Nevjerojatne stvari o internetu koje morate pročitati da biste vjerovali

Vjerojatno mislite kako ste učinili sve što je u vašoj moći kako biste zaštitili sebe i svoje privatne podatke na internetu, no nakon što pročitate neke nevjerojatne činjenice o istome, poželjet ćete kreirati snažniju lozinku.

Mislili ste da znate sve o internetu, te da ste prilično dobro informirani o načinima zaštite podataka i vlastite privatnosti na internetu? Nakon što pročitate ovaj tekst, shvatit ćete koliko ste zapravo neinformirani, te vjerojatno složiti još bolju, neprobojniju i sigurniju lozinku. Buzzfeed donosi nevjerojatne činjenice o internetu, privatnosti i sigurnosti o kojima niste imali pojma.

USB kondomi: Najnovija zaštita pametnih telefona

Tek jedan od pet mailova koje primite ne posjeduje malware

Nevjerojatna je činjenica da je tijekom 2012. godine samo u jednom danu poslano oko 30 milijardi spam mailova. Samo jedan od pet mailova bilo je legitiman, odnosno nije sa sobom nosio neki ‘malware’. Za čak dvije trećine slučajeva gdje je došlo do proboja u podatke može se zahvaliti ljudskoj grešci ili pogreškama u sustavu, što samo pokazuje koliko je krhka sigurnost na internetu. Procjenjeni broj ljudi čiji su podaci otkriveni takvim probojima je otprilike 600 tisuća osoba.

Porast cyberkriminala

Tri četvrtine privatnog materijala koji ‘iscuri’ dolazi od insajdera koji su bili autorizirani da mogu doći do njih. To dovodi do sljedeće nevjerojatne činjenice, a to je da se do 2016. godine predviđa desetpostotni rast cyberkriminala po godini. Zahvaljujući novim tehnologijama postoje i sasvim novi načini da se ugrozi sigurnost, smatraju stručnjaci. Samo u Americi, od 2005. godine probijeno je čak 608 tisuća podataka.

Skidanjem datoteka torrentima lako zaradite vrlo opasne viruse

Veliko širenje virusa i malwarea

Od prošle godine broj malicioznih stranica na internetu porastao je za čak 600 posto, što pokazuje koliko je točno veliko širenje virusa, malwarea i ostalih online zlonamjernika. Na kraju krajeva, legitimno je zapitati se je li išta što radimo na internetu zapravo privatno, te razmisliti o tome je li pametno išta objavljivati.

Odgovori