Pretraga

[Obavezno štivo] Vokal popularnih Tamburaša slavonske krvi izdvojio pet preporuka za čitanje

A- A+

U potrazi za kvalitetnim štivom koje će nam skratiti hladne zimske dane obratili smo se pjevaču popularnih Tamburaša slavonske krvi, poznatih po hitu ‘To nisam ja’. Riječ je, naravno, o Vjekoslavu Filipoviću, poznatom osječkom umjetniku koji je svoje radove izlagao na brojnim značajnim izložbama, poput one u čast Julija Knifera, poznatoga po motivu meandra.

Vjekoslav Filipović

Zima je trenutno u punom jeku, snijeg je zabijelio ulice, a temperature su idealne za“ ušuškavanje” u pokrivače i čitanje kvalitetnih knjiga koje će nas odvesti u neki sasvim novi svijet. U potrazi za takvim štivom, zamolili smo pjevača Tamburaša slavonske krvi i poznatog slavonskog umjetnika, Vjekoslava Filipovića, da nam predstavi najdražih pet knjiga. U nastavku pročitajte što je Vjekoslav odabrao za preporuku svim čitateljima portala srednja.hr.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

Miro Gavran: Zaboravljeni sin

Roman ‘Zaboravljeni sin’ govori o Mislavu, blago zaostalom mladiću, koji se nakon niza godina vraća u svoju obitelj. Prvi problem s kojim se susreće jest činjenica da čak ni njegovi braća i sestre nikada nisu čuli za njega. U novim okolnostima Mislav počinje pisati dnevnik u kojemu iznosi svoja zapažanja, ali i osjećaje, a sve postaje još zanimljivije kada po prvi puta iskusi osjećaj ljubavi. Izrazito emotivan roman koji bi zaista svatko trebao pročitati.

Bela Hamvas: Čudesno putovanje Joachima Oborina

Hamvasevo djelo ‘Čudesno putovanje Joachima Oborina’ klasičan je primjer njegova rada. U njemu nam Hamvas otkriva neke svoje filozofske i umjetničke stavove i vjerovanja, donesene putem pitkih metafora te poigravanja simbolima. Pripovijetka koju bi svi trebali pročitati kako bi upoznali njegov zanimljiv i intrigantan stil pisanja.

Stanislav Marijanović: Enciklopedija čudovišta

Iako na prvu zvuči kao knjiga za djecu, ovo je knjiga za sve uzraste. U njoj autor opisuje porijeklo čudovišta, njihov život, vrste i karakteristike te odgovara na sva moguća pitanja vezana uz njihovo postojanje, što nas ne čudi obzirom da je knjigu napisalo – čudovište. Autor u njoj različitim simbolima povezuje stvarnost i maštu te pritom briše neke imaginarne granice. Knjiga za sve koji žele probuditi svoju kreativnost.

Irving Stone: Agonija i ekstaza

Ukoliko volite umjetnost, osobito Michelangela, ovo je knjiga za vas. Na najbolji način opisuje njegov život, stvaralaštvo te odnose s ostalim ljudima koji su ga okruživali.

Grigor Vitez: Kad bi drveće hodalo

Posljednje djelo koje je Vjekoslav izdvojio jest zbirka pjesama ‘Kad bi drveće hodalo’, čije pjesme svojom jednostavnošću, ali i bogatim stilom te stvarnom tematikom opisuju sve što nas okružuje te bude našu svijest prema prirodi. 

Uz ove knjige, Vjekoslav bi svima preporučio i Šovagovićevu dramu ‘Sokol ga nije volio’ te ‘Mrtve kapitale’, Josipa Kozarca.

Copy link
Powered by Social Snap