Pretraga

Osam zanimljivosti koje niste znali o originalnom filmu Kralj lavova iz 1994. godine

A- A+

Kralj lavova animirani je Disneyjev film koji je svjetlo dana ugledao prije četvrt stoljeća. Popularnost koju je stekao među generacijama ‘klinaca’ dovela je do nastanka igrane verzije filma koji se ovih dana prikazuje u kinima. Kako je prema riječima Scara ‘istina u oku promatrača’, sud o tome koja je verzija bolja – prepuštamo vama. U međuvremenu, donosimo osam zanimljivosti prema IMDb-u koje možda niste znali o originalnom Kralju lavova iz 1994.

Screenshot scene iz filma Kralj lavova (1994)

1. Vjerojatno svaki veći ljubitelj Kralja lavova napamet zna pjesmu ‘Can You Feel the Love Tonight’. No, ona se zamalo nije našla u ovom filmu. Nekoliko tjedana prije premijere film je prikazan Eltonu Johnu, autoru pjesme, koji je primijetio da je ona izostavljena iz filma. Naknadno je ipak uspio ispregovarati da se pjesma vrati u film, a za nju je kasnije osvojio i nagradu Oscar.

2. Za razliku od ostalih lavova, Scaru su u svim scenama prikazane kandže. Također, animatori su bili toliko impresionirani izvedbom Jeremyja Ironsa (koji posuđuje glas u originalnoj verziji), da su neke njegove crte lica odlučili inkorporirati u Scarov izgled.

Jeremy Irons na snimanju|Screenshot: YouTube

3. U ranijim verzijama scenarija, Scar je bio samo nevaljali lav koji nikako nije bio povezan s Mufasom. Scenaristi su ga ipak odlučili pretvorili u Mufasina brata jer su smatrali da je prijetnja ‘iznutra’ puno zanimljivija opcija. I to je jedan od razloga zbog kojega dva animirana lika zapravo ne sliče – jer prvotna ideja nije bila da su u rodu.

https://www.youtube.com/watch?v=-8wgXRNYcPM

4. Riku lavova zapravo su ‘proizvele’ glasnice glumca Franka Welkera i za dobivanje tog zvuka nije korišten niti jedan pravi lav. Da bi postigao dodatnu dubinu i svojevrsnu jeku u proizvodnji rike, Welker je uz mikrofon držao – limenu kantu.