Pretraga

Opsežne knjige, koje se isplati pročitati

A- A+

Čitalačka kultura u Hrvatskoj u stalnom je opadanju. To potvrđuju i podaci agencije GFK, koja je 2012. utvrdila da smo među nacijama na svjetskom dnu, po broju pročitanih knjiga na godišnjoj razini. Međutim, ako ste među onima, koji prkose ovim crnim statistikama te ipak odlučite posegnuti za knjigom, u tekstu donosimo velike romane, zbog kojih vam neće biti žao što ste im posvetili nešto svoga vremena.

Hrvati rijetko čitaju, što je potvrdilo istraživanje GFK agencije, gdje smo u ovom pogledu na svjetskom začelju. Međutim čitanje knjiga ima mnoge svoje prednosti, o kojima smo nemali broj puta pisali. Ako imate problema s time koju ćete knjigu početi čitati, Huffington Post piše o deset njih, koje su glomazne brojem stranica, ali svakako ih treba pročitati. Neke od njih bile su vam ili će biti lektira pa tako da i obrazovni sustav dijelom podupire ovu skupinu djela.

Izdvojeni članak

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Ana Karenjina – Lav Nikolajevič Tolstoj

Klasik ruskog realizma, kroz koji se provlači tragična ljubavna romansa, ali i mnoge druge okolnosti iz 19. stoljeća u Ruskom carstvu. Tolstoj između ostalog kritizira aristokratski sloj, kojem je u suštini i on pripadao te polemizira o ostalim detaljima tamošnjeg društva.

Middlemarch – George Elliot

Middlemarch je velebna studija o provincijskom životu. Napisana na prvi pogled od strane pisca. No, zapravo se iza pseudonima George Eliot, krije britanska književnica Mary Ann Evans. Ona se naime odlučila za muško ‘umjetničko ime’ kako bi lakše izgradila karijeru pisca.

1Q84 – Haruki Murakami

Ovaj japanski pisac, poznat je kao kreator mračnih i jezivih svjetova. Takav je uspio režirati i u knjizi 1Q84. Glavna junakinja Aomame istražuje ‘drugu stvarnost’, koja je malo drugačija od one u kojoj ona živi. Inače vrlo popularno Murakamijevo djelo kod nas je i ‘Pleši, pleši, pleši’.

Izdvojeni članak

30 knjiga koje treba pročitati svaki srednjoškolac

Zločin i kazna – Fjodor Dostojevski

Još jedna knjiga iz reda obveznih lektira. Nešto je ipak kraća i sadržajnija od Ane Karenjine te se svakako ubraja u klasike svjetske književnosti. Dostojevski je zapravo ovu knjigu, odnosno njena prva izdanja objavljivao u nastavcima. U svakom slučaju provjerite s kakvim se dvojbama bori naslovni protagonist Raskoljnjikov.

Tessa iz obitelji d’Uberville – Thomas Hardy

Ova knjiga je ako ni zbog čega drugog, značajna jer pisac propituje seksualne konvencije svoga doba, odnosno druge polovice 19. stoljeća. Thomas Hardy se prvi upustio u ovakve polemike, zbog čega je u tijeku svoga djelovanja, često bio u sukobu s kritikom te društvenim dušebrižnicima.

2666 – Roberto Bolano

Ova knjiga se smatra Bolanovim literarnim testamentom, budući da je to njegov posljednji zapis, odnosno djelo koje je čileanski književnik pisao zadnjih pet godina svoga života, umirući od ciroze jetre. U hrvatskom izdanju knjiga ima 1070 stranica.

Prvo izdanje ‘2666’ objavljeno je 2004., odnosno godinu nakon piščeve smrti. Knjiga se sastoji od pet dijelova. Prva četiri su odvojene priče, a posljednji peti, naziva Knjiga o Archimboldiju, labavo povezuje sve dijelove.

Infinite Jest – David Foster Wallace

Književnik David Foster Wallace, preminuo je u ranoj dobi, odnosno s 46 godina, nedavne 2008. Infinite Jest mu je ostalo najvažnije djelo u opusu. Lepršavim jezikom i smiješnim i apsurdnim zapletima, književnik u navedenoj knjizi uspijeva zainteresirati čitatelja.

Izdvojeni članak

Remek djela 21. stoljeća koja obavezno morate pročitati

U potrazi za izgubljenim vremenom – Marcel Proust

Ovo je zapravo ciklus romana, od kojih se u srednjim školama kod nas čita Combray. Proust je inače od djetinjstva često bolovao, što je obilježilo čitav njegov život, a i spisateljsku karijeru. Kroz spomenuti ciklus romana također se provlače njegova zdravstvena stanja, ali i tijek misli.

Zlatna bilježnica – Doris Lessing

Autor članka na Huffington Postu nastoji dodatno stimulirati čitatelje, opaskom kako je ovo jedna od najdražih knjiga američkog predsjednika Obame. Radnja knjige je od njezina objavljivanja bezbroj puta posuđena i prerađena od drugih pisaca te redatelja filmova.

Zlatna bilježnica je najuspješnije djelo Doris Lessing, koja je 2007. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. Umrla je u studenom prošle godine.

The Goldfinch – Donna Tartt

Ovo je djelo daleko najsvježije od navedenih, budući da je napisano prošle godine. U knjizi Goldfinch se izmjenjuju žanrovi od teen ljubavne priče, preko poučnog romana do trilera i prevara u umjetničkim krugovima. Britanski Telegraph svrstao je ovaj roman među deset najboljih u 2013.

Opsežne knjige, koje se isplati pročitati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap