Pretraga

Obavezno štivo: Predsjednik Josipović preporučio mladima pet knjiga koje svi trebaju pročitati

A- A+

U znak otpora izumiranju knjiga odlučili smo uvažene javne ličnosti, osobe iz sustava obrazovanja, ali i istaknute studente tražiti top pet knjiga koje bi preporučili svakoj mladoj osobi u Hrvatskoj. Nakon nekoliko dekana, profesora, novinara, na red je došao i predsjednik RH Ivo Josipović. Pogledajte što je predsjednik odabrao za sve srednjoškolce i studente kao i kako je obrazložio svoje ‘obavezno štivo’.

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured Predsjednika RH

Nakon višemjesečne potrage za preporukama knjiga koje bi trebala pročitati svaka mlada osoba u Hrvatskoj, odlučili smo upitati i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića da nam izdvoji pet knjiga kao i obrazloži zašto ih smatra obaveznim štivom za srednjoškolce i studente. S obzirom da je i sam bio sveučilišni profesor, političar i glazbenik, predvidjeli smo kako bi predsjednik mogao dati zanimljiv popis naslova koje preporučuje mladima da pročitaju. U tome se i nismo prevarili, stoga pogledajte koje je knjige Josipović izdvojio pod obavezno štivo svim mladima.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

Mihail Bulgakov: ‘Majstor i Margarita’

U formativnom razdoblju ovaj roman mi je osvijestio važnost imaginacije u životu i u umjetnosti. Pisac na maštovit i alegorijski način, satirički prikazuje boljševičku Moskvu Staljinova vremena. Iako se radnja događa u Moskvi i u određenom vremenu, kao i kod svakog velikog pisca, tema je univerzalna: korumpirani intelektualci postoje svugdje.

Koristeći biblijske motive i motive iz Goetheovog Fausta, represivne poteze jednog totalitarnog sustava kao što su iznenadni nestanci i ubojstva ljudi, autor pripisuje nadnaravnoj sili – vražjem djelovanju. Satira, humor, simboli i alegorija čine roman začudnim. Uče čitatelja kako očitavati povijesno vrijeme, ali i prepoznavati slojeve koji su univerzalna kritika svakog totalitarističkog sustava.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Naslovi koje svima preporučuje dekanica TVZ-a

Margerite Yourcenar: ‘Hadrijanovi memoari’

Knjiga Hadrijanovi memoari sublimirana je mudrost. Radi se o preciznoj rekonstrukciji povijesnog trenutka vladavine rimskog cara Hadrijana. Na kraju života, pišući pismo svome nasljedniku Marku Aureliju, Hadrijan ispisuje neku vrstu oporuke u kojoj priča vlastiti život. To je priča cara s ljudskim licem, mudrog i dobrog vladara i mudrog i suptilnog čovjeka. Kao svako vrhunsko umjetničko djelo, i ovo nosi univerzalne poruke.

Ako i zanemarimo poruke, još uvijek ostaje ljepota i poetičnost stila kojim je roman napisan. Jedna od rečenica koju sam zapamtio čitajući Hadrijanove memoare, a koja se pokazala i još mi se pokazuje istinitom, glasi: „Život mi je protumačio knjige.“ Ja bih dodao: Knjige mi i danas tumače život.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Rob Riemen: ‘Vječiti povratak fašizma’

Knjiga promišlja opasnosti ponovnog uzleta ideja fašizma u Europi. Analizirajući uzroke totalitarizma, posebno fašizma u XX. stoljeću, autor ih vidi u nestanku društvenih vrijednosti, osobito u vrijeme gospodarskih i društvenih kriza. Rasap demokratskog društvenog tkiva praćen je i odustajanjem političkih stranaka od svojih izvora. Lijeve stranke prestaju brinuti o socijalnoj državi i društvenoj pravednosti, konzervativne stranke napuštaju brigu o tradiciji i čuvanju nacionalnih vrijednosti, liberali više brinu o slobodi tržišta nego o demokraciji.

Društva u krizi čak ni na terminološkoj razini ne priznaju probleme. Eufemistički ih nazivaju izazovom, fašističke ideje ekstremizmom, ratnog zločinca tek luđakom… Zašto preporučujem ovu knjigu? Mnoge od ovih simptoma možemo prepoznati u suvremenoj stvarnosti zapadne civilizacije, u regiji u kojoj živimo, pa i u našoj zemlji. Važno je da ih prepoznamo na vrijeme.

Alain De Botton: Religija za ateiste: vodič za nevjernike o mogućnostima upotrebe religije

Ova knjiga me je zaintrigirala nakon prvih nekoliko rečenica jer se u svom mandatu trudim promicati afirmativan odnos prema materijalnoj i duhovnoj baštini svih religija. De Botton ide upravo u tom smjeru: smatra da je u religijama puno potencijala praktične dobrobiti za život i društvo.

Ne ulazeći u njihovu mističnu i natprirodnu dimenziju, autor razlaže elemente mudrosti na kojima počivaju religije te socijalni kapital koje imaju (osjećaj zajedništva, ljubaznost, „religije znaju mnogu o našoj usamljenosti, o nježnosti, o iskazivanju zahvalnosti“, podsjećaju na katarzičnu prirodu umjetnosti…) Knjiga je poticajna jer otvara vidike, suočava s predrasudama, podsjeća na vrijednosti koje religije čuvaju, a koje nisu izvorno religijske, već naprosto ljudske.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Student na predsjedničkoj funkciji preporučio knjige koje svi trebamo pročitati

John Elliot Gardiner: ‘Music in the Castle of Heaven’

Za one koji vole glazbu.

John Elliot Gardiner, jedan od vodećih svjetskih dirigenata, napisao je ovu izuzetnu knjigu, između ostalog i kao sjećanje na svoje djetinjstvo u kojem je svakoga jutra, idući na doručak, prolazio kraj Bachova portreta u obiteljskoj kući. Čitanje Bachove biografije koju je napisao ovaj vrhunski poznavatelj Bachova glazbenog opusa, vrhunski erudit i talentirani pisac, zaista je nevjerojatan doživljaj.

To je jedna od onih knjiga za koju, iako je opsežna, nikako ne želite da završi. Isto tako, rađa želju da krenete slušati Bachove glazbene uratke, po prvi put ili po tko zna koji put, ispočetka.

Copy link
Powered by Social Snap