Pretraga

Odgovori na tehnološka pitanja kojih se sramite

A- A+

Svakodnevno se koristite izrazima poput hashtaga, meme ili pohrane dokumenata u oblaku, ali i dalje ne znate što točno označavaju. Ne trebate se brinuti, jer ćete dobiti odgovore na nekoliko tehnoloških pitanja koja većina ne zna, ali se srami pitati.

www.enveritasgroup.com

Okuženi smo raznim tehnološkim napravama, počevši od pametnih telefona, laptopa i drugih aparata koji obiluju softverima o kojima ne znam baš sve potankosti. Iako se svakodnevno susrećemo s izrazima poput hashtaga ili ih upotrebljavamo, ne znaju svi što zapravo znače i čemu služe. Business Insider je objavio popis tehnoloških pitanja koje je mnogima neugodno pitati, kao i odgovore na ista.

Izdvojeni članak

Pametni gradovi: Oni koriste tehnologiju kako bi život učinili ljepšim

Što je hashtag?

Hashtag (oznaka #) dodatni je način za identifikaciju, praćenje i sortiranje tvitova, navode na spomenutom portalu. Iako je hashtag populariziran upravo na Twitteru, danas se koristi i na brojnim drugim društvenim mrežama, a odnedavno i na Facebooku. Putem hashtagova na jednostavan način možete pratiti teme koje vas zanimaju, primjerice utipkate #stipendije i pronaći ćete sve što korisnici tih mreža pišu o financijskoj potpori studenata.

Što su meme?

Meme su često korištene fotografije ljudi i životinja kojima korisnici dodaju svoj najčešće šaljivi tekst. Te fotografije postaju preko noći viralne i brzo se šire raznim internetskih stranicama, kao i društvenim mrežama.

Izdvojeni članak

Ovo su super uređaji koji svakom studentu olakšavaju život

Zašto se zagrijava laptop?

Laptopi se jako brzo zagrijavaju te za razliku od kućnih računala zabrinjavaju korisnike zbog temperature koju dosegnu. Razlozi su višebrojni, od problema s ventilatorom, neispravne baterije ili preopterećenog procesora. Ne znači odmah da je vaš laptop pokvaren, jer se i ispravni zagrijavaju. No sve dok je zagrijavanje u granicama normale i prijenosno računalo ne postane zabrinjavajuće vruće, korisnici ne bi trebali paničariti.

Kako Google zarađuje?

Google je najpoznatiji po svojoj tražilici i Androidu, a najveću količinu novca zarađuje putem oglašavanja. Upravo je 97 posto prošlogodišnjeg prihoda ova kompanija ostvarila online oglašavanjem korištenjem platformi poput AdSensea i AdWordsa.

Izdvojeni članak

Aplikacije koje je Apple odbio jer su previše proste

Što je oblak?

Oblak je prostor za pohranu podataka na serverima kompanija kojima se pristupa preko interneta. Umjesto spremanja sadržaja na računala, tablete ili pametne telefone, korisnici fotografije ili druge dokumente pohranjuju na oblacima gdje su dostupni uvijek na svim uređajima koji su spojeni s internetom. Trenutno najpoznatiji oblaci su Dropbox, Appleov iCloud ili Google Drive.

Zašto Apple koristi ‘i’ u svojim proizvodima?

Steve Jobs je prije 14 godina predstavio iMac, prvi Appleov ‘i’ proizvod za kojeg je tada rekao da se ‘i’ odnosi na internet. Drugim riječima, iMac je uređaj koji je jednostavno integriran s internetom, ali napomenuo je i da se to ‘i’ odnosi na još neke stvari – ‘individual, inform, instruct, inspire’.

Izdvojeni članak

Odsad nećemo samo ‘lajkati’: Facebook uvodi novi ‘gumb’

Hoće li Facebook ikada početi naplaćivati korištenje mreže?

Ne trebate se brinuti, jer bi Facebook naplaćivanjem korištenja izgubio veliki dio korisnika zahvaljujući kojima ta tvrtka i danas ostvaruje veliku zaradu. Naime, korisnici objavljuju velike količine osobnih informacija koje Zuckerberg iskorištava za online oglašavanje.

Zašto vas oglasi prate po internetu?

Internetske stranice koje posjećujete sadrže cookije koji se pohranjuju na računalima te oni sadrže informacije o stvarima koje najčeće pretražujete. Zatim te informacije koriste oglašivačke platforme koje vam prikazuju oglase prilikom surfanja mrežom. Stoga ako ste klikali na linkove o putovanjima, ubro će vam se pojavljivati oglasi i cijenama i ponudama turističkih agencija.

Koja je razlika između PC-ja i Maca

Mac koristi Appleov Mac OS X operativni sustav, a PC računala većinom koriste Windowse na kojima se pokreću programi namijeni Microsoftovom operativnom sustavu. Kao što osobe koje govore samo engleski ne mogu efektivno komunicirati s osobama koje govore samo španjolski jezik, tako ni softver namijenjen samo Macovima ne može se koristiti na PC računalima.

Odgovori na tehnološka pitanja kojih se sramite
Share via
Copy link
Powered by Social Snap