Pretraga

Nevjerojatne činjenice zbog kojih ćete još više zavoljeti Wikipediju

A- A+

Wikipedija je nešto nevjerojatno – šesta najpopularnija web stranica koja je sasvim besplatna za korištenje, a koju održava skupina energičnih volontera. Svatko od vas sigurno ju je koristio mnogo puta, no vjerojatno vas je malo upoznato s nekim od neobičnih činjenica o ovoj stranici bez koje internet ne bi bio isti.

Svatko je od vas barem jednom koristio Wikipediju, bilo za školski seminar, provjeravanje činjenica ili iz čistog informiranja i zabave. Ta nevjerojatna besplatna web stranica koju održavaju volonteri puna je znanja, a iako ste je bezbroj puta koristi, vjerojatno su vam slabo poznate (ili sasvim nepoznate) nevjerojatne činjenice o ovoj web stranici. Business Insider donosi stvari koje niste znali o Wikipediji.

Izdvojeni članak

Devet najkontroverznijih tema na Wikipediji

Vremenska prognoza utječe na sadržaj Wikipedije

– Postoji korelacija između vremenskih prilika i broja ljudi koji uređuju sadržaj na Wikipediji u određenom trenutku. Lošije vrijeme znači i više editiranja sadržaja na stranici.

– Wikipedija ima i službenu pjesmu naziva ‘Hotel Wikipedia’, koja je zapravo parodija na poznatu pjesmu ‘Hotel California’ grupe Eagles.

– Postoji anketa u kojoj se postavljaju hipoteze o tome koji će članak na stranici biti zadnji ikad editiran.

– Wikipedija ima katalog svojih izbrisanih članak s pomalo čudnovatim naslovima, odnosno DAFT’S, što je skraćenica za ‘deleted articles with freaky titles’. Neki od favorita su ‘Agry donkey’, ‘Cake cannon’ i ‘The role of clowns in modern society’.

– U jednom je trenutku Wikipedija ustanovila tjedni ban na IP adrese koje su pripadale američkom Kongresu. Čini se kako su njegovi članovi konstantno uređivali i mijenjali članke o sebi samima.

Izdvojeni članak

Najfascinantniji čovjek na Wikipediji: Preživio dva svjetska rata i pad aviona, iskopao sebi oko i odgrizao prste

Najuređivaniji članak na popularnoj online enciklopediji

– Izaberite random članak, i zatim kliknite prvi link koji u njemu pronađete. Zatim kliknite prvi link u članku u koji ste maloprije ušli. Od 26. svibnja, 94,52 posto Wikipedijinih članaka će vas na kraju odvesti do filozofskog članka u tom procesu.

– U petnaestom izdanju Enciydlopedije Britannice postoji 65 tisuća članaka, dok Wikipedija ima čak 4,3 milijuna engleskih članaka.

– Wikipedija slavi ‘Dan Wikipedije’ svakog 15. u mjesecu siječnju kako bi obilježila nastanak stranice 2001. godine.

– Najeditiraniji člana na Wikipediji je onaj o Georgeu W. Bushu.