Olimpijada bez gubitnika: Obaranje stabala ovim je učenicima mačji kašalj

Kao i posljednje tri i ove se godine u slavonsko-brodskoj Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića održalo natjecanje koje je okupilo mlade šumare iz čak osam europskih zemalja. Radi se o Alpe-Adria Šumarskoj Olimpijadi na koja je okupila 104 mlada šumara, raspoređena u 26 timova. Učenici škole domaćina osvojili su tako visoko 5. mjesto. Međutim, gubitnika u ovom natjecanju zapravo nema, jer kako kažu iz škole, ovakvom nastavom učenici preuzimaju odgovornost za vlastito učenje i upravljanje budućom karijerom.

Jeste li znali da se budući najkvalitetniji europski šumari već treću godinu zaredom okupljaju u Slavonskom Brodu? Povod okupljanja je učenička Alpe-Adria Šumarska Olimpijada u koju se SŠ Matije Antuna Reljkovića uključila još 2004. godine, a zadnje tri su domaćin. Upravo su sudjelovanjem u ovoj neobičnoj Olimpijadi i promoviranjem hrvatskog šumarstva, brođanski učenici te škole postali svojevrsni ambasador Hrvatske. Da je Olimpijada od velikog značaja, prepoznale su i važne institucije poput Ministarstava poljoprivrede i obrazovanja, Hrvatskih šuma, Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog broda koji su pokrovitelji ovog događaja. 

– Prilika je to za prezentaciju razvoja i modernizaciju strukovnog obrazovanja. Ovakvim natjecanjima i radom s učenicima mijenja se uloga nastavnika kao kreatora odgojno- obrazovnog procesa, gdje se osigurava trajno stručno usavršavanje, učenik sam zna i osjeća svoje interese, mentori proširuju njihove mogućnosti. Ovakvim načinom rada želimo doprinijeti razvoju i modernizaciji strukovnog obrazovanja, kažu iz SŠ Matije Antuna Reljkovića.

Što se radi na Šumarskom fakultetu

Natjecanje u kojemu svi dobivaju

Ovogodišnje je natjecanje završeno u petak, a natjecali su se ondje mladi iz Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, sveukupno njih 104 raspoređenih u čak 26 timova

– Cilj ovog natjecanja je učenje temeljeno na radu, gdje je učenik ravnopravni sudionik u svim procesima proizvodnje u šumarstvu, od kojih je i sječa stabala jedan od glavnih uzgojnih zahvata koji osigurava održivost gospodarenja kao temeljnog cilja opstojnosti naših šuma, objašnjavaju iz škole. 

Nakon dva dana natjecanja u četiri discipline (mijenjanje lanca i okretanje vodilice, precizni prerez na podlozi, kombinirani prerez trupca i obaranje stabla i izrada zasjeka) samo 12 najboljih ušlo je u odmjeravanje vještine kresanja grana. Pobijedio je tim iz austrijske škole HLFS Forstwirtschaft Bruck/Mur, a učenici Marko Vragolović, Matija Kaurin, Stjepan Štivić i Mihael Dobenko iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića zauzeli su visoko peto mjesto.
No, valja imati na umu kako je ova Olimpijada puno više od samog natjecanja, te kako gubitnika zapravo nema. 

– Ovo natjecanje ima utjecaj na nastavnike, na učenike i na školu jer se njime potiču inovacije u učenju i poučavanju, razvija samopouzdanje i vještine rada. Specijalizirani šumarski poligon Srednje škole Matije Antuna Reljkovića s modernom i kvalitetnom opremom, tehnologijom koja prati suvremene trendove u šumarstvu zasnovanu na praktičnoj primjeni novih znanja i tehnologija u šumarstvu omogućava učenje temeljeno na radu. Ovakvom nastavom učenici preuzimaju odgovornost za vlastito učenje i upravljanje budućom karijerom, kažu nam domaćini natjecanja.

‘Ovakvom nastavom učenik stječe svoje prvo radno iskustvo’ 

U ovoj školi jako dobro znaju važnost prakse, pa njenim povezivanjem s edukacijom budućih šumara stalno inzistiraju na poštivanju principa održivog gospodarenja šumama, koje se u Hrvatskoj za sada dosta dobro provodi. 

– Ovdje šumarstvo prezentiramo kao novi izazov, aktivnim timskim radom, usavršavanjem komunikacijskih vještina, a ovakvom nastavom učenik stječe svoje prvo radno iskustvo kako bi se što jednostavnije uključio u svijet rada ili donošenje odluka o nastavku obrazovanja, kažu iz SŠ Matije Antuna Reljkovića. 

Iznimno je ponosan na svoju školu i učenike i sam ravnatelj Vlado Prskalo, čiji je način rada i projekte koji se u školi provode pohvalio i sam ministar obrazovanja. 

– Naša škola oduvijek je okrenuta modernim, obrazovnim tendencijama i ponosni smo što doprinosom svojih učenika i nastavnika možemo to i ostvarivati. Treći puta Srednja poljoprivredna škola Matija Antun Reljković domaćin je uglednom natjecanju u kojemu su učenici strukovnih šumarskih škola iz osam europskih država pokazati svoje znanje i vještine.
Ovaj događaj vodi strukovno obrazovanje u jednu novu europsku dimenziju i svakako doprinosi rastu kvalitete našega strukovnog obrazovanja, napisao je ravnatelj Prskalo na svom Facebooku.

Odgovori