Pretraga

Sve je u organizaciji: Kako sve oko vas namjestiti za kvalitetno učenje?

A- A+

Znate onaj trenutak u danu kada vam odjednom pred očima zabljesnu sve zadaće, referati i obaveze koje morate napraviti za školu ili faks? Kako se tada ponašate? Jeste li među onima koji odmah gase seriju, spremaju sve što su do tada radili i kreću učiti? Ili ste možda među onima koji se natjeraju na sretne misli i nastave prokrastinirati? Donosimo nekoliko ideja kako si pomoći u takvim trenucima te kako se dovesti u raspoloženje za dugo i kvalitetno učenje!

Pripremi se za kvalitetno učenje! | foto: Huawei

Prokrastinacija. Kakva lijepa i pametna riječ čije značenje znaju svi učenici i studenti. Zanimljivo je i porijeklo ove riječi, koje potječe iz 16. stoljeća, a otprilike znači ‘ostaviti za sutra’. Što uglavnom prokrastinatori i rade – ostavljaju svoje obaveze za sutra (ili bolje vrijeme).

No, jasno je kao dan da takvo ponašanje nije poželjno i da se, ako želimo završiti školu, faks ili bilo koje druge obaveze, trebamo uhvatiti u koštac s onim što nam se čini kao najveći izazov. Danas, kada je zbog cjelokupne situacije bolje da ostanemo doma, natjerati se učiti u vlastitom domu čini se kao nemoguća misija. Zato smo vam odlučili pomoći te smo pobrojali nekoliko stvari koje vam mogu pomoći u što boljoj organizaciji i pripremi za učenje.

Cijelo postavljanje idealnog ‘settinga’ za učenje možemo podijeliti na nekoliko segmenata: vrijeme, mjesto i okolina. Pa krenimo i tim redoslijedom.

Učite u 2 ujutro ako vam to odgovara

Ako ste već tražili po bespućima Interneta najbolje vrijeme za učenje, možda ste naletjeli na kontradiktorne stvari. Neki će reći da je najbolje učiti odmah ujutro jer vam je mozak ‘svjež’ i spreman primiti sve nove informacije. Drugi će reći da je najbolje navečer jer nemate ograničenje do kad možete učiti, a jednom kada i odlučite spavati mozak će sam procesuirati informacije koje ste nedavno saznali.

Istina je negdje na pola puta, odnosno najvažnije od svega toga je prepoznati kada vama odgovara učiti. Ako primjećujete da vam nije problem probuditi se rano za učenje, pokušajte to napraviti nekoliko dana za redom. Isto vrijedi i za učenje navečer ili tijekom dana. Odaberite neko vrijeme kada vam se čini da ste produktivni i iskušajte kako vam to odgovara. Nakon par dana ćete dobiti odgovor na pitanje koje vrijeme vam najbolje odgovara za učenje.

Pronađite svoje mjesto

Slično kao i pronalazak pravog vremena za učenje, bitno je pronaći i svoje vlastito mjesto za učenje. I da odmah pređemo na stvar, to nije vaš krevet! Zbog situacije u kojoj se cijeli svijet pronašao, više ne možemo pobjeći u knjižnicu ili naš najdraži kafić za učenje, nego svoje pravo mjesto trebamo pronaći doma.

Možda je pravo mjesto za vas vaš radni stol, možda je pod u sobi, možda je kuhinjski stol ili onaj na terasi. Nema pravog recepta, već ovisi o vama i onome što vama odgovara, a što je to točno ćete najbolje saznati tako da iskušate različite opcije.

Dobra okolina i odabir glazbe su najbitniji

Okolina za učenje je sve ono što postoji u prostoru oko vas. To je glazba koja svira, miris koji dopire do vas, a to može biti i knjiga na vašem stolu postavljena na točno određen način. Okolina je u što gledate kada pokušavate zapamtiti važnu informaciju, ono što čujete kada razmišljate koju sljedeću riječ napisati, ali i uređaji i alati kojima se koristite tijekom učenja.

Slušalice Huawei FreeBuds 3 su sve što vam treba! | foto: Huawei

Ako ne možete učiti u tišini, ali to što želite čuti nisu vaši roditelji ili braća i sestre u vašem domu, dobro je pronaći slušalice koje će vam pomoći da se ‘odvojite’ od svega.  Neke od takvih slušalica su Huawei FreeBuds 3 koje su dovoljno male da ih jednostavno možete nositi bilo gdje (od kuhinje do tavana), udobne da vas neće žuljati nakon dugog nošenja, s kvalitetnim zvukom zbog kojeg ćete zaboraviti da postoje ljudi oko vas.

Još nešto je vrlo važno kod slušalica, odnosno zvuka koji slušate dok učite. Nije baš pametno slušati vašeg omiljenog izvođača ili pjesme koje vas tjeraju na ples. Bolje je slušati neku glazbu koja vam nije toliko poznata niti je previše upadljiva jer nije poanta da obraćate pažnju na glazbu. Nekima će odgovarati učenje uz klasičnu glazbu, drugima uz jazz, a trećima uz deep house. Na vašu sreću, glazba je vrlo dostupna na različitim online platformama i samo kratka potraga s ključnim riječima „music for learning“ vas dijeli od novog iskustva učenja!

Tableti umjesto računala kao dobro rješenje

Od ostalih alata koji vam mogu pomoći u učenju i rješavanju obaveza svakako su gadgeti, kao što su tableti. Huawei u svojoj ponudi ima nekoliko modela koji su savršen dodatni pribor za učenje. Jedan od njih je HUAWEI MediaPad M5 lite koji dolazi s olovčicom s kojom se pisanje na tabletu čini kao pisanje na papiru. Budućnost je došla, a bilježnice nam više nikada neće trebati!

Tablet Huawei MatePad Pro može postati vaša nova bilježnica!

Neki tableti, kao što je Huawei MatePad Pro, koji uskoro dolazi na tržište, ima velik broj novih mogućnosti, kao što je spajanje s mobitelom na način da se može preko tableta upravljati mobitelom, ili čak da se ponaša kao laptop jer dolazi s tipkovnicom. Jednostavni i mali gadgeti donose revoluciju u sam proces učenja pa zašto ih ne biste isprobali?

Kod učenja će opet svatko imati svoje načine, a na vama je da prepoznate koji vama odgovara. Nekima će podcrtavanje knjige i skripti markerima u bojama biti dobitna kombinacija, drugima će to biti stvaranje mentalnih mapa ili stvaranje vlastitih kviz pitanja. Ako se želite okušati o pitanjima iz svijeta tehnologije i aplikacija, posjetite Huawei profil na našoj platformi za učenje i krenite odgovarati na njihova pitanja. Načina učenja je puno, a samo vi ćete znati što vam najbolje odgovara.

_____________________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native tima srednja.hr i Huawei.

Sve je u organizaciji: Kako sve oko vas namjestiti za kvalitetno učenje?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap