Pretraga

Online škola je maraton, a ne sprint: Tri savjeta koji će vam pomoći da se prviknete na virtualnu nastavu

A- A+

Online nastava je trenutno u trećem tjednu, a nema naznaka da će se završiti prijevremeno. Prvi tjedan je prošao kako je prošao, više u uhodavanju i traženju mogućih servisa za obavljanje nastave. Drugi tjedan je sve već bilo bolje, ali nekako nam je svima i dalje teško shvatiti da se radi o pravoj nastavi. Teško je napraviti razliku između vremena provedenog u školi i slobodnog vremena ako smo uvijek na istom mjestu.

foto: srednja.hr

Možda i najveći izazov kod online nastava, a i online posla, jest taj što sve možete raditi iz udobnosti vlastitog kreveta, sakriveni od svijeta pod mekanom dekom i u omiljenoj pidžami. Koliko god bi bilo lijepo voditi takav život, to nije način.

Izdvojeni članak

Pokrenuli smo podcast i ugostili psihologinju s Filozofskog: Pričali smo o psihičkom zdravlju u doba korone

Online nastava nije nešto privremeno, već trajnije rješenje u borbi s koronavirusom, na koje ćemo se morati naviknuti kad-tad. I bilo bi dobro da se naviknemo čim prije, zato što će nas u suprotnom slučaju čekati mali milijun zadataka i zadaća jednom kad se probudimo i shvatimo da ovo nisu praznici, već zaista nastava (na daljinu).

Postoji milijun i jedan način kako se nositi s novostima, pa tako i ovime, no mi ćemo vam dati tek nekolicinu savjeta koje zaista nije toliko teško pratiti, a definitivno pomažu u tome da se priviknemo na ovaj novi ritam života.

Rutina

Iako nema više škole u osam ujutro i možete se naspavati, nemojte si skroz uništiti ritam. Naravno, nitko tko to ne voli se neće buditi u 7 ujutro, ali nemojte se niti buditi u vrijeme ručka. Štoviše, bilo bi dobro da se naspavate, a to je rekla i psihologinja s FFZG-a u našem prvom podcastu, Nataša Jokić Begić.

Bitno je da si odredite kada ćete ustajati, i da se tog ritma pridržavate. Nemojte ići spavati svaki dan sa zorom, već si napravite okvirni raspored dana – vrijeme koje ćete posvetiti školi, vrijeme za druženje s ukućanima i pozive prijateljima, kao i vrijeme za opuštanje kada ćete biti sami sa sobom.

Idealno bi bilo kada biste prvi dio dana posvetili školi, kao što je to i inače slučaj. Onog najgoreg se riješite na početku, kako ne biste morali poslije razmišljati o tome, i samim time cijelo vrijeme biti opterećeni s nečime. Iskoristite ovo vrijeme kao priliku za odmor, ali ne i za zanemarivanje školskih obaveza.

Odjeća

Vjerojatno sve na već milijun mjesta pročitali kako se treba presvući iz pidžame kada radite nešto vezano uz školu, pa ćete sada vidjeti i ovdje. Nemojte oblačiti traperice (nitko se ne mrzi dovoljno za to), ali istuširajte se, operite zube i odjenite trenirku. Bit ćete svježi i spremni za nove obaveze.

Također, ako imate neke video pozive… Ljudi se pojavljuju u svakakvim izdanjima, ali stvarno je bolje ako barem djelujete kao da ste pribrani, a ne da ste se probudili sedam sekundi prije nego što ste se spojili na poziv.

Konstantni rad

Ako smo išta do sad naučili o online nastavi, onda je to da je naglasak na samostalnom radu. Dok u normalnim uvjetima idemo u školu, slušamo profesore, radimo bilješke i zatim povremeno (pre)pišemo zadaće, toga u online nastavi nema. Profesor pojasni materijale, postavi ih s milijun zadataka, i onda je na nama da to samostalno riješimo.

Nema mjesta prepisivanju zato što ako profesori pročitaju istu zadaću 63 puta, bit će im jasno da nešto ne štima, a ne postoji ni opcija ‘joj zaboravila sam doma bilježnicu’. Svi su jednaki i svi moraju predati zadaće na vrijeme!

A i ako ne predate zadaće na vrijeme… Morat ćete nekada, to je jedini način na koji profesori mogu provjeriti vaše znanje, odnosno vaše praćenje nastave. Možda još uvijek nema ocjena, ali uskoro i one dolaze, pa će nagomilani zadaci postati puno veći problem nego što su sada…


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s FIlozofskog predstavljamo vam serijal “kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Copy link
Powered by Social Snap