Pretraga

Omiljeno jelo na studentski način: Ispecite savršenu pizzu bez korištenja pećnice

A- A+

Studentski život poprilično je skroman, a jedan od ‘luksuza’ u kojemu obično nemaju prilike uživati oni koji žive u studentskim domovima ili starijim stanovima jest pećnica. Tako i jela poput domaće pizze moraju pričekati vikende i odlazak kućama. Ili su barem morala do sada. Donosimo recept za najjednostavniju pizzu za koju vam pećnica uopće neće biti potrebna, dovoljni su vam dublja tava i električno ili plinsko kuhalo.

Screenshot: YouTube

Ova pizza prži se na tavi u ulju, a ideja dolazi od mentora Jamiea Olivera, nedavno preminulog majstora talijanske kuhinje Antonia Carluccia.  Nadjev ovisi o vašim željama, ali temelj je umak od rajčice i svježa mozzarella. Evo kako ju pripremiti.

Izdvojeni članak

Pripremite brzu ljetnu pizzu bez tijesta!

Sastojci

Za tijesto:

  • 250 g brašna + malo za obikovanje tijesta
  • 10 g suhog kvasca
  • 250 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje (pola maslinovo, pola suncokretovo)

Za umak:

Izdvojeni članak

Lažna ‘krumpir salata’ za one koji paze na unos kalorija

  • 2 režnja češnjaka
  • konzerva pelata rajčice
  • prstohvat soli
  • bosiljak
  • Po želji: mozzarela, pršut, šunka

Priprema

  1. Kvasac pomiješajte s mlakom vodom i pomiješajte s brašnom i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu i pustite da se diže na toplom oko sat vremena. Jedna od jednostavnijih opcija je i kupnja unaprijed pripremljenog tijesta u obližnjoj pekari.
  2. U međuvremenu, na hladno ulje dodajte sjeckani češnjak, a kada se krene pržiti dodajte rajčicu. Sve začinite solju i dodajte par listića bosiljka (može i sušenog).
  3. Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela, a potom prstima oblikujte disk debljine oko pola centimetra. Popržite na malo većoj količini ulja s obje strane.
  4. Gornju stranu tijesta premažite umakom te dodajte izmrvljenu svježu mozzarellu i po želji, pršut i listiće bosiljka.