Pretraga

Obrazovni karton hrvatskih reprezentativaca: Jedan je nedavno završio studij, a jedan još uvijek studira

A- A+

I dok neki od reprezentativaca zbog nogometnih karijera nisu završili ni srednju školu, mladi Luka Ivanušec nedavno je završio preddiplomski studij. U A reprezentaciji igra i jedan student, Ante Budimir, kojem činjenica da je postao otac otežava studiranje. Bruno Petković, pak, bio je toliko dobar u rješavanju algebarskih zadataka da je išao i po matematičkim, a ne samo nogometnim, natjecanjima.

Hrvatska nogometna reprezentacija | foto: HNS

Ususret novoj utakmici na Europskom prvenstvu, pročešljali smo obrazovne životopise naših nogometnih reprezentativaca. I dok neki od njih zbog nogometnih karijera nisu završili ni srednju školu, mladi Luka Ivanušec nedavno je završio preddiplomski studij sportskog menadžmenta. U A reprezentaciji igra i jedan student, Ante Budimir, kojem činjenica da je postao otac otežava studiranje.

Podatke o školovanju nismo uspjeli naći za Maria Pašalića i Milu Škorića, a za ostale ih donosimo u nastavku. Pa, krenimo od vratara.

Lovre Kalinić

Još 2016. naš vratar Lovre Kalinić je dao intervju Teni Josić, učenici osječke Isusovačke klasične gimnazije, a isti je objavljen u listu KBG učenika Osnovne škole Retfala u Osijeku. Tom prilikom otkrio je ponešto i o svojim školskim danima.

– Pohađao sam Srednju prometnu školu u Splitu, a bio sam solidan učenik iako sam već sa 16 godina ušao u prvu momčad, tako da su mi nogometne obveze bile ispred škole. Ali iako sam imao premalo vremena za učenje, nikad nisam imao problema u školi, kazao je Kalinić za KBG.

Dominik Livaković

Dominik Livaković, 26-godišnji vratar reprezentacije, završio je Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje i u sportski razred Gimnazije Vladimir Nazor u Zadru.  Upisao je potom studij međunarodnih odnosa i diplomacije, no zamrznuo ga je, pišu Sportske novosti.

– Netko može oboje, netko ne. Najvažnije mi je bilo završiti srednju školu. Sad ću se skoncentrirati na nogomet, a kad jednog dana završim karijeru posvetit ću se studiju. Smatram da imam dobar put, koji će mi pomoći da znam cijeniti što imam. Nisam preskakao stepenice, kazao je Livaković za Sportske novosti.

Simon Sluga

Treći vratar reprezentacije i jedini Istrijan na ovogodišnjem Euru već po završetku osnovne škole dobio je poziv da igra za Dinamo, zbog čega je preselio u Zagreb. Njegov otac Edi Sluga za Večernji je ispričao kako su za Simona u mladosti postojali samo škola i trening.

– U Poreču je išao u talijansku osnovnu školu, a u Zagrebu u srednju ugostiteljsku. Bio je, kad smo već kod škole, dobar đak. Nije bio odlikaš, ali bio je vrlo dobar, otkrio je Simonov tata.

Domagoj Vida

Domagoj Vida završio je Osnovnu školu ‘August Harambašić’ u Donjem Miholjcu, dok informacije o tome koju srednju je upisao nisu poznate. Valja ovom prilikom napomenuti i kako su učenici OŠ ‘August Harambašić’, uoči Svjetskog prvenstva, izradili posebnu milenijsku fotografiju s porukom podrške reprezentaciji, a posebne riječi hvale škola ima za svog bivšeg učenika Vidu.

– Domagoj Vida, stoper Vatrenih, pohađao je prije petnaestak godina Osnovnu školu ‘August Harambašić’ Donji Miholjac i izgradio je trajne mostove ljudskosti i empatije koji ga malo–malo vraćaju u njegovu školu i njegov grad Donji Miholjac. Domagoj Vida nikada ne propusti priliku posjetiti svoju  osnovnu školu i Donji Miholjac i redovito dolazi u posjet novim generacijama učenika, a  svoje veliko srce pokazuje i tako što nikada ne zaboravlja one najmanje i  što svojoj školi i učenicima rado i neizostavno donosi sportsku opremu, bilježnice, dresove i time pokazuje svoju veličinu i svoju ljubav prema školi u kojoj je napravio svoje prve korake, poručili su iz škole prije tri godine.

Dejan Lovren

Po završetku osnovne škole Lovren je upisao školu za elektroinstalatera, koju je i završio.

Šime Vrsaljko

Desni branič reprezentacije osnovnu školu završio je u Zadru, nakon čega se preselio u Zagreb i 2006. godine upisao Željezničku školu u Palmotićevoj ulici, smjer pružni radnik. Iz te škole kasnije se prebacio u Prometnu, piše Večernji list.

Borna Barišić

Borna je završio Osnovna škola Vladimir Nazor u rodnom Čepinu, a prije nekoliko mjeseci je u razgovoru sa sadašnjim učenicima te škole istaknuo kako su se, među stvarima koje su mu se pokazale najkorisnijima, našli učenje engleskog jezika, za koje tvrdi da treba biti i u školi i na sve druge dostupne načine.

– Napredovanje u bilo kojem području u jednom će trenutku zahtijevati vladanje engleskim jezikom – čitanje literature, slušanje tutorijala, sudjelovanje u razgovoru i/ili pisana korespondencija itd., poručio je učenicima. Podaci o njegovom daljnjem obrazovanju nisu poznati.

Duje Ćaleta-Car

Ćaleta-Car je za Večernji list priznao kako na žalost, zbog sportskih ambicija koje je ispunjavao, nije završio srednju školu.

– Završio sam dva razreda Tehničke škole u Šibeniku, i nakon toga sam napustio svoj grad. Žao mi je što nisam stekao nikakvo zvanje, ali svakako planiram završiti školu, kazao je za Šibenčanin za Večernji list.

Dujina sestra Ana za Slobodnu Dalmaciju ispričala je jednu anegdotu o Dujinu obrazovanju.

– Duje je kao osnovac učio njemački, no jednog je dana došao kući i rekao „ne želim učiti nešto što mi u životu neće trebati!“ Eto, sudbina je htjela da već sa 16 godina ode u Austriju. Jezik je naučio vrlo brzo. Sad ga govori tako tečno, da je čak izgubio nešto onog našeg dalmatinskog, rekla je Ana uz smijeh.

Izdvojeni članak
diploma

Obrazovni kartoni novih gradonačelnika sveučilišnih gradova: Neki se proslavili diplomskim, neki nakon doktorata

Josip Juranović

Juranović je odrastao u zagrebačkoj Dubravi, gdje je pohađao osnovnu školu. Jopa iz Dubrave, kako su ga zvali, završio je i srednju školu za prehrambenog tehničara, ali je kasnije, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkrio kako je nogomet, a ne nutricionizam njegov poziv.

– Znam s loptom, želim uspjeti kao nogometaš. To je moj životni san, rekao je Jopa.

Domagoj Bradarić

Brodarić se rodio i školovao u Splitu, no također smatra da je više uložio u svoje nogometno obrazovanje.

– Ja sam rođeni Splićanin koji je odrastao u Slavićevoj ulici, Osnovna škola Manuš. Završio sam srednju Komercijalno-trgovačku školu, kao ekonomist, međutim moj je smjer nogometni, priznao je Domagoj za Slobodnu Dalmaciju.

Joško Gvardiol

Gvardiol je završio OŠ Josipa Račića, i to vrlo nedavno jer je tek 19-godišnjak. Kasnije je upisao Školu za cestovni promet, koja se nalazi na Kennedyjevu trgu, nadomak Maksimira na kojem inače ima treninge. Školovao se za vozača.

Luka Modrić

Kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije osnovnu je školu završio u Zadru i bio prosječan učenik, kako pišu 24sata.hr. Završio je i ugostiteljsku srednju školu.

Izdvojeni članak
Hrvatska rukometna reprezentacija 2021.

[Obrazovni karton] Od matematičara s PMF-a do strojara: Evo koje su škole i fakseve završili rukometaši

Mateo Kovačić

Iako je igrao u prvoj momčadi Dinama, Mateo Kovačić istovremeno je išao u redovnu srednju školu – u jednu privatnu gimnaziju. Često je zbog obaveza izostajao s nastave, ali nastavnici su imali razumijevanja i izlazili mu u susret.

– Profesori su odlični, mnogo mi pomažu, shvaćaju moj život nogometaša. Pa 32 dana zbog priprema nisam bio u Zagrebu, profesori su mi slali poruke što da učim, koju lektiru da čitam, nije lako sve to zajedno, no snalazim se, otkrio je Kovačić još 2012. godine za 24sata.hr.

Marcelo Brozović

Marcelo Brozović nikada nije završio srednju školu. Krenuo je, ali se ispisao se iz nje dok je još bio u Hrvatskom dragovoljcu, a bila je to ideja njegova oca koji je smatrao da nogomet i školske obaveze ne idu skupa.

– S nekih petnaest godina počeo sam igrati za seniore u Dragovoljcu, ali zbog školskih obaveza nisam mogao biti na dva treninga dnevno. Neki put bih i markirao iz škole. Stari mi je onda rekao da je najbolje da me ispiše i ja sam se složio. No sad to nadoknađujem, pohađam školu sportskog menadžmenta i na drugoj sam godini, rekao je svojedobno Brozović za Jutarnji list.

Milan Badelj

Milan Badelj svojedobno je otkrio kako mu škola baš i nije bila omiljena aktivnost, ali to se nije odrazilo na njegove ocjene.

– Završio sam osnovnu školu Stenjevec pa privatnu gimnaziju Benedikta Kotruljevića. Bio sam poslušno dijete koje nije stvaralo probleme. Učenje mi nije bilo najmilije, ali sam ipak završavao razrede s vrlo dobrim uspjehom. Najdraže mi je bilo kad nisam bio u školi, otkrio je Badelj za Večernji list.

Nikola Vlašić

Nikola Vlašić prve je dvije godine srednjoškolskog obrazovanja polazio Turističko-ugostiteljsku školu u Splitu, a kasnije je krenuo u školovanje po sistemu obrazovanja odraslih. Usprkos profesionalnoj karijeri, njegov otac Joško kazao je kao se škola ne smije zanemariti.

– Nakon te dvije godine trebalo je donijeti odluku jer je program Turističke škole prilično zahtjevan, tri jezika, četiri godine… Morali smo osloboditi vrijeme za trening, odmor i učenje kada se to može. Nikola je već sada profesionalac u punom smislu, ali inzistirat ću da se škola dovede do kraja, jer čovjek ne može biti siguran što će se dogoditi sutra. Mi ljudi smo ranjivi, razbolijevamo se, ozljeđujemo se…, ispričao je tata Joško 2015. za Slobodnu.

Luka Ivanušec

Iako je svojevremeno bio najmlađi strijelac u povijesti Vatrenih, Ivanušec se posvetio školovanju. Nakon što je završio Prehrambeno-tehnološku srednju školu pisao je maturu, a potom upisao i fakultet, koji je, uz sve sportske obveze, također uspio završiti.

Izdvojeni članak
luka ivanušec

Nogometaš Dinama osvojio Kup pa dva dana nakon završio faks: Ovo mu je najbolja godina u karijeri

Bilo je to prije mjesec dana, točno dva dana nakon osvajanja Kupa, kada je 22-godišnji Luka na zagrebačkom Sveučilištu Libertas završio studij sportskog menadžmenta. Sada ima titulu prvostupnika ekonomije te nakon imena i prezimena može staviti kraticu bacc. oec.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Luka Ivanušec (@lukaivanusec)

Ivan Perišić

Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije, Ivan Perišić, po završetku osnovne škole upisao je Ekonomsko-Birotehničku školu Split. Kako pišu 24sata, prva dva razreda pohađao je redovito, a zadnja dva izvanredno jer je igrao u Francuskoj. U školi je upoznao i svoju suprugu s kojom je sjedio u klupi, a njihova je razrednica za isti izvor otkrila kako su oboje bili pristojni i  dobri učenici.

– Ivan je jako inteligentan i duhovit dečko, kazala je za 24sata njegova bivša razrednica Neda Bartulin.

Andrej Kramarić

Škola koju upisuju najbolji osmaši u državi zagrebačka je XV. gimnazija, popularni MIOC. U tu je školu išao i Andrej Kramarić, a na pitanje zašto je upisao baš tu školu, Kramarić je odgovorio:

– Nije bilo nekog posebnog razloga. Imao sam 5.0 u osnovnoj školi, volio sam matematiku, a i neki prijatelji su mi preporučili MIOC jer je to prava škola za razvijanje čovjekovih misli i znanja. Zadovoljan sam i nisam požalio što sam je upisao. A znao sam da je Niko Kranjčar išao u našu školu.

Dodaje, bilo mu je jako teško uskladiti školske i sportske obaveze, ali uvelike su mu pomogli i sami profesori koji su bili spremni izaći mu u susret. Pohađanje ove škole, otkrio je, pomoglo mu je i u izgradnji sportskog uspjeha, jer je u MIOC-u naučio brže i logičnije razmišljati, što mu je od koristi na treninzima.

– Kada se kompliciranije situacije pojašnjavaju, ja vjerujem da mogu lakše i brže shvatiti što se traži od mene upravo zahvaljujući iskustvima iz škole. Konkretno: bilo je kompliciranih vježbi tzv. cirkulara kada u jednoj minuti treba promijeniti 15-tak položaja i dodavanja. Budući da se to radi u grupi, brzina shvaćanja vježbe doprinosi ukupnom uspjehu. Nekad zna dolaziti do problema jer nismo svi jednaki pa netko sporije shvaća ideju vježbe, kazao je Kramarić u intervjuu kojeg u cijelosti možete pročitati na stranicama XV. gimnazije Zagreb.

Ante Rebić

Rebić je završio osnovnu školu u Imotskom, a kako je jednom otkrio za Slobodnu Dalmaciju, sjeća se svakog sata nastave iz te škole.

– Anti sam, sjećam se jednom kazala da će biti uspješan u životu i imati mnogo novaca, ali da uvijek mora biti svoj, čvrst u vjeri i onako kao čovjek. Vidim da je na najboljem putu da to ostvari, rekla je za Slobodnu Dalmaciju njegova vjeroučiteljica Marija Bubalo.

Nije poznato je li i u koju srednju školu išao, ali kako je svojedobno izjavio, nogomet mu je od škole bio važniji.

– Pošao sam u školu u isto vrijeme kada sam i počeo trenirati tako da ako je negdje trebalo izostati onda je to bila škola. Nogomet mi je uvijek bio na prvom mjestu, otkrio je Rebić imotskenovine.hr.

Josip Brekalo

Kao i Gvardiol, Brekalo je bio učenik Škole za cestovni promet. Škola ga je aktivno podupirala i bodrila u njegovim sportskim uspjesima.

Izdvojeni članak

[Obrazovni karton] Provjerili smo što su završili članovi nove Vlade

Bruno Petković

Bruno Petković, pišu 24sata, bio je stvarno dobar u matematici, pogotovo u petom i šestom razredu.

– Išao sam na natjecanja, bio sam najbolji na školskom, gradskom u Metkoviću, županijskom, a četvrti na natjecanju cijele Dalmacije, ispričao je Petković.

Osnovnu školu Bruno je pohađao u rodnom Metkoviću, no zbog promjene nogometnog kluba i grada, posljednja dva razreda osnovne škole završio je u Zagrebu, nakon čega je upisao Treću ekonomsku školu. Jednog dana planira i na fakultet, a nadamo se da će do tada znanje matematike (i statistike) primijeniti na terenu.

Mislav Oršić

Bivši saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev bio je razrednik Oršiću u Osnovnoj školi Ante Kovačić u Španskom. Nakon što je Oršić nominiran za najboljeg igrača prvog kola Lige prvaka, Sladoljev je otkrio kako mu je morao opravdavati dosta školskih sati, ali da je – ponosan zbog toga.

– Mislave Oršiću, pozlatili ti se svi oni izostanci koje sam ti kao razrednik opravdavao! Trebao sam biti nogometni skaut, a ne vjeroučitelj!, napisao je tada Sladoljev na Facebooku uz emotikone smijeha.

Osim znanja, Oršić je u srednjoj školi dobio i buduću suprugu.

Ante Budimir

Nakon završene srednje ekonomske škole, Budimir je, unatoč nogometnoj karijeri, krenuo na Ekonomski fakultet, za što su, kako je priznao, krive njegove sestre.

– Iskreno, mučim se jako. Jako, jako, jako… Traje to već više od osam godina, dug je to proces, a za sve su krive moje sestre. Godinu dana su starije od mene, isto su završile ekonomsku školu, pa upisale ekonomski fakultet. I nakon što su one završile prvu godinu, ja sam maturirao i rekao ‘ako one mogu završiti prvu godinu, mogu i ja’, ha, ha. Kad sam si posložio sve to u glavi, nije mi teško učiti, izdvojiti malo vremena za to, jer mislim da mi u nogometu imamo vremena za neke druge stvari. Da, moraš žrtvovati neko svoje slobodno vrijeme, ali ja mislim da se isplati, ispričao je Budimir 2019 za Germanijak.

U njegovu stjecanju akademskog statusa, naglasio je, svoju su rolu odradili i neki suigrači.

– Sad kad sam spremao ispit, morao sam koristiti vrijeme i na putovanjima, u avionu, u hotelu. Uzmeš knjigu i listaš… Cimer mi je bio Srbin Nikola Stojiljković, a kako me trebao netko ispitati, zamolio sam njega. Rekao sam mu: ‘Uzmi ovo, budi ozbiljan i ispituj me’. I stvarno je čovjek uzeo knjigu, cijeli se uživio u ulogu profesora, a ja sam odgovarao. Nema druge, jer nikoga na fakultetu nije briga što sam ja nogometaš, tamo sam samo običan student. I tako je i najbolje, zaključio je Budimir za Germanijak.

Do kraja studija mu je ostalo još sedam ispita, a kako je postao otac, ima manje vremena posvetiti se fakultetu.

Moram se malo uključiti online, neću možda moći diplomirati u 2021. godini, ali u 2022. najkasnije hoću. Fakultet ipak nije na prvome mjestu, tu su obitelj i nogomet – ispričao je Ante za 24sata.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap