svoje pjesme, pa tako i ono proljetno. I dok sasvim sigurno imate neke svoje playliste na kojima se nalaze ‘feel good’ pjesme, donosimo nekoliko prijedloga koje možete uvrstiti na iste.

Izdvojeni članak

Proljeće je, a u nama nemir: 22 prijedloga što raditi na sunčan dan

Obećavamo da šaljemo samo dobre vibre!

U2 – Beautiful Day

Proljeće je kao jutro u godini – odjednom je sve novo i postoji nada, postoji mogućnost za promjenu. Dani postaju sve dulji i topliji, noći sve kraće. Bliži se i kraj školske godine i sve je nekako lakše. Lakše je biti sretan kada vas grije žuto Sunce i kada na putu do škole/faksa prolazite kraj rascvjetanih stabala.

U proljeće je svaki dan, ma što god vam se dogodilo, nekako istinski lijep. Vjerojatno je u pitanju to što ljepota života dolazi do izražaja. Ukratko, pjesma legendarnog U2, irskog benda, svakako je posvećena upravo tim lijepim danima. Pjesma izašla 2000. godine, no i dalje ju obožavamo slušati.

Natasha Bedingfield – Pocketful of Sunshine

Pop glazba u dvijetisućitima godinama je bila nešto posebno, pa tako i ova pjesma. Čim pustite originalnu verziju, možete zamisliti kako je to izgledalo tada. Ako ništa, podsjeća vas na onu scenu iz filma Easy A gdje se Emma Stone bezbrižno tušira i glupira. I kako da vas onda pjesma ne oraspoloži?

Čak je i sama Natasha rekla da joj je upravo to jedna od omiljenih pjesmi, zbog pozitivne poruke koju šalje. U ovoj godini u kojoj je cilj biti ne pozitivan na koronavirus, zaista je lijepo na trenutak se ugasiti i u potpunosti prepustiti ovakvoj glazbi.

Antonio Vivaldi – Proljeće

Vivaldi je u osamnaestom stoljeću imao viziju – napisati ciklus koncerata u kojemu će dočarati zvukove četiri godišnja doba. U tome je uspio i mi danas, tristotinjak godina nakon, i dalje slušamo ove skladbe, u potpunosti očarani. I dok svako godišnje doba ima nešto svoje, apsolutno je najpoznatije upravo proljeće.

U ovih nekoliko stoljeća, mnogi su se bavili ovim skladbama, pa tako i Max Richter. Prije nešto manje od deset godina je izašao tako njegov album na kojem se poigrao s ovim klasičnim djelima i nanovo ih napisao. Dobili smo tako neka nova remek djela, između kojih i proljeće. Zaista vrijedi poslušati.

Luka Nižetić – Proljeće

Niste valjda mislili da će ovaj popis proći bez domaće himne posvećene proljeću? Ovo remek djelo Luke Nižetića objavljeno je još davne 2005. godine, kada je prvi put izvedena na Dori. Iako nas ova pjesma nije predstavljala na Eurosongu te godine, postala je jedna od najslušanijih pjesmi te godine.

Dan danas ne može proći jedan parti s trash glazbom da se ne posluša ovaj hit, a kamoli da razgovor o proljeću. Zanimljivo je i to da rijetko tko zna tekst cijele pjesme, ali je zato refren svima utisnut u pamćenje – proljeće je u nama!

Nemate dojam da je stiglo proljeće? Ove pjesme pomoći će vam da se ubacite u to raspoloženje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap