Pretraga

Nova vrsta komunikacije koja nas je sve osvojila! Ili ipak ne?

A- A+

Prije svega, želim se zahvaliti na kliku. Hej, ti koji čitaš, hvala ti što si odvojio dio svog vremena kako bi pročitao ovaj tekst. Ne mogu ti obećati da ti neće biti dosadan, da ti neće biti predugačak ili da nećeš požaliti utrošenih minuta.


Ono što ti mogu reći jest hvala, hvala što si odlučio/la čitati, umjesto da skrolaš po društvenim mrežama i smiješ se memeovima. Sigurna sam da ćeš svejedno ispuniti dnevnu kvotu lajkanja i slanja dobrih memeova, no pitanje je hoćeš li ispuniti dnevnu kvotu čitanja?

Izdvojeni članak

Najbolji memeovi i komentari maturanata na ispit iz Matematike: Da se ocjenjuje duhovitost bilo bi puno onih sa 100%

Danas rijetko tko čita, a da nije prisiljen na to. Književnost je postala nešto ‘što se mora’, a prije samo nekoliko godina, njezina primarna funkcija je bila zabavljanje. I to je skroz okej, nisam ovdje da ti tupim o tome kako moraš čitati. Realno, ne moraš. Možeš komotno nastaviti svoj život bez da ikada više u životu pročitaš jednu knjigu više nego što je potrebno.

S druge strane, sigurna sam da ćeš se nagledati još hrpe memeova. I ne samo danas, ne samo sutra, nego i ostatak svog života. Ne samo da ćeš ih gledati, već ćeš ih i slati svojim prijateljima, taggati ih ispod istih i spremati ih kako bi ih mogao/la slati u određenim trenucima, kada budu prikladni.

Moglo bi se reći da memeove više ne tretiramo kao obične slike i fotografije koje nas nasmijavaju, već kao novo sredstvo komunikacije. Ne zato što ih šaljemo non stop u krug, već zato što ih šaljemo bez ikakvog konteksta, a poruka je uvijek jasna i dostavljena.

Ne samo da ih možemo slati bez konteksta, već ih možemo stavljati u različite kontekste, ovisno o situaciji. Štoviše, memeovi su postali toliki dio naše kulture, da postaje prihvatljivo koristiti ih i u formalnijim situacijama, pa nerijetko u svoje prezentacije i seminare ubacimo poneki meme, ovisno o tome kakav nam je profesor iz tog predmeta.

Odbačena novost

I neki se protive tome, ali imaju li pravo? Rekla bih da ne. Vrlo često dolazi do problema kada se pojavi nekakva novost – to je nešto što smo naučili iz prošlosti. Stoga me uopće ne čudi što sada postoji otpor prema memeovima. Mada, taj otpor nije toliko vidljiv na prvu, zato što danas pop kultura, ilitiga popularna kultura, prevladava.

Jedna je to od glavnih značajki postmodernizma, razdoblja u kojem trenutno živimo. Pop kultura je postala središte naših razgovora, raspravi, a pogotovo našeg načina razmišljanja. Ona je tu kako bi se svidjela masama, a ako se sviđa masama, sviđa se većini. Do problema dolazi kada se pop kultura počinje miješati s ‘ozbiljnom’ kulturom, pod koju spada sve ono što učimo u školama i na fakultetima.

Isto tako učimo da je jedna od značajki postmodernizma upravo to miješanje visoke i pop kulture, bez ikakvih predrasuda prema ijednoj od te dvije. Nažalost, to je nešto što visokoobrazovani ljudi često zaboravljaju, pa onda s podsmijehom gledaju na pop kulturu.

Ja definitivno nisam jedna od njih i sigurna sam da nisi ni ti, kao što nije niti većina naše generacije. No to je jednostavno način na koji svijet funkcionira – pojavi se novost, starije generacije ju ne prihvate, mlađe ju svojataju i onda se prenosi na nove generacije koje vremenom ni ne znaju da je to jednom, nekada davno, bila novost. Sigurna sam da će to biti slučaj i s meme kulturom, koja će definitivno nastaviti rasti, kao što je to bio slučaj do sada.

Hvala ti na izdvojenim minutama tvojega dana, sada se slobodno možeš vratiti proučavanju memeova. Ako naletiš na neki baš dobar, pošalji mi ga ili nas zaprati na srednja_hr Instagramu.

Nova vrsta komunikacije koja nas je sve osvojila! Ili ipak ne?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap