Pretraga

Obavezno štivo: Profesorica fizike Mares Golubović preporučila nam je pet naslova koje bi svatko trebao pročitati

A- A+

Internet i njegovi sadržaji na neki su nas način sviju udaljili od knjiga u fizičkom obliku, osobito mlade koji odrastaju većinom uz internetske sadržaje. No, na ljepotu držanja knjige u ruci koja ima svoju težinu, debljinu, miris i teksturu srećom nisu svi zaboravili. Neki još uvijek uživaju u svemu onome što nam knjiga pruža, a osim dobrog osjećaja na koji smo pomalo zaboravili, knjige u fizičkom obliku imaju još neke prednosti pred onima u elektroničkom, poput činjenice da ćemo ju u svakom trenutku moći otvoriti, a da nam ne nestane baterije. U potrazi za knjigama koje su toliko dobre da bi ih svatko trebao pročitati, pomogla nam je profesorica fizike iz srednje Pomorsko – tehničke škole u Dubrovniku, Mares Golubović.

bookshelves.tumblr.com

Knjige su oduvijek bile puno toga istovremeno. Za neke bijeg od stvarnosti, za neke obrazovni materijal, za neke dio dokolice, a za neke jednostavno uzbuđenje. Pojavom filma, pomalo su gubile publiku, a usponom interneta, gotovo su potpuno istisnute. No, nisu svi zaboravili na njih. Neki ih još uvijek čitaju sa velikim žarom doživljavajući ih poput Franza Kafke koji je svojevremeno dao zanimljiv komentar o knjigama, te načinu i razlozima čitanja.

Izdvojeni članak

Književnice otkrile što im čitatelji nikada ne smiju reći

– Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem u glavu, zašto je čitamo? Trebamo knjige koje nas pogađaju poput katastrofe, koje nas duboko rastužuju, poput smrti nekoga koga smo voljeli više od samih sebe, poput izgona u šumu daleko od svih, poput samoubojstva. Knjiga mora biti sjekira za zaleđeno more u nama.

Mares Golubović, profesorica fizike u srednjoj Pomorsko – tehničkoj školi u Dubrovniku i velika zaljubljenica u pisanu riječ predložila je pet naslova za koje kaže da će vas zasigurno ostaviti prikovanima za knjigu do posljednje stranice, te poručuje – uživajte!

Frank McCourt – Angelin prah

Pročitajte svakako ovu knjigu. Dok je budete čitali plakat ćete i smijati se istovremeno. Majstorski ispričana priča o odrastanju i potpuno različita od svih do sada napisanih na istu temu. Na frankijevski (piščev) način uči nas i odgaja kako da tražimo svoju istinu, istinuo slobođenu predrasuda i stereotipa koje nam nameće društvo u kojem odrastamo.

Izdvojeni članak

Mladi priznali: Više gledaju filmove, ali ni knjige nisu za baciti

Paolo Giordano – Samoća primarnih brojeva

Zastrašujuća priča o tome kako nas davni, neugodni događaj iz prošlosti zauvijek može obilježiti, upravljati nama i učiniti nas nemoćnima i nesretnima. Prestrašno je što nam se sve može dogoditi ako su neodgovorni oni koji nas trebaju voljeti onakve kakvi jesmo, a nipošto mijenjati nas po svojim potrebama i koristiti kao melem za svoje propuste.

Khaled Hosseini – Tisuću žarkih sunaca

Potresna priča o teškim vremenima, gdje se cijelo društvo i obitelji unutar njega raspadaju. Unutar svih užasa, u svoj toj truleži, opstaju ljubav i prijateljstvo, koje su u stvari jedine prave vrijednosti koje možemo imati u životu.

Izdvojeni članak

Opsežne knjige, koje se isplati pročitati

Niccolo Ammaniti – Ja se ne bojim

Mi ljudi često u svojim sjećanjima imamo urezan jedan prijelomni trenutak kada smo postali odrasli. U ovoj knjizi priču priča jedan dječak. Dječak, igrajući se bezbrižnih dječjih igara, slučajno i potpuno nehotice otkriva strašnu tajnu o svojim roditeljima. Tada za njega prestaje doba bezbrižnosti i nevinosti, njegovo dječje srce biva zaprepašteno…

Markus Zusak – Kradljivica knjiga

Jeste li čuli kako smrt zna pričati zanimljive priče, malo je reći zanimljive? Jeste li kada poželjeli učiniti sretnijima ljude iz svoje okoline, uvjeriti ih da osim tuge i problema postoji ljepota, puno ljepote. A za početak oslobodimo se svih predrasuda.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap