Pretraga

Ono kad polažeš maturu i autoškolu istovremeno: Vožnju pala dva put, maturu ni jednom

A- A+

U četvrtom razredu srednje škole većina učenika postaje punoljetno. Piše se matura, završava jedan period života i započinje drugi, bilo da krećete raditi ili nastavljate školovanje upisom na faks. Mojim roditeljima je tada kao pametna ideja bila da bih ja uz maturu mogla položiti i autoškolu jer kao, ‘pametna si ti, možeš ti to sve’. Vožnju sam pala dva put, maturu, hvala nebesima, ni jedanput.

Foto: srednja.hr

Matura je sama po sebi stresno razdoblje za mladu osobu koja je vrlo vjerojatno tijekom četvrtog razreda srednje postala i punoljetna. Prekretnica života, jedna vrata se zatvaraju, druga nam se otvaraju i ništa više neće biti isto kao i prije. Koliko god da se pripremali za maturu, doza nervoze i dalje je prisutna i u tom su periodu mladi više ‘osjetljivi’ nego tijekom cijelog svog školovanja.

‘Mogla bi ti uz maturu upisati i autoškolu, pametna si, možeš ti to sve’

Iste osjećaje sam prolazila kada sam i sama polagala maturu. Kako sam u ožujku trebala postati punoljetna, moji roditelji su me odlučili u prosincu upisati u autoškolu. Tada im se to činila kao odlična ideja jer, kako su mi rekli, ‘Pametna si ti, možeš ti to sve odjednom, ne sumnjamo u tebe’. I tako sam uz pripreme za maturu kao strukovnjak, ekonomist paralelno pripremala za maturu i za autoškolu.

Dani su mi izgledali tako da sam prijepodne, od 8 do 14 bila u školi na redovnoj nastavi, od 14 do 19 pisala zadaću i učila za maturu i onda u 19 sati išla na predavanja u autoškolu. Štrebanje mi je srećom dobro išlo i naravno da sam s odličnim i vrlo dobrim ocjenama nastavila školovanje u četvrtom razredu i položila teorijski ispit u autoškoli u prvu pomoć iz prve.

Izdvojeni članak
Autoškola Danko

[VIDEO] Što kada padnete vožnju u autoškoli? ‘Roditelji mogu zatražiti snimku i vidjeti gdje ste pogriješili’

Zadnjih 10 sati mijenja mi se instruktor i automobil

No, problem nastaje kada su krenule moje prve vožnje. Ni sama nisam bila svjesna koliko me zapravo bilo strah voziti automobil, sve dok mi instruktor na drugom satu rekao ‘Idemo na cestu’. I kad sam napokon, nakon otprilike 6. sata prevladala taj strah od vožnje, instruktor me obavještava kako ću moći voziti jedan sat svaka dva tjedna jer ima previše kandidata.

Na prvu mi se to činilo kao blagoslov jer ću se napokon više moći posvetiti učenju za maturu, no moja vožnja se odužila na dva do tri mjeseca zbog toga. Vozila sam kako sam vozila – napamet, a instruktor je bio preopterećen poslom da su mi na kraju, zadnjih 10 sati vožnje prije ispita, dodijelili drugog instruktora i potpuno novi automobil.

@srednja_hr Sad znate što vas očekuje na ispitu 🚘 #autoskola #auto #voznja #ispitvoznje #ispit #srednjahr #srednja @autoskola_danko ♬ original sound – srednja_hr

Instruktor mi rekao da sam ih vozila ‘kao da sam ih ukrala’

Kad sam ušla novom instruktoru u automobil prvo što sam rekla bilo je da nisam stigla proći parkiranje. Oboje smo tada znali da ovo neće dobro završiti, ali ipak sam za dva tjedna izašla na ispit. Pala sam ko’ kruška, a od nervoze mi je instruktor rekao da sam ih vozila ‘kao da sam ih ukrala’.

Automatski me je to pokopalo psihički, prvi put da neki ispit nisam položila. Tata mi također nije vjerovao kada sam ga nazvala i rekla da će morati platiti ponovno ispit vožnje. Druga vožnja je bila za mjesec dana. Ponovno sam pala. Tata opet nije vjerovao. Strah od vožnje ponovno se vratio.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Krećete u autoškolu? Posjetili smo jednu i doznali kako izgleda obuka vožnje kroz koju prolazite

Do trećeg pokušaja već sam bila napisala svoju prvu maturu

Do trećeg ispita vožnje već su mature počele, prvo sam pisala Politiku i gospodarstvo, a samo par dana nakon toga treći ispit vožnje. U tom sam se periodu već sama sa sobom pomirila da ću pasti i da se uopće neću ‘sekirati’ oko toga, jednostavno sam si složila u glavi – ako sada ne položim, ja nisam za volan i to je to.

Odvozila sam svoje, nisam primijetila da sam igdje pogriješila ovog puta, no svejedno sam smatrala kako sam opet pala jer – ja ne znam voziti. Kada smo došli na parking, odvezujem pojas i krenem otvoriti vrata kako bih izašla, kada mi ispitivač kaže: ‘A gdje su vam biljezi?’.

– Kakvi biljezi?, upitala sam s očiglednim šokom na svom licu.

– Pa položili ste, dajte mi biljege da to riješimo, kaže ispitivač.

– Ali ja vam nemam biljege, mislila sam da ću past, zbunjeno sam mu odgovorila, a on me još zbunjenije gledao sa stražnjeg sjedišta.

@srednja_hr Ako ste se ikad pitali kako izgleda sama obuka vožnje u autoškoli, iz @autoskola_danko su nam sve pojasnili! Kad vi krećete na vozački? 😁 #srednjahr #justsrednjathings #autoskola #autoskoladanko #danko #voznja #propisi #auto #hrvatska #zagreb #poligon ♬ Chill Vibes – Tollan Kim

Vožnju sam pala dva put, maturu, hvala nebesima, ni jedanput

Na kraju sam posudila biljege od cure koja je tek čekala na svoju vožnju i otrčala do kioska po druge i donijela njoj nove. Kad sam nazvala svoje i rekla ‘Položila sam!’ mislili su da sam položila maturu. Poslije toga sam položila sve mature i upisala faks koji sam željela, ali vozačka mi od tada skuplja prašinu u novčaniku jer me strah od vožnje i dalje drži kao i iskustvo od dva pada na ispitu da se jednostavno ne usudim voziti.

Žao mi je tate i mame koji su financirali sve moje pokušaje polaganja vožnje, kao i samu autoškolu, pa tako i moj mali autić kojega ne vozim. Od tada sam već završila faks i zaposlila se. Zato poruka za roditelje koji jedva čekaju da im djeca polože vozački – nemojte im to raditi za vrijeme mature jer koliko god da mislite da su pametni i sposobni, i njima to može biti previše, a bit će ih strah to vam reći jer ipak ste vi to sve financirali.

Poruka maturantima koji jedva čekaju sjesti za volan – ako vam vožnja dobro ide, iskoristite to, ali ako niste previše sigurni u sebe, radije pričekajte kraj srednje i preko ljeta, kada upišete faks i imate najduže ljeto u životu, upišite autoškolu i riješite to u miru.

Copy link
Powered by Social Snap