Pretraga

Nikad nije kasno za diplomu: Studij završila u 81. godini, a želi se školovati i dalje

A- A+

Dora Clark iz Ohia diplomirala je u 81. godini života. Sa školovanjem na fakultetu počela je 1979. godine, a na Sveučilište u Akronu odlučila se vratiti sa 67 godina. Sada je diplomirala s najvećom pohvalom.

diploma

Foto: Pixabay

Dora Clark odrasla je u američkoj saveznoj državi Virginiji u doba segregacije, kada su Afroamerikanci poput nje imali vrlo malo prilika za obrazovanje.

‘Um je nešto što ne bismo smjeli zanemariti’

Preselila se u Ohio i počela pohađati Sveučilište u Akronu 1979. godine, ali ga je zatim napustila. Provela je radni vijek kao recepcionarka i stenografkinja, a na fakultet se odlučila vratiti u mirovini, sa 67 godina. Sada je, u 81. godini života, završila preddiplomski studij organizacijskog nadzora.

– Um je nešto što ne bismo smjeli zanemariti, zato sam svoj odlučila održati aktivnim i u starosti, objasnila je Clark svoju odluku da nastavi školovanje za Akron Beacon Journal.

Osim što je radila na vlastitom obrazovanju, Dora Clark je pomagala i kolegama studentima. Održavala im je instrukcije i poticala ih da budu aktivni na predavanjima i postavljaju pitanja. Osim svojih kolega, inspirirala je i svoje nećake i nećakinje da budu uporni i nastave sa školovanjem, te ih potiče da u školovanju budu još bolji od nje.

Izdvojeni članak

Najstariji na svijetu: Sa 96 godina diplomirao na Studiju za umjetnost i dizajn

Prilagodba za vrijeme pandemije

S obzirom na to da se školovala za vrijeme pandemije koronavirusa, velik dio studija je morala odraditi online. To joj je bio osobit izazov s obzirom na to da prije pandemije nije često koristila računalo, ali uz pomoć lokalne knjižnice uspjela je savladati i tu prepreku. Naučila je kako sudjelovati u online nastavi i grupnim projektima, a poruke u chat je pisala unaprijed kako bi stigla tipkati i komunicirati sa znatno bržim mlađim kolegama.

S diplomom preddiplomskog studija školovanje ne staje za Doru Clark. Odlučila je pohađati dodatne sate i dobiti certifikat iz komunikacija, a počela je i predavati na seminarima.

– Ako imate želju za učenjem, onda možete učiti. A ja volim učiti, zaključila je Clark.

Nikad nije kasno za diplomu: Studij završila u 81. godini, a želi se školovati i dalje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap