Pretraga

Od bluesa do popa: Studenti Ema i Petar sviraju zajedno pet godina, a nedavno su predstavili i novu pjesmu

Mladi glazbeni duo, EmPe2, iza sebe ima već nekoliko autorskih pjesama, ‘brdo’ gaža, a uskoro izbacuju i prvi autorski album. Sviraju raznoliku glazbu, od blues rocka, popa, jazza i soula, pa gotovo svatko može izvući iz njihovih pjesama što mu odgovara.

Ema Kurtović i Petar Deverić, EmPe 2.

Ema Kurtović i Petar Deverić, EmPe2. Foto: Privatna arhiva

U bespućima interneta i raznorazne glazbe, našao se glazbeni duo EmPe2. Čine ga studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ema Kurtović i student TVZ-a, Petar Deverić, koji iza sebe već imaju mnogobrojne gaže, autorske pjesme, ali i bazu obožavatelja koja svakim danom sve više raste. Cijela je priča započela 2018. godine, kada se Ema javila Petru na Instagramu s pitanjem – ‘želiš li da sviramo zajedno’. Ostalo je, naravno, povijest, koju nam je ovaj duo rado ispričao.

Izdvojeni članak

Underground glazba u Zagrebu: ‘Najviše ju slušaju ateisti, a više od pola ih ima završen fakultet’

Sve je počelo preko – Instagrama

– Nakon javljanja na Instagramu, već smo se drugi dan upoznali i na kavi shvatili da si odgovaramo, kako u glazbenom, tako i u prijateljskom smislu. Odmah smo počeli s probama na kojima smo preslušavali razne žanrove i odlučivali koje bismo pjesme mogli obraditi. Nakon svega par mjeseci poznanstva, prijavili smo se na akustično natjecanje u Samoboru na kojem smo osvojili drugo mjesto. Mogu reći da je to natjecanje bilo jedno od ključnih trenutaka u našoj priči, jer i sada nakon pet godina, mislim da nam je to bio jedan od najboljih nastupa, objašnjava nam Ema.

Nije bilo potrebno dugo da im krenu stizati upiti za nastupanje na večerima poezija, privatnim proslavama, vjenčanjima i slično. Potaknuti time, godine 2021. započeli su s autorskim radom. Njihova prva pjesma nosi naziv ‘Stara Navika’, a kako nam otkriva Petar, zahvaljujući njoj vidio je kako duo stvarno funkcionira i da im je cijeli proces stvaranja bio produktivan i bezbolan. Ipak, stvari su se dodatno kristalizirale već s drugom autorskom pjesmom.

– Na drugoj pjesmi koja nosi naziv ‘U kojoj si ti ulozi’, počeli smo razvijati svoj stil i imali smo jasniju sliku što želimo i u kojem točno smjeru želimo ići s našom glazbom. I tako je tu nedavno došla i treća autorska stvar, ‘U Ovom Mjestu’, kao i mnogobrojne ideje koje se tek kuhaju iza zastora, govori Petar.

Kad je već Petar spomenuo njihovu najnoviju pjesmu ‘U Ovom Mjestu’, nismo mogli odoljeti a da ne upitamo ovaj simpatični duo koja priča stoji iza nje. Kako nam kaže Ema, tekst i osnovnu melodiju napisali su vrlo brzo, ali za cijelu pjesmu im je ipak trebalo duže vremena. Inspiracija im je bila jedno malo mjesto u Istri, a pjesma, uz doslovno značenje, ima i niz prenesenih. Interpretaciji pjesme svakako pripomaže i zanimljiv spot, na kojeg se Ema posebno osvrnula.

Otvoreni su za raznolikost žanrova

– Spot smo smislili Petar i ja, uz pomoć meni vrlo drage osobe i iznimne umjetnice Lucije Žuti. Otišla sam na kavu s Lucijom, pustila joj pjesmu i objasnila svoje viđenje, a ona je odmah pokazala da je shvatila poantu i krenula nuditi niz ideja kako tu poantu vizualno prikazati. Kasnije smo se odmaknuli od prvotne ideje, ali Lucija nam je ponudila mogućnost da otključamo misli i pustimo da idu u raznim smjerovima, zbog čega je bila važan faktor. Za snimanje i uređivanje, zaslužni su Bruno Žganjer Šram i Lazar Ivković, napominje Ema.

Inače, na službenom EmPe2 Instagram profilu, piše da Ema i Petar sviraju nekoliko različitih žanrova – pop rock, blues rock, jazz i soul. Glazbeni ukus im je, dakle, poprilično svestran. Unatoč tome, njih dvoje dobro se slažu kad je riječ o glazbi. Štoviše, Petar ističe da imaju ‘telepatsku moć’ oko glazbenih ukusa, što im uvelike pomaže oko stvaranja vlastite glazbe.

No, tako istančan glazbeni ukus nisu stekli preko noći. Oboje su se u srednjoj školi identificirali kao rokeri, a kad su se maknuli iz tog razdoblja, počeli su slušati sve što su zapravo voljeli, uključujući blues, soul i funk. Jazz su zavoljeli tek nešto kasnije, nakon čega je Petar počeo ići na privatne satove jazz gitare, a Ema počela pjevati jazz standarde i improvizacije sa svojom profesoricom pjevanja.

– Što se tiče pop glazbe, sva mjesta za gaže traže u principu iste stvari koje uključuju klasični rock i pop 80-ih, pa smo tako kroz to počeli i te pjesme slušati više nego prije. Često si šaljemo i neke nove pjesme na koje naiđemo, pa ih komentiramo. Ako se vozite s nama u autu, očekujte sve od Elle Fitzgerald, preko Doorsa do Due Lipe. Naravno da postoje žanrovi koje ne volimo i ne podržavamo, ali mislim da smo ipak jako otvoreni za raznolikost, rekla je Ema.

Petar Deverić, EmPe2. Foto: Privatna arhiva

EmPe2 radi na prvom autorskom albumu

Ove godine su odlučili da će na neko kraće vrijeme stati s gažama i fokusirati se samo na pisanje pjesama, izradi albuma i radu na njihovom pjevanju i sviranju. Razdoblje koje slijedi iskoristit će za istraživanje zvuka, žanrova te preispitivanje svojih želja, a kako kažu, trenutno uživaju u tom cjelokupnom procesu. Iako ih njihovi vršnjaci znaju zahvaljujući društvenim mrežama, Ema i Petar kažu da im na gažama uglavnom prilaze stariji ljudi, prvenstveno zbog žanra i vrste glazba koja nije toliko bliska današnjoj mlađoj populaciji.

Za kraj, upitali smo Emu i Petra kakve stvari pripremaju za budućnost.

– Kao prvo, pripremamo se za objavljivanje našeg prvog autorskog albuma. U budućim pjesmama bit će i kombiniranja nekih modernijih prizvuka te dodatnog eksperimentiranja sa žanrovima. Stvarno imamo dosta novih ideja i jako smo inspirirani, motivirani i zadovoljni u kojem smjeru idemo, kaže nam Petar.

S druge strane, Ema otkriva da surađuju i s drugim glazbenicima, pa se tako u novim pjesmama mogu očekivati zvuci bubnjeva, saksofona i mnogih drugih instrumenata. Dogovaraju i suradnje s nekim drugim mjestima, poput kazališta, gdje će moći snimati svoje spotove. Bilo kako bilo, EmPe2 marljivo radi i dalje na autorskim stvarima te se vesele podijeliti ga s drugima. Uz to, planiraju objaviti i još nekoliko njima dragih obrada, pa sadržaja zasigurno neće nedostajati.

Copy link
Powered by Social Snap