Pretraga

Od srpnja niže cijene roaminga za 80 posto

A- A+

Za nešto manje od mjesec dana Hrvatska ulazi u Europsku uniju, što znači da će uskoro cijena poziva u roamingu pasti za skoro 80 posto. Uz činjenicu da će Hrvati koji budu putovali u ostale članice EU obavljati pozive i slati poruke po znatno jeftinijoj cijeni, isto očekuje i strance koji budu posjećivali našu zemlju.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju očekuju nas brojne promjene, a jedna od njih je i niža cijena poziva u roamingu za gotovo 80 posto. Osim što će Hrvati dobivati znatno manje iznose na računima budu li pisali poruke ili obavljali pozive iz drugih zemalja članica, isto očekuje i turiste koji se zateknu u Lijepoj našoj, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Mobilne aplikacije za besplatne pozive i dopisivnje

Cilj je za godinu dana ukinuti roaming

Razlog visokih cijena roaminga bio je zbog veleprodajnih cijena među operaterima iz različitih zemalja, koje članice EU mogu dogovarati bez ikakvog ograničenja s državama koje nisu dio Unije. – Cijena u roamingu bila je određena i visokim cijenama koje su strani operateri naplaćivali domaćima, objasnili s iz THT-a za Jutarnji list.

Unatoč otporu europskih mobilnih operatera, u zadnjih šest godina popuštaju Europskoj komisiji koja snižava cijene roaming usluga među članicama EU. Povjerenica EK za nove tehnologije Neelie Kroes ističe kako im je cilj od iduće godine ukinuti u potpunosti plaćanje roaminga.

Izdvojeni članak

Na ovih sedam besplatnih stranica možete online učiti

Cijene poziva iz Srbije ili BiH mogu ostati iste

Svi hrvatski operateri su u vlasništvu tvrtki iz zemalja članica Europske unije, HT iz Njemačke, Vipnet iz Austrije i Tele2 iz Švedske te su mogle sniziti cijene već od početka pregovora s Hrvatskom, ali nisu bile obvezane pa ni cijene nisu pale. No od 1. srpnja hrvatski bi operateri zbog sniženja mogli ostati bez pola milijarde kuna godišnjih prihoda.

– Sigurno je da će prihodi zbog snižavanja cijena roaminga pasti, ali moguće je da će taj pad ublažiti povećana potrošnja podatkovnog prometa uslijed snižavanja cijena, govore iz THT-a.

Što se tiče cijene poziva u roamingu unutar zemalja izvan EU, one za hrvatske korisnike mogu ostati iste. Drugim riječima minuta razgovora s hrvatske SIM kartice iz Srbije i dalje će stajati preko od 20 kuna.