Pretraga

Otkrivena tajna Twainova pseudonima

A- A+

Gotovo svi ljubitelji djela Marka Twaina znaju da je veliki pisac zapravo djelovao pod pseudonimom dok je njegovo pravo ime bilo Samuel Langhorne Clemens. Već je dugo prihavćena teza kako je Clemens pseudonim ‘ukrao’ od bliskog mu kapetana jednog broda, no sada su se pojavile naznake kako ta spomenuta teorija nije točna. Trgovac rijetkim knjigama Kevin MacDonnel tvrdi kako je tragajući za piščevim manje poznatim djelima naišao na dokaze da je Clemens inspiraciju za pseudonim pronašao u svom omiljenom časopisu Vanity Fair.

Samuel Langhorne Clemens, znan kao Mark Twain, svjetsku je slavu dobio ponajviše zahvaljujući djelima Pustolovine Huckleberryja Fina i Doživljaji Toma Sawyera. Veliki pisac je odrastao u misurijskom mjestu Hannibal pokraj rijeke Mississippi, a nakon njegove smrti najviše se kontroverzi vezalo za podrijetlo Twainovog pseudonima. 

Ukraden identitet

Desetljećima je općeprihvaćeno bilo vjerovanje kako je Clemens svoje umjetničko ime preuzeo od kapetana riječnih brodova Isaiaha Sellersa. Kapetan nikada nije bio pisac, ali je za lokalne novine slao informacije o vodostaju na rijeci Mississippi te se potpisivao kao Mark Twain. Nakon kapetanove smrti negdje 1863. godine Clemens je, dugo se vjerovalo, jednostavno ukrao identitet.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Mladi glumac otkriva svojih top pet knjiga koje preporučuje svim studentima

Novi trag

Tu je teoriju nedavno pobio Kevin MacDonnell, trgovac rijetkim knjigama. On je tragajući za za piščevim manje poznatim djelima u Clemensovom omiljenom časopisu Vanity Fairu naišao na zanimljiv trag. Naime, u jednom broju iz 1861., dvije godine prije kapetanove smrti, pronašao je humoristični tekst pod naslovom The North Star potpisan pseudonimom Mark Twain. S obzirom da je veliki pisac često časopis Vanity Fair spominjao kao inspiraciju vrlo je izgledno da je u njemu i korijen Clemensovog pseudonima.

Osim pod pseudonimom Mark Twain, ovaj književni velikan se potpisivao i kao Thomas Jefferson Snodgrass i Josh.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap