Pretraga

Osnovnoškolka (12) s 239 pročitanih knjiga zaradila titulu najčitateljice u Zagrebu

A- A+

Učenica Osnovne škole Laura Lesjak i svega 12 godina stara djevojčica, najčitateljica je Knjižnica grada Zagreba. Ona je u prošloj godini posudila i pročitala 239 knjiga, dakle više od četiri knjige tjedno. Time je i oborila dosadašnji rekord posuđivanja iz 2007., koji je iznosio 225 knjiga. ‘Ne mogu zamisliti da svaki dan ne čitam, to je postalo dio moje svakodnevnice’, rekla je Laura. Pojasnila je i koji su joj omiljeni žanrovi te što mora imati svaka knjiga.

Screenshot: Dnevnik HTV

S posuđenih i pročitanih 239 knjiga u prošloj godini Laura Lesjak je proglašena najčitateljicom Knjižnica grada Zagreba. Ova 12-godišnja djevojčica ne može zamisliti dan bez čitanja te je tako u 2013. godini posuđivala više od četiri knjige tjedno. To je i rekordan broj posuđenih knjiga unutar jedne godine, koji je do sada bio 225, u 2007 godini.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Knjiga uvijek i svuda

– Ne mogu zamisliti da svaki dan ne čitam, to je postalo dio moje svakodnevice, rekla je Laura, inače učenica Osnovne škole Ivan Merz.

Odlična je učenica, a uz školu i čitanje ostane joj vremena i za treniranje odbojke. Već uči i talijanski, engleski, ruski i kineski, a želja joj je i postati članicom dramske skupine.

– Čitam uglavnom navečer kad završim s učenjem i ostalim obavezama, no i kod zubara, frizera, za vrijeme reklama na TV-u, pod odmorom ili na plaži, dodala je djevojčica multitask sposobnosti.

Najdraži joj je žanr fantastika jer kako kaže voli čitati o stvarima koje ne postoje te kako je u tim knjigama sve tajnovito. Neki od najdražih naslova su joj ‘Vampirska akademija’, ‘Slatke male lažljivice’, ‘Različita’ te ‘Warrior Cats’.

Svaki šesti Zagrepčanin upisan u knjižnice

Najčitatelji u dobi između 12 i 14 godina se biraju prema statistici posudbe, a to su i djeca koju knjižničari primijete kao marljive i vrijedne članove, koji puno čitaju, vole razgovarati o knjigama, traže savjete te na vrijeme vraćaju knjige pojašnjava Natalija Dragoja iz KGZ-a.

Od 2001. godine se proglašavaju najčitatelji u spomenutoj dobnoj skupini, kako bi se mlade motiviralo na čitanje. Do sada je među najboljima bilo devet djevojčica i tri dječaka, napomenula je Dragoja.

U knjižnice grada Zagreba, prošle je godine upisano 135 tisuća članova, što je otprilike svaki šesti Zagrepčanin.

Oko tri milijuna knjižnične građe se posudi godišnje, a najmarljivija Laura za rekordnih 239, bit će i nagradama motivirana za daljnje čitanje. Naime uručene su joj diploma i besplatna iskaznica za KGZ do punoljetnosti, tečaj brzog čitanja i sudjelovanje u ljetnom kampu Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, nekoliko knjiga te tablet računalo.

Copy link
Powered by Social Snap