Pretraga

Ni Newton zbog pandemije nije išao na faks: Priča kaže da mu je baš tad na glavu pala jabuka sa stabla

A- A+

Isaac Newton bio je student na Trinity College u Cambridgeu kada je London pogodila Velika kuga. Baš kao što škole i fakulteti otkazuju nastavu danas zbog koronavirusa, s Trinity Collegea su studente poslali kućama da uče na daljinu. To vrijeme od 18 mjeseci Newton je iskoristio izuzetno kvalitetno, toliko da je ta godina poznata kao njegova “godina čudesa”.

www.history.com

Velika londonska kuga izbila je 1665. godine i trajala je do 1666. U to vrijeme, Isaac Newton imao je 23 godine te je bio student na Trinity College Cambridge. Zbog kuge studenti nisu išli na nastavu te je Newton također otišao iz grada, piše washingtonpost.com.

Izdvojeni članak

Nevjerojatne činjenice o ujedno briljantnom i bizarnom Isaacu Newtonu

To vrijeme iskoristio je izuzetno kvalitetno. Prvo je rješavao matematičke probleme koje je započeo u Cambridgeu. Potom je nabavio prizme s kojima je eksperimentirao u svojoj sobi  te je ispitivao čak i svoje oko sa šilom, odnosno tupom iglom. Tako su nastale njegove teorije o optici .

 

Nije sigurno je li točna poznata priča o tome kako je Newton sjeo ispod stabla jabuke pa mu je jedna jabuka pala na glavu i on je odjednom shvatio cijeli zakon gravitacije, ali kako prenosi navedeni izvor, njegov asistent John Conduitt ovako je to kasnije objasnio.

– Dok je razmišljao u vrtu, na pamet mu je palo da ista sila gravitacije (koja je uzrokovala da jabuka sa stabla padne na tlo) nije limitirana samo na određenu udaljenost od zemlje, nego se mora odnositi na puno šire od onog o čemu se obično mislilo. “Zašto ne toliko daleko kao Mjesec?” pomislio je, rekao je Conduitt, piše washingtonpost.com.

Newton se tako nakon 18 mjeseci, 1667. godine vratio na fakultet s gotovim teorijama od kojih su kasnije nastali i njegovi poznati zakoni.

Copy link
Powered by Social Snap