Pretraga

Ono si što lajkaš na Facebooku

A- A+

Ako lajkate na Facebooku ‘legalize marihuana’ znači li to odmah da se drogirate? Znanstvenici s Cambridgea bi odgovorili potvrdno. Naime, lajkovi na najpoznatijoj društvenoj mreži mogu otkriti puno više o vama nego što ste mislili. To može postati i problem jer vas ljudi mogu na osnovu vaših lajkova karakterno procijeniti, a potvrdu za to im daje spomenuto istraživanje s Cambridgea.

Ono što volite lajkati preko svog profila na Facebooku govori o vama i više nego što ste mislili. Nedavna studija znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu pokazuje kako ono što lajkamo na Facebooku može otkriti naše političko i religijsko opredjeljenje, seksualno orijentaciju pa čak i kvocijent inteligencije.

Upitna točnost određivanje osobe prema njenim lajkovima

Samo na temelju analize lajkova s Facebooka o osobama se mogu dobiti precizni podaci, tvrde znanstvenici s Cambridgea. Lajkovi određenih stranica mogu vas povezati s određenim stajalištima i uvjerenjima, a to ne mora uvijek biti pozitivno, prenosi Los Angeles Times.

Po ovom istraživanju, lajkovi se povezuju s karakternim osobinama, no mali broj lajkanja s profila određenog korisnika neće ništa značiti, već je potrebna velika količina podataka koji bi dali neke preciznije informacije o samim korisnicima.

Međutim, postoji i opasnost u određivanju karakternih osobina prema lajkovima na najpopularnijoj društvenoj mreži, jer mnogi dijele svoje lajkove šakom i kapom i to više iz zabave nego interesa.
Na ovaj način se na osnovu lajkanja može dobiti uvid u nečije karakteristike, što ne mora uvijek biti točno i može bacati negativno svjetlo na osobu.

Izdvojeni članak

Facebook grupa s najluđim razlozima za prekid

‘You are what you like’

Informacije o lajkovima mnogo znače i oglašivačima, koji proučavajući profile lajkaša zapravo promatraju navike internetskih korisnika, naprimjer gdje surfaju ili što kupuju na internetu.
Ukoliko sami želite proučiti koje su vaše karakteristike s obzirom na vaše lajkove, možete posjetiti stranicu ‘You are what you like’ i tamo pogledati vaš ‘profil lajkanja’.

Napominjemo kako je ova stranica više zabavnijeg karaktera i neznanstvenog karaktera.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap