Pretraga

Od melankolije pa do partijanja: Donosimo listu pjesama idealnih za svaki ugođaj

A- A+

Glazba je jedna predivna stvar zbog koje smo zaista zahvalni da ju imamo. Bilo da samo uživate u plodovima tuđeg dara ili i sami imate dar, glazba je nešto posebno za svakoga od nas. I ovisno o tome kako se kada osjećamo, kada nam što treba, posvetit ćemo se drugačijoj vrsti glazbe.

foto: Unsplash

Možda je to nekada bilo kul, no danas nije uopće prihvatljivo osuđivati ljude na osnovi toga što slušaju. Zahvaljujući modernim tehnologijama, zaista bilo kada možete slušati bilo što, pa kada ste raspoloženi za cajke, zašto si ih ne biste pustili? Ili indie rock, ili klasičnu glazbu, pop glazbu, jazz ili što god vam srce poželi?

Izdvojeni članak

Filmska glazba koju obožavamo: Pjesme koje su nadišle filmove i serije

Upravo zato što možete slušati što god poželite, zašto ne biste? Moglo bi se reći da čak oni koji su zatvoreni prema ideji otkrivanja novih stvari, su oni koji bi trebali biti osuđivani. Kako možete znati da vam se nešto (ne) sviđa, ako tome niste nikada ni dali priliku…

U svakom slučaju, nismo tu da shameamo bilo koga (osim onih koji to rade ostalima), već da vam olakšamo pronalaženje novih pjesmi. Istina je da je teško otkriti novu glazbu ako više-manje slušati uvijek iste stvari, jednostavno ćete teže nabasati na nešto novo što bi vam moglo otkriti neke nove horizonte.

Zato smo tu mi da vam damo nekoliko prijedloga, ne toliko po žanrovima, već po ugođajima. Sigurno, svatko ima neke pjesme koje može slušati doslovno bilo kada, no isto tako se radi o malom broju pjesmi – većina ipak traži i taj osjećaj. Pa krenimo s našim prijedlozima!

Party mode

Možda je u posljednje vrijeme teško dopustiti si da mozak uopće pomisli na ‘party mode’, no zaista je potrebno to napraviti tu i tamo. Glazba može pomoći, pa kao prijedlog za ovaj ugođaj donosimo pjesmu Shake That (Wiggl Wiggle) – Like Son. Nekad je jednostavno potrebno zaplesati i zamisliti da ste na nekom hc partyju, pa čak i ako to nije vaš đir ni inače…

Razbuđivanje

Ahh, ništa ljepše od razbuđivanja – rekao je nitko nikad. Odnosno, postoje dvije razbuđivanja. Prva je ona normalna, kada se probudite ujutro i samo trebate nešto u pozadini da vam uljepša dan, a za to bismo vam preporučili pjesmu Half Light II (No Celebration) – Arcade Fire. U njoj postoji neki polet koji je svima potreban ujutro.

Ipak, postoji i ona druga vrsta razbuđivanja kada ste usred nekog posla i teško vam je fokusirati se na bilo što. Najčešće do tog stadija se dođe usred noćnog učenja, a tada vam treba nešto da vas zaista protrese, no ne party mode jer će vas onda samo odvući od cilja… U svakom slučaju, preporučujemo (da, namjerno) pjesmu Wide Awake – Parquet Courts

Laku noć

Postoje ljudi koji uživaju u tišini prije odlaska na spavanje, ali i oni koji čak vole spavati uz tihu glazbu u pozadini. Ako spadate u drugu kategoriju, onda vjerojatno već imate neke osobne favorite, no bismo vam spomenuli i pjesmu My Sister – Tindersticks. Ima nešto utješno u tom dubokom vokalu.

Melankolija

Najlakše je pronaći glazbu za slušanje kada ste melankolični zato što u tim trenucima možete uvijek pronaći nešto u svakoj pjesmi koju slušate. Ipak, majstor za ovaj ugođaj je nitko drugi nego Sufjan Stevens, čiju pjesmu Mystery of Love vjerojatno dobro znate. Mi vam danas predstavljamo i njegovu pjesmu The Hidden River of My Life, koja je nešto manje poznata.

Sreća

Slično kao i s melankolijom, sreću je lako pronaći u pjesmama – svaka brza pjesma je vaša, a u svakoj ljubavno pronalazite sretan završetak. Ipak, neke pjesme kao da su snimljene i napisane da bi se slušale kada ste baš dobro raspoloženi i svijet vam je ružičast. Jedna od njih je i pjesma Scrawny – Wallows.

Od melankolije pa do partijanja: Donosimo listu pjesama idealnih za svaki ugođaj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap