Pretraga

Nogomet sjajna aktivnost za prevenciju mnogih zdravstvenih poteškoća

A- A+

Igranjem nogometa umnogome se smanjuje rizik od moždanog udara, a ljudi s niskim krvnim tlakom na ovaj način vrlo efikasno pospješuju njegovu normalizaciju. Zaključke je utvrdila je studija provedena u Kopenhagenu pri sveučilišnoj bolnici Genofte. U istraživanju je sudjelovalo 33 osobe od 33 do 54 godine. Nakon što su šest mjeseci dva puta tjedno igrali nogomet, tri četvrtine njih je vratio svoj krvni pritisak u normalno stanje.

Nema problema ako niste postali nogometna velezvijezda, a o tome ste sanjali. I dalje možete dosta koristi imati od amaterskog loptanja. Naime studija provedena pri sveučilišnoj bolnici u Genofteu u Kopenhagenu je potvrdila da igrate li nogomet dva puta tjedno po sat vremena smanjujete rizike za moždani udar, a i povišeni krvni tlak, moguće je na ovaj način normalizirati.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih maloljetnih igrača u nogometnoj povijesti

Polugodišnja terapija nogometom donijela velike zdravstvene, a i kondicijske koristi

Već otprije je poznato da fizička aktivnost umanjuje krvni tlak, no do sada nije bilo poznato koji je oblik rekreacije najučinkovitiji. U spomenutom istraživanju je sudjelovalo 33 muškarca od 33 do 54 godine, s blagom hipertenzijom. Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine.

Jedna je imala dva treninga u tjednu po sat vremena, dok je druga vodila zdrav život po savjetima liječnika, pazila na prehranu te se bavila nekim drugim oblikom tjelesne aktivnosti.

Skupina koja je igrala nogomet umanjila je dvostruko više krvni pritisak od druge istraživane grupe. Nogometaši su također povećali kapacitet pluća i kondicije za 10 posto, te im je puls umanjen za osam otkucaja.

Prosječno su umanjili i tjelesnu masu za 1,8 kilograma, dok u drugoj grupi nije bilo nekih značajnijih pomaka.

Izdvojeni članak

Šest istina o vježbanju u koje nitko ne vjeruje

Voditelj istraživanja iznenađen preventivnim djelovanjem nogometa na kardivoskularne bolesti

Fizičke aktivnosti mogu donijeti nekolicinu koristi, no provedenim su istraživanjem utvrđeni i neki novi postulati.

– Igranje nogometa je pravi pogodak za muškarce koji pate od hipertenzije, umanjuje krvni tlak, poboljšava kondiciju i sagorijeva masti. Samo dva treninga od po sat vremena u tjednu su dovoljna, a nakon šest tjedana su umanjili krvni pritisak za 13,8mmHg, gdje je čak kod trećine njih pritisak sveden do normalnog stanja.

Iako su naša istraživanja pokazala da nogomet nosi zdravstvene koristi, ovo je prvi dokaz da on značajno doprinosi u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca sa hipertenzijom, izjavio je profesor Peter Krustrup koji je vodio istraživanje, za exeter.ac.uk.

Nogomet sjajna aktivnost za prevenciju mnogih zdravstvenih poteškoća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap