Pretraga

Otkrivamo je li točan mit koji su nam roditelji uvijek govorili: Smije li se nakon jela odmah u vodu?

A- A+

Ljeto je vrijeme školskih praznika i godišnjih odmora, često je neizostavan i odlazak na more ili barem na kupanje na jezero ili rijeku. Na većini plaža i kupališta postoje spasioci, a mi smo razgovarali sa spasiocima na Jarunu koji su nam otkrili koje su to najčešće greške kupača zbog kojih ih je potrebno spašavati. Otkrili su nam i je li točan mit o tome da se nakon jela ne smije odmah skočiti u more.

Godišnje se na Jarunu u prosjeku utopi jedna osoba, a voditelj spasilačke službe Borna Hrestak ondje radi gotovo 20 godina kao spasilac. Nagledao se svakakvih situacija, nesreća i ponašanja ljudi na plažama i kupalištima te je s nama podijelio neke od najčešćih grešaka koje kupači rade.

– Najčešće popiju pivice i onda idu plivati. U alkoholiziranom stanju mislite da možete sve pa tako i preplivati velike udaljenosti, a vama su fizičke i mentalne sposobnosti znatno smanjene. Tako da preporučujem onima koji si popiju da prije ulaska u vodu se obavezno otuširaju. Isto to preporuka je i osobama koje se previše sunčaju. Prvo neka odu pod tuš da se rashlade, a onda tek neka odu u jezero jer jezero je jako varljivo i temperaturne razlike su jako velike pa vam se može dogoditi temperaturni šok, objašnjava nam voditelj spasilačke službe.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Spasioci na plažama najčešće su studenti: Ne može baš svatko tko se prijavi dobiti posao

Navodi i kako postoje problemi s roditeljima koji na kupanje dolaze s malom djecom.

– Zamolio bih ih da ih ne ispuštaju iz vida i da budu uvijek uz njih, jer mala djeca se do tri godine mogu utopiti u plićaku. Dovoljno je samo da opadnu u plićaku i da im voda prekrije usta i nos i onda je gotovo. Zato molim roditelje da budu uz njih, a ne da odu na kavu i onda ih oni kao vide iz kafića ili čak misle da ih spasioci vide, znači ne – spasioci nisu babysitteri koji će paziti na njihovu djecu, poručio je Hrestak.

A je li točan mit koji su nam roditelji stalno ponavljali, da ne smijemo odmah nakon jela skočiti u more, pogledajte u videu na našem TikToku koji se nalazi ispod ovog teksta.

@srednja_hr Spasioci su nam otkrili i je li istinit mit da se poslije jela ne smije odmah skočiti u more! #srednjahr #srednja #more #plaza #plivanje #mit #spasioc #spasilackasluzba #foryoupage #fyp ♬ original sound – srednja_hr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap