Pretraga

[Obavezno štivo] Redakcija Srednja.hr i ove godine daje književne preporuke

A- A+

Baš kao i lani redakcija našeg portala za vas je izvojila neko od dražih književnih djela koja svakako valja pročitati. Nakon što smo godinama unazad u rubrici Obaveznog štiva za vas pitali brojne umjetnike, političare, profesore što se nalazi na njihovim književnim policama, kraj godine idealno je vrijeme da ga zaokružimo omiljenim izborom naših novinara.

Naših devet novinara odabralo je po jednu knjigu koju vam preporučuju da svakako stavite na vaš popis, a kao i inače radi se o spektru različitih književnih tema, no sigurni smo kako je minimalno jedna upravo po vašem ukusu. 

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Redakcija srednja.hr preporuča 6 knjiga koje bi svi trebali pročitati

Neale Donald Walsch – Razgovori s Bogom

Dobra ideja za knjigu mi je preduvjet da je uopće uzmem u ruku, a razgovori s Bogom su to svakako zaslužili. Neale Donald Walsch u vrijeme prije pisanja knjige bio je beskućnik koji je prebivao na području Oregona. Izdao je ukupno 9 knjiga u seriji Razgovori s Bogom, dok prva datira iz 1995. godine. 

Knjiga vas tjera da si postavljate razna pitanja, od toga što bi vi pitali Boga do kompliciranijeg – Što bi vam Bog odgovorio? Čita se brzo, ali promišljanje o njoj je dugotrajno. Redovito ćete se uhvatiti da pročitate poglavlje te da sanjarite o odgovorima koji često nisu dio službenog stava kršćanske religije. Je li to moguće? Jesmo li krivo naučeni da razmišljamo o tome tko je i što je Bog? Knjiga vam može poslužiti kao temelj za promišljanje o položaju duhovnosti u sadašnjem društvu.

Marko Matijević

<br
</br

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] COO Rimac Automobila Monika Mikac preporuča 5 knjiga za mlade

‘Štošta od Bukowskog’ 

Bukowskog ste vjerojatno upoznali preko neke od ovih Facebook stranica na kojima se povremeno objavljuju njegove mudre ili lucidne misli. Međutim, ako osim toga niste dublje zašli u opus ovog genijalnog umjetnika, odnosno odlučili se zaviriti u neku njegovu knjigu, moja preporuka vam je da krenete od Pošte.
Djelo je prepuno autobiografskih momenata (kao uostalom i sva ostala njegova) te je ujedno prvi roman koji je Bukowski napisao. Za to mu je trebalo svega 19 dana, nakon što je u 50. godini dao otkaz s radnog mjesta u pošti i odlučio postati profesionalni pisac. Upravo o svom 12-godišnjem radu i popratnim pojavama Bukowski pripovjeda u Pošti. 

Knjiga je pitka, prožeta duhovitošću i nemilosrdnim opaskama, koje Bukowski iskazuje prema sebi, ali i prema drugim akterima. Stvari naziva pravim imenima, a iako u suštini govori o svojoj agoniji vezanoj za posao i normalno svakodnevno funkcioniranje, Pošta kod čitatelja ne izaziva osjećaj gnušanja, nego naprotiv, dobro ga zabavlja.
Čak iako ste jako zauzeti, predviđam da ćete knjigu uspjeti pročitati za tri dana. Jer jednom kad počnete, sasvim ćete se zaraziti. A nakon Pošte, prijeđite na Žene, Lovca ispod žita ili Ispovijesti starog pokvarenjaka.
Meni osobno je poezija kudikamo slabiji dio njegova opusa, premda u Užicima prokletih, ima mnoštvo korektnih pjesama.

Ivan Božić

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Davor Gobac preporučio 5 knjiga za mlade

Alesandro Baricco – Ocean more

Na kraju prošle godine sam zbog parlamentarnih izbora morao preporučiti ‘Životinjsku farmu’, jer je izuzetno važna za sve koji tek ulaze u izborni proces. Međutim, pri srcu mi je bila jedna druga knjiga, koju ću sada preporučiti, iako sam ju pročitao prije gotovo godinu dana.
Knjiga ‘Ocean more’ talijanskog pisca Alessandra Baricca toliko je lijepa i snažna da jednostavno dugo ostaje urezana u pamćenje. 

Ako za praznike tražite zanimljivo štivo koje će vas potaknuti na razmišljanje, ovo je svakako nešto što ne smijete zaobići. Neobičan hotel i još neobičnije sudbine gostiju odvest će vas u svijet fantazije koji inspirira i ostavlja duboke tragove. A najfascinantnije je kako njihove teške priče u nama na kraju ostavljaju pozitivne dojmove. I njegova knjiga ‘Kule od bijesa’ slične je atmosfere pa ako vam se svidi ‘Ocean more’ slobodno s njom i nastavite.

Anton Mezulić

Izdvojeni članak

[OBAVEZNO ŠTVO] Top 5 knjiga prema preporuci organizatora ‘Plaže na Zrinjevcu’

Lovci na glave – Jo Nesbø 

Priznajem da nisam neki veliki ljubitelj knjiga pa većinu započetog nikada ne pročitam do kraja. Ipak, s vremena na vrijeme volim pročitati dobar triler, a takvi su svi koji izlaze iz pera norveškog pisca Joa Nesbøa. Iako mi je teško izdvojiti njegovo najbolje djelo, svakako preporučujem ‘Lovci na glave’. 

Lovac na glave, Roger Brown, jedan je od najuspješnijih agenata za zapošljavanje u državi. Sukladno tome, vodi prilično raskošan životni stil kojeg dodatno podupire krađom skupih umjetničkih djela od svojih klijenata. Na Brownovoj meti naći će se i njegov najnoviji klijent Clas Greve, koji posjeduje iznimno vrijedno Rubensovo djelo. No ovoga puta njegov savršen plan krađe umjetnine polazi po zlu, i sada lovac Brown postaje lovina.
Roman je napet, prepun akcije i adrenalina i taman kad pomislite da je lovu došao kraj, priča postaje još uzbudljivija.

Martina Gelenčir

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Ravnateljica najveće knjižnice u Hrvatskoj odabrala svojih top 5 knjiga

Andrew Davidson – Vodoriga 

Priče o zajedničkoj prošlosti likova koji su se tek sreli isprepleteni su s pričama nesretnih vikinških ljubavi ili ljubavnika u srednjovjekovnoj Njemačkoj i Japanu. Ipak, knjiga ne govori samo o ljubavnoj priči, barem ne onoj klasičnoj. Život porno glumca u potpunosti je promijenjen nakon nesreće, a žena koja mu pomaže da prihvati svoje unakaženo tijelo izrađuje vodorige. Alighierijev “Pakao” važan je element priče, koji se, uz vodorige, provlači od početka do kraja, a sve je začinjeno razmišljanjima o sudbini, umjetnosti, religiji i prošlim životima. 

Knjiga se lako čita, britki komentari i duhovitost važna su obilježja Davidsonova stila. Isprva sam mislila da se tajna krije u naslovu, koji me odmah privukao, a čim sam otvorila knjigu, shvatila sam da se čita u jednom dahu. Tako je i bilo. 

Marina Šimunić

Izdvojeni članak

[Obavezno štivo] Mark Zuckerberg preporučio knjige koje bi svi trebali pročitati

Ja ubijam – Giorgio Faletti 

Roman prvijenac talijanskog pjevača i kabaretista Falettija izdan 2002. godine odmah po izlasku postaje bestseler s više od 5 milijuna prodanih primjeraka. Mjesto radnje: Monte Carlo – jedno od najmodernijih, najblještavijih i najsigurnijih mjesta na svijetu. Policija se bavi više paparazzijima nego pravim zločinima, blještave vile i automobili kao simboli bogatstva i mira su na svakome koraku, grad odiše uspjehom. Jednoga dana popularni DJ radija Monte Carlo, Jean – Loup Verdier usred emisije dobiva poziv od nepoznatog čovjeka koji jezivim glasom u najpopularnijoj dnevnoj emisiji kroz kratku filozofski zagonetku najavi „Ja ubijam…“. Nakon što dan nakon osvanu dva izmasakrirana trupla na jahti, svima postaje jasno da poziv nije bio nikakva šala.

Svaka stranica ove knjige je uzbudljivija od one prethodne, Faletti kroz izvrsnu priču problematizira svrhu ljudskosti i agresiju koja se skriva u svakome od nas. 

Garantiram da do zadnjeg poglavlja nećete znati tko je monstrum koji svoja ubojstva najavljuje kratkim egzistencijalnim govorima u Verdierovoj emisiji, a putem ćete preispitati i svoju egzistenciju. U knjizi ne postoje dobri i loši likovi, smisao knjige je pokazati da smo svi mi i bolesni i zdravi, i zli i dobri – samo ovisi o situaciji u kojoj se nalazimo. Gubi li čovjek percepciju onoga životinjskoga u nama ako dovoljno dugo vidi samo sjaj? Koliko maski može osoba staviti prije nego što u potpunosti poludi?
„Svi smo mi zatvoreni u tamnici. Ja sam svoju sam izgradio, ali zbog toga mi nije lakše izaći.

Laura Glamuzina

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati ‘lovac’ Kotiga izabrao najdraže knjige koje trebaju svi pročitati

Trilogija Millennium 

Iako ne postoji vrijeme koje nije dobro za čitanje knjiga iz trilogije Millennium, kraj 2016. godine i zimski praznici su kao stvorena podloga za Stiega Larssona. Svo zlo, ili zapravo neobičnosti koje su došle s 2016. godinom, a za koje se nadamo da će otići ulaskom u iduću godinu, mala su beba za ono što se događa glavnim junacima Millenniuma, Lisbeth Salander i Mikaelu Blomkvistu. 

Lisbeth Salander, talentirana hakerica mračnog izgleda i još mračnije prošlosti, i novinar-istražitelj lakog morala, Mikael Blomkvist, upuštaju se u detektivske igrice otkrivanja privatnih, poslovnih i državnih tajni. Muškarci koji mrze žene, Djevojka koja se igrala vatrom i Kule u zraku knjige su koje se bave tabu temama poput kulture silovanja i seksualnog nasilja te kulture koja njeguje korupciju, a žene su izložene svim oblicima seksizma. 

Larsson je za Millennium imao dugoročni plan da to postane serijal od deset knjiga. Taj je plan prekinula njegova iznenadna smrt 2004. godine i dugih 11 godina su ove tri knjige bile sve što smo imali od Millenniuma. David Lagercrantz, autor tuđih biografija, prekinuo je niz objavivši 2015. godine četvrti dio Millenniuma, Što nas ne ubije. Ali za Millennium i za svačije čitalačko iskustvo je bolje da o Millenniumu govorimo kao o trilogiji, ergo, prestanite čitati nakon Kula u zraku.

Inga Đuđik

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Predsjednik Josipović preporučio mladima pet knjiga koje svi trebaju pročitati

Maksim Cristan – Bemteumozak

Maksim Cristan, uspješan poslovni čovjek, učinio je ono o čemu svi ponekad sanjarimo – tijekom ludog poslovnog dana, odlučio je dići ruke od svega i jednostavno pobjeći. Tako se ukrcao na prvi vlak na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i završio u Milanu, gdje je više od dvije godine živio kao beskućnik. 

Priča temeljena na istinitom događaju, uvući će vas u razmišljanje o smislu (pre)brzog ritma života, a kontrast između nekoć uspješnog biznismena i beskućnika lutalice po milanskim ulicama vrlo vjerojatno će vas oduševiti. Na kraju, poruka koju Cristan šalje jest da se ponekad moramo izgubiti kako bismo se pronašli i ‘ubrali’ sami sa sobom.

Dora Kršul

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

Echkart Tolle – Moć sadašnjeg trenutka

Iako se godinama tješim kako ću upravo s njima postati strastveni knjigoljubac i među novogodišnjim željama iznova zaželim da ću iduće čitati više to se kao i obično svede na eventualno par knjiga koje uključuju drame i tragedije. Kako vam to ne bi preporučila zato što čisto sumnjam da ste voljni čitati Shakespearea i Krležu u slobodno vrijeme, predložit ću vam Moć sadašnjeg trenutka Echkarta Tollea. Na čitanje me nagovorila prijateljica baš u vrijeme kad mi je nekako odgovaralo ovakvo štivo. 

Knjiga je prvi put izdana sada već davne 1997. godine, a svojevrsni nastavak dobila je 2001. godine u obliku Moć sadašnjeg trenutka u praksi. Knjiga nema izmišljenih situacija, već svaka rečenica progovara istinom i motivacijom za trenutkom koji se odvija sada i ovdje. Već prvim stranicama zaboravite na svoj ego i prihvatite činjenicu da ćete upravo štivom koje imate u rukama spoznati samog sebe sa svim svojim vrlinama i manama (a svi znamo da ih imamo). Zaboravite na prošlost koju ionako ne možete vratiti, budućnost koja tek dolazi, već se okrenite sadašnjosti koja je sad i ovdje. Pokazujem vam kako se osloboditi ropstva umu, kako zakoračiti u prosvijetljeno stanje svijesti i održati ga u svakidašnjem životu – riječi su Echkarta Tollea. Zato vam jednostavno preporučujem da oslobodite svoj um od konstantnih analiza i lažnih misli i uplovite u čaroliju sadašnjeg trenutka. 

Klara Modrić

[Obavezno štivo] Redakcija Srednja.hr i ove godine daje književne preporuke
Share via
Copy link
Powered by Social Snap