Pretraga

Od Josipovića do Kotige: Lista knjiga koje bi svi mladi trebali pročitati

A- A+

Prva sezona rubrike Obavezno štivo došla je do kraja. Dvanaest renomiranih sugovornika izabralo je gotovo 60 naslova koje bi preporučili mladima. Evo kako izgleda lista.

Redakcija portala Srednja.hr prije godinu dana odlučila je pomoći očuvanju kulture čitanja i pisane riječi pa je shodno tome pokrenuta rubrika pod nazivom ‘Obavezno štivo’. Spomenuta rubrika poslužila je kao mjesto gdje će istaknuti studenti, dekani, profesori, ravnatelji, ali i ostala viđenija lica hrvatske scene davati preporuke za čitanje.

Tijekom proteklog perioda mlada čitateljska publika portala Srednja.hr pokazala je znatan interes za književne preporuke što nas je uvijek iznova poticalo da im osiguramo što atraktivnije sugovornike.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

Kroz godinu dana svojih ‘top pet’ ponudili su nam bivši i sadašnji studentski predstavnici Karlo Kolesar, Maro Alavanja te Toni Ganjto, a sudjelovao je i mladi glumac Ivan Ožegović. Ugostili smo dekanicu TVZ-a Slavicu Ćosović Bajić i njenog kolegu s Učiteljskog fakulteta Ivana Prskala. Nismo zanemarili pa smo se oko idealnog štiva posavjetovali i s dubrovačkom profesoricom fizike Mares Golubović.

Kao što smo već napomenuli, nismo se fokusirali samo na ljude iz obrazovnog sustava pa su nam čast svojim preporukama učilili i istaknuta humanitarka Suzana Ritz, omiljeni mladi kvizoman Dean Kotiga te veliki novinarski dvojac – Jurica Pavičić i Tomislav Klauški, a na izmaku godine prepoznavši ljepotu projekta i sam predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

S obzirom da su nam sugovornici bili vrlo raznovrsni, njihovi izbori su bili isti takvi pa od ukupno 55 preporuka svega su tri knjige istaknute više od jednom. Kunderina Nepodnošljiva lakoća postojanja, Orwellova Životinjska farma te Tragedija lišća književnog boema Charlesa Bukowskog preporučene su od po dva sugovornika.

U svakom slučaju kad se podvuće crta dobili smo 57 naslova koje bi se zaista isplatilo pročitati. Iste pogledajte u PDF-u, a komentare i pojedinačne izbore sugovornika provjerite na linkovima.

Od Josipovića do Kotige: Lista knjiga koje bi svi mladi trebali pročitati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap