Pretraga

Novi korak za čišću Zemlju: Studenti napravili prvi ugljično neutralni automobil na svijetu

A- A+

Studenti Tehničkog sveučilišta Eindhoven u Nizozemskoj, napravili su Zem, prvi ugljično neutralni automobil na svijetu. Riječ je o vozilu koje je gotovo u potpunosti održivo. Napravljeno je od reciklabilnih materijala, a na krovu i poklopcu motora ima solarne panele.

Zem. Screenshot: Facebook

Studenti Tehničkog sveučilišta Eindhoven u Nizozemskoj, napravili su Zem, prvi ugljično neutralni automobil na svijetu. Riječ je o električnom automobilu pomalo neobičnog izgleda, napravljenog od reciklabilnih materijala. Na krovu i poklopcu motora ima solarne panele, pa je gotovo u potpunosti – održiv.

Zem, naime, uklanja i pohranjuje ugljični dioksid iz zraka tijekom vožnje. Zrak, kao i na standardnom automobilu, ulazi na prednjoj strani te prolazi kroz specijalni filter koji odvaja i pohranjuje stakleničke plinove.

Izdvojeni članak

Jeste li ih odvajali krivo? Donosimo popis 10 artikala koje nikad ne znamo pravilno odložiti u otpad

– Čistimo zrak tijekom vožnje i želimo postati potpuno CO2 neutralni. To je doista još uvijek koncept, ali već sada znamo da možemo povećati kapacitet filtra u nadolazećim godinama. Hvatanje CO2 je preduvjet za kompenzaciju emisija tijekom proizvodnje i recikliranja, rekla je voditeljica tima koji stoji iza Zema, Louise de Laat.

Kako prenosi DailyMail, filtar za odvajanje stakleničkim plinova dostiže svoj kapacitet nakon otprilike prijeđenih 320 kilometara, odnosno kada se skupi oko 30 grama plinovitog ugljičnog dioksida. Dok se Zem puni, filtar se može čistiti i zamijeniti, a uhvaćeni ugljični dioksid isprazniti.

Studenti tvrde da bi se tako moglo ukloniti do dva kilograma ugljičnog dioksida za svakih 20.600 kilometara koje automobil prijeđe, koristeći njihovu tehnologiju hvatanja zraka. Dakle, ako bi se ta tehnologija primijenila na milijune automobila na cestama diljem svijeta, ima potencijal dati stvarni doprinos smanjenju stakleničkih plinova.

– Ako 35 studenata može dizajnirati, razviti i izraditi ugljično neutralan automobil u godinu dana, onda također postoje prilike i mogućnosti za cjelokupnu industriju. Ni mi jop nismo završili s razvojem, a želimo poduzeti neke velike korako u nadolazećim godinama. Srdačno pozivamo proizvođače automobila da dođu i pogledaju Zem, rekla je jedna članica tima, Nikki Okkels.

Copy link
Powered by Social Snap