Pretraga

O njima se ne govori: Brojke student servisa pokazuju drastičan pad zaposlenih studenata

A- A+

Koronavirus je u potpunosti promijenio naše živote i postavlja se pitanje hoće li se stvari ikada zaista vratiti u normalu. Puno ljudi se našlo u  (blagorečeno) neugodnim situacijama što pokazuju i statistike HZZ-a koje su zabilježile rast nezaposlenih u travnju od 25.483 osoba. No, što je sa studentima?

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Skoro svaki student mora raditi tijekom studija kako bi uspio studirati. Od plaćanja smještaja pa do hrane i higijenskih potrepština, sve je veći broj studenata koji nemaju luksuz da samo studiraju. Razni poslovi se nude, od onih zanimljivih i ugodnih, pa do onih napornih i čudnih… U svakom slučaju, ti poslovi su potrebni studentima kako bi mogli preživjeti.

Izdvojeni članak

Studenti ostali bez posla zbog koronavirusa: ‘Pitanje je kako preživjeti do prve sljedeće plaće’

Dolaskom koronavirusa, naravno, upravo su studenti bili ti koji su prvi dobili otkaze. Od toga da se većina studenata vratila doma pa jednostavno nije mogla raditi online, ili gori slučajevi, gdje su se studenti vratili doma zato što više nisu imali posao. Nažalost, iako djeluje kao da su studentski troškovi trenutno na nuli, većina studenata i dalje mora plaćati smještaj, samo što sada nemaju svoje uobičajene prihode.

Iako ne postoji evidencija (ne)zaposlenih studenata na državnoj razini, student servisi u raznim gradovima imaju evidenciju izdanih ugovora, koju donosimo u nastavku.

SC Zagreb

Podaci za mjesec travanj 2020. s usporedbom travanj 2019. godine su sljedeći:

 • broj podignutih ugovora (redovni i izvanredni studenti) travanj 2020. – 7.716 ugovora, iznos isplaćene naknade studentima 3.799 053,18 kn
 • broj podignutih ugovora (redovni i izvanredni studenti) travanj 2019. – 24 602 ugovora, iznos isplaćene naknade studentima 5. 365 672,44 kn.

Student servis Studentskog centra u Zagrebu u vrijeme korona virusa omogućio je našim studentima redoviti rad i redovitu isplatu. Studenti studentske ugovore mogu dizati preko našeg web-a i osobno u poslovnici. Našim korisnicima je omogućeno da ugovore vraćaju mail-om, poštom ili osobno u poslovnicu. Evidentan je pad studentskog rada kao i ponude poslova. Nadamo se da će se potražnja za angažmanom studenata u narednih nekoliko mjeseci normalizirati kako bi naši studenti mogli ostvarivati studentskim radom prihode preko studentskog posredovanja, rekao je zagrebački SC.

SC Split

U  periodu od siječnja do travnja 2019. godine posredstvom student servisa radilo je 5 224 studenta za 1 725 poslodavca, u istom periodu za 2020. godinu radilo je 4 026 studenata za 1 248 poslodavca. Veliki pad imamo od sredine ožujka i cijeli travanj kada je počela epidemija, te takav trend se nastavlja i sada. Statistikom u 2020 godini radilo je 486 studenata za 239 poslodavac, a  u 2019. godini radilo je 3 693 studenta za 1 270 poslodavca. Same  brojke pokazuju da je koronavirus utjecao na veliku nezaposlenost studenata, nažalost popuštanjem mjera do danas koje je donio Stožer civilne zaštite od strane poslodavaca nismo zaprimili upite za potražnjom studenata. Bojimo se da će se negativni trend i nastavi i u budućem razdoblju, jer sama statistika broja nezaposlenih na HZZ-u ne ide u prilog studentima, kažu nam iz splitskog SC-a.

SC Rijeka

Pandemija koronavirusa znatno  je utjecala na broj izdanih ugovora. Radi usporedbe:

 • u ožujku 2019. izdano je cca 4700 ugovora od čega ih je realizirano cca 4100, a u ožujku 2020. godine oko 3500 ugovora, od čega je realizirano oko 2500
 • u travnju 2019. izdano je cca 4900 ugovora od čega ih je realizirano cca 4400, a u travnju 2020. godine oko 1000 ugovora (računi za travanj se još uvijek rade pa nemamo konačnu informaciju koliko će ih biti, ali po broju izdanih ugovora vidi se da je promet znatno pao), komentirali su u riječkom SC-u.

SC Osijek

Broj izdanih ugovora:

 •  travanj 2019.=2673
 •  veljača 2020.=2554
 • ožujak 2020.=2517
 •  travanj 2020.=1061(!!!).

SC Zadar

U akademskoj godini 2019./2020. trenutno imamo oko 1.800 članova:

 • aktivan broj studenata u travnju 2020. bio je 138.
 • točan broj koliko ih je ostalo bez posla u travnju  2020. nismo u mogućnosti procijeniti, ali možemo prema podacima iz 2019. godine primijetiti da je u istom periodu (travanj) bilo zaposlenih oko 900 studenata
 • broj obrađenih ugovora u veljači je 1003, u ožujku 848 i u travnju 147.

Nadamo se skorom izlasku iz krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19 i oporavku gospodarstva, komentirao je SC Zadar.

SC Karlovac

Situaciju pratimo prema broju i iznosu izdanih faktura za obavljene studentske poslove u prethodnom razdoblju. Ono što ugrubo možemo reći da je promet u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za mjesec ožujak pao za trećinu, a za travanj će ti iznosi biti i preko 50%.

Kako su iz Stožera za CZ objavili novo znatno popuštanje mjera, očekujemo da će takva odluka imati znatan utjecaj na povećanje ponude studentskih poslova u narednom periodu. Na to će svakako utjecati i predstojeća turistička sezona, predviđaju iz karlovačkog SC-a.

SC Sisak

Zbog izvanredne situacije uzrokovane proglašenjem epidemije bolesti izazvane koronavirusom te proglašenim sigurnosnim i zdravstvenim mjerama kojim je obustavljena gospodarska djelatnost došlo je i do smanjenja broja zaposlenih studenata preko našeg servisa. U odnosu na isto razdoblje prošle godine (02-04 mjesec 2019) smanjen je broj izdanih studentskih ugovora za cca 60%. Studentski centar u Sisku kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere, odgovorili su nam iz SC-a Sisak.

SC Dubrovnik

Tijekom cijelog mjeseca travnja ove godine je izdano samo 56 ugovora o obavljanju studentskih poslova, dok je prošle godine u istom mjesecu realizirano (dakle izdano i kasnije isplaćeno) 636 ugovora. Situacija će vjerujemo biti još i nepovoljnija budući da očekujemo će se jedan dio ugovora stornirati iz razloga što nije bilo potrebe za poslom, tako da će na kraju broj realiziranih ugovora, dakle onih gdje su studenti isplaćeni, biti još i manji. Što se tiče veljače ove godine imali smo 362 izdana ugovora o obavljanju studentskih poslova dok je broj ugovora za ožujak bio 224, kad se već osjetio veliki pad u odnosu na isti mjesec prošle godine. S obzirom na to da je veliki broj poslova tijekom ovog i narednih mjeseci, koji su tradicionalno bili najbolji što se tiče ponude poslove za naše studente, bio vezan uz turizam nažalost očekujemo nastavak negativnog trenda, predviđa SC Dubrovnik.

Iz danih brojeva čak osam studentskih servisa u Hrvatskoj, vidimo da su studenti itekako pogođeni u ovoj krizi. Možda se nalaze i u još nespretnijoj poziciji zato što su isključeni iz svake statistike te nemaju pravo ni na kakvu pomoć. Osim možda na roditeljsku, a to je ono što svaki inače zaposleni student želi – biti na teret roditeljima…

Share via
Copy link
Powered by Social Snap