Pretraga

Osuđene na život u ružičastome: Što je pink tax i kako se boriti protiv toga?

A- A+

Godina je 2020. i živimo u budućnosti. Nemamo leteće aute niti vikendom imamo kratki izlet do mjeseca i nazad, pa možda i ne živimo u budućnosti. I onda se sjetimo da i dalje nema ravnopravnosti između žena i muškaraca, pa možda onda ipak živimo u prošlosti?

Naše društvo je daleko od ravnopravnog, pa postoje diskriminacije na svim mogućim razinama – spol, rasa, godine, religija, nacionalnost, fizičko zdravlje, psihičko zdravlje… Ukratko, onih par sitnica koje nam daju prekrasne razlike, uvijek iskorištavamo na najgori mogući način, pretpostavljajući da je jedno bolje od drugoga – i to bez ikakvog validnog razloga, kada smo svi ljudi.

Izdvojeni članak

‘Stan se iznajmljuje samo djevojkama’: Otkrivamo je li to diskriminacija na temelju spola

Jedna od velikih borbi koja se vodi od pamtivijeka jest i ta za ravnopravnost žena. Trenutno žene imaju jednaka prava kao muškarci, no sve je to u teoriji. U praksi, nejednakost spolova i dalje postoji, samo se sada manifestira na neke ‘suptilnije’ načine. Profesori se i dalje obraćaju kolegicama s ‘gospođice’, muškarci i dalje drže većinu rukovodećih pozicija, a žene su i dalje plaćene manje od svojih muških kolega.

Između svih živih nepravdi koje postoje u ovome svijetu, jedna od vjerojatno najbizarnijih jest upravo pink tax. Ako niste upoznati s ovim terminom, radi se o modernoj manifestaciji nejednakosti spolova, pa su tako ženski proizvodi skuplji samo zato što su ružičasti. Da, zvuči toliko glupo da bi moglo proći kao lažna vijest, no nažalost, istina je.

Britvice

Jedan od najboljih primjera su svakako britvice. Postoje ženske britvice koje su nešto skuplje zato što imaju razne dodatke na sebi, no postoje i one najobičnije moguće britvice koje su iste kao i muške. No, ženske su u ružičastoj boji, pa su samim time nešto skuplje. I to je samo jedan od primjera, vjerojatno ćete primijetiti još milijun takvih slučajeva.

Osim kada je riječ o artiklima koji su doslovno isti, no različite boje, pink tax se primjenjuje i općenito na žensku odjeću. Ako samo malo pogledate cijene po dućanima, primijetit ćete da je ženska odjeća općenito skuplja od muške. Ne radi se o nekim velikim razlikama (pa ih zato ni ne primjećujemo), no to ne znači da bi te razlike trebale postojati.

I naravno, kupovina uložaka i tampona je primjer pink tax-a, koji se upravo zbog toga često naziva i ‘period tax’. Žene ne biraju hoće li imati menstruaciju ili ne, niti ju mogu bilo kako kontrolirati. Žene isto tako moraju nastaviti živjeti svoje živote za vrijeme menstruacije i moraju kupovati uloške, tampone, menstrualne čašice ili koja god već bila njihova metoda.

Ulošci i tamponi nisu besplatni, a nisu niti jeftini. I tako svaki mjesec, od tinejdžerskih dana pa do menopauze (uz eventualnu pauzu za vrijeme trudnoće). Možda ne djeluje da se radi o velikim svotama na mjesečnoj razini (mada jesu), no kada se sve zbroji, dođe se do zaista velike brojke

40 tisuća kuna manje

Jedno istraživanje, piše SWNS digital, je pokazalo da žene u prosjeku potroše 6.360 dolara tijekom svog života na uloške, tampone i ostale izbore, što je otprilike oko 40.515 kuna. Vjerujemo da bi se ti novci mogli itekako bolje iskoristiti, kada bi postojao izbor oko toga na što ih potrošiti.

Uz ove materijalne stvari koje imaju izraženu i jasnu cijenu, pink tax se naplaćuje i kada je riječ o uslugama. Ljudi uvijek pokušavaju zaraditi na onima za koje smatraju da se ne razumiju dovoljno u cijelu priču, a glavna je pretpostavka da se žene ne razumiju u stvari općenito, osim možda u kuhinji i kada je riječ o kozmetici. Odlasci kod mehaničara, nošenje mobitela na servis ili popravak u kući za koji je potreban majstor – šanse su da će žene to platiti nešto više od muškaraca.

I kako se onda boriti protiv pink tax-a? Vrlo jednostavno – nemojte nasjedati na ‘privlačnost’ ružičastih stvari. Kupujte na muškom odjelu ako vam se nešto svidi od odjeće. I uvijek, ali baš uvijek, informirajte se i imajte stav osobe koja zna o čemu priča. Nemojte se dati smesti!

Ako se nalazite s druge strane ovog problema, onda je to vrlo jednostavno… Samo nemojte podržavati ovakav način diskriminacije, kao ni bilo koji drugi!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap