Pretraga

Ova aplikacija reći će vam kako i koliko uništavate planet

A- A+

Klimatske promijene i zagađenje okoliša odavno nisu problem B kategorije. O njima se puno govori, ali malo toga se uspije riješiti tehničkim i političkim metodama. Po svemu sudeći, najveća prepreka promjenama je društvene prirode. Kako osvijestiti društvo o važnosti odgovornog ponašanja spram okoliša?

ducky

Izgleda da je i tome doskočeno. Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju udružilo se s kreatorima aplikacija iz kompanije Ducky AS kako bi kreirali aplikaciju koja bi korisnicima omogućila da prate vlastitu emisiju ugljika i natječu se s prijateljima u njenom smanjivanju.

– S Duckyem ćete moći pratiti kako vaši svakodnevni postupci utječu na okoliš i zašto su važni. Cilj nam je stvoriti tvrtku koja će biti ekonomski održiva a ujedno i društveno i ekološki odgovorna, izjavio je za Motherboard suosnivačica Silje Strom Sloberg.

Aplikacija koja će biti dostupna sljedeće godine moći će izračunati vašu emisiju ugljika pri svakodnevnim radnjama, od vožnje do posla do kuhanja večere. Na primjer, ako perete jednu turu rublja tjedno, emitirate 0,1 metričku tonu ugljičnog dioksida u atmosferu.

Vjeruje kako će ljudi, ako imaju znanja o tome na koji način njihovi postupci djeluju na okoliš i koje su ima alternative dostupne, češće birati društveno odgovorna ponašanja. Na Ducky-u ćete se moći doslovno natjecati s prijateljima tko će biti manje štetan okolišu.

– Na Duckyu ćete moći vidjeti koje navike trebate promijeniti. Alternative su jednostavne i pozitivne i učinkovite. Promjena navika doprinijet će vašem zdravlju, okolišu i zajednici, izjavila je Solberg.

Ova aplikacija reći će vam kako i koliko uništavate planet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap