Pretraga

Od iduće godine Hrvati mogu dobiti financije za razvoj video igara

A- A+

Europska unija od iduće će godine financirati razvoj hrvatskih videoigara. Od samog početka 2014. godine Media desk Hrvatske programerima će dodjeljivati financijska sredstva za razvoj videoigri, aplikacija za igranje i art-videoigara.

Programeri koji se u Hrvatskoj bave razvijanjem videoigara od sljedeće će godine moći dobiti financijska sredstva od Europske unije, koja bi im u tome trebala pomoći. Osim za videoigre, novac će se od Media desk Hrvatske dodjeljivati i za razvoj aplikacija za igranje i art- videoigara. Više neće morati biti nužno vezane za film, piše Politika plus.

Izdvojeni članak

Videoigre posebno negativno utječu na žene

Novac za razvoj koncepta i projekta

Da bi dobile financijska sredstva, igre su dosad morale biti vezane uz film, odnosno interaktivne projekte. Od sljedeće godine to će se promijeniti, a autori igara moći će se natjecati za potporu Medie za razvoj koncepta i razvoj projekta. Za razvoj koncepta moći će dobiti od 75 do 350 tisuća kuna, dok će za razvoj projekta biti dostupno 75 tisuća do 1,1 milijun kuna.

Za ovakvu financijsku potporu moće će se prijaviti producentske tvrtke iz Europske unije koje mogu dokazati da su se i inače bavile produkcijom i komercijalnom distribucijom videoigara unazad dvije godine od prijave. Prvu verziju igre kandidati će morati predočiti u roku od 12 mjeseci od dana prijave.

Izdvojeni članak

Videoigre koje su šokirale javnost

Traži se inovativnost i kreativnost, ali i komercijalna vrijednost

Tvrtka koja planira prijaviti projekt ili koncept mora imati većinska prava nad prijavljenim projektom, fondacije, instituti, fakulteti, udruge te sva tijela koja djeluju u javnom interesu i fizičke osobe ne mogu se prijaviti za dodjelu financijskih sredstava.

Ono što se traži jesu digitalne videoigre, bez obzira na platfornu ili distribuciju, koje moraju biti komercijalne prirode. Interaktivnost s narativnom komponentnom mora biti osigurana u dovoljnoj mjeri, a također treba postojati visoka ambicija u pogledu gameplaya, iskustva korisnika i umjetničkog izričaja, visoka razina originalnost, kreativnost i inovativnost, osnaživanje kulturnog naslijeđa i identiteta EU te prikaz komercijalnog potencijala na međunarodnom tržištu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap