Pretraga

Od kolovoza uvode gejmanje u škole

A- A+

Svima je već pomalo dosta slušanja o drugim sređenim državama i kako je kod njih trava zelenija, ali činjenica jest da dok se mi borimo za uvođenjem veće izbornosti predmeta, za to vrijeme jedna Norveška priprema kurikulum za izborni predmet e-sport.

Foto: facebook.com

U gradu Bergen, u školi čije ime samo Norvežani mogu bez greške izgovoriti, Garnes Vidaregåande Skule, ravnatelj je trenutno zaposlen traženjem profesora koji će od kolovoza ove godine predavati predmet e-sport. Uvođenjem e-sporta, ova je škola prva javna škola u Norveškoj u kojoj će gejmanje postati predmet strukturno sličan kao tjelesni, a ocjenjivat će se poput svih drugih predmeta.

U intervjuu koji je dao za dotablast.com, voditelj školskog odjela za znanost je izjavio kako kurikulum još nije do kraja napravljen, kao i da se ne zna o kojim će se igricama raditi na nastavi e-sporta, ali znaju što žele od nastave, a veliku ulogu u kreiranju programa će imati profesori i učenici. Tako je upravo u tijeku upitnik o igricama koje žele igrati na nastavi, a najviše se nade polaže u League of Legends, Dotu2 i Counter-Strike: Global Offensive. Odabrat će se dvije igrice koje će se podučavati, a učenici još uvijek mogu davati vlastite prijedloge.

Izdvojeni članak

Popularna video igra postaje sveučilišni sport s izdašnim stipendijama

Pet sati gejmanja tjedno

Ovakva bi izjava izazvala revolt hrvatskih kvazi pobornika kvazi zdravog načina života. Jer djeca u školi pod matematikom trče, a skakuću dok pišu lektiru, što li.

Norvežani su se unaprijed pobrinuli i za ovaj problem, pa će tako e-sport uključivati i fizičku pripremu, uz standardnu nastavu tjelesnog. Oni učenici koji se opredijele za e-sport će imati 90 minuta tjedno tjelesne pripreme u vidu vježbi poboljšanja refleksa, vježbi snage i izdržljivosti.

Osim fizičke spreme i aktivnog igranja, učenici će učiti o timskom radu, taktici i strategiji, a plan je da za otprilike tri godine timovi učenika zasjaje na norveškoj sceni e-sportova.

Kako bi svim učenicima bio osiguran prostor za nastavu i vježbu, bit će podijeljeni u skupine po 15 učenika kako bi jedni vježbali fizički dio, drugi igrali. Učionice će biti opremljene s 15 računala opremljenih za gejmanje i isto takvih stolica, dok će tipkovnice, miševe i slušalice za gejmanje kupiti učenici kako bi mogli koristiti opremu u skladu s vlastitim željama i preferencijama. Također planiraju dekorirati učionicu kako bi napravili pravu atmosferu, a učionice će biti dostupne cijelog dana i navečer za vježbanje.

Nadigrali zakon

Garnes VGS u svojoj ponudi izbornih predmeta već nudi rukomet i nogomet kao specijalizacije u sportovima, a zbog širine kurikuluma, mogli su bez problema uvesti i e-sport kao treću specijalizaciju. Nisu morali tražiti novo Vladino odobrenje, a budući da je Garnes VGS javna škola, ostale škole u Norveškoj mogu po njihovom primjeru početi uvoditi e-sport u svoje kurikulume.

Eventualne poteškoće su moguće kod ocjenjivanja, budući da su sve igrice koje dolaze u obzir timske. Ali i već spomenuti rukomet i nogomet su timski sportovi s istim poteškoćama, a olakotna okolnost kod e-sporta jest što će se ocjenjivanje moći djelomično bazirati i na teorijskom znanju, vještinama igranja, sposobnosti za kooperaciju i komunikaciju, te umijeću takticiranja i strateštva.