Pretraga

Nije šala: Istraživači tvrde da uz čašu pive bolje ‘šprehamo’ strane jezike

A- A+

Jeste li se ikada bojali početi pričati na stranom jeziku, no strah bi nestao nakon ispijanja alkoholnog pića? Istraživači su otkrili kako konzumacija male količine alkohola zapravo poboljšava vještine govorenja stranog jezika, i to je vjerojatno zato što se ljudi jednostavno prestanu brinuti.

Foto: Pexels.com

Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Liverpoolu, londonskog King’s Collegea te Sveučilišta u nizozemskom Maastrichtu. U njihovim je ispitivanjima sudjelovalo 50 izvornih govornika njemačkog jezika koji studiraju u Maastrichtu.

Samo polovica ispitanika dobila je alkohol

Izdvojeni članak
Nikola Baketa

Godina dana bez alkohola – Sam protiv svih

Studenti su kroz istraživanje pokušavali učiti nizozemski jezik. U prvoj fazi, svaki je student dobio piće, no samo je polovica pića sadržavala alkohol. Istraživači su, tako, željeli usporediti kakve će govorne vještine imati studenti koji su konzumirali alkohol u odnosu na one koji nisu okusili nijedne jedine kapi.

Veličina pića kojeg su ispitanici dobili ovisila je o njihovoj težini, tako da je količina alkohola varirala od studenta do studenta. Muškarci od 70 kilograma, primjerice, dobili su jednu pintu (malo manje od pola litre) piva s pet posto alkohola. Nakon što su ispraznili čaše, ispitanici su, na zahtjev istraživača, počeli razgovarati na nizozemskom jeziku.

Ispitivači su razgovore snimili i pokazali ih dvama izvornim govornicima nizozemskog, koji su ocjenjivali svakog pristupnika. Rezultati su bili uzbudljivi, piše Vice.

Alkohol poboljšao izgovor

Izdvojeni članak

Zanimljiva statistika: Svaki peti student iz Velike Britanije uopće ne pije alkohol

Studenti koji su prije razgovora konzumirali alkohol, u izvedbi zadatka bili su ‘znatno bolji’ od onih koji nisu dobili alkoholno piće. Izgovor im se činio poboljšan, ali i većina njihovih govornih vještina doživjela je nagli porast. Alkohol nije činio nikakvu razliku u tome kako su sudionici ocijenili svoje sposobnosti.

Usprkos zanimljivim rezultatima, istraživači su se složili kako studija zahtijeva daljnja proučavanja.

– Važno je naglasiti kako su sudionici ove studije konzumirali nisku dozu alkohola. Viša razina konzumacije alkohola možda neće imati pozitivan učinak na izgovaranje stranog jezika, zaključio je Dr. Fritz Renner, jedan od istraživača koji su promatrali ispitanike.