Pretraga

‘Ovaj način povezivanja zabave i učenja je genijalan’: InKvizitori odnijeli pobjedu u prvoj Kviz ligi srednjih škola u Šibeniku

A- A+

Ljubitelji kvizova zasigurno su primijetili koliko je u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina ojačala kvizaška scena. U jednom našem gradu, na svoje su došli i kvizaši srednjoškolci. U Šibeniku je listopada prošle godine započela je Kviz liga srednjih škola, a završila je upravo ovih dana.

Ekipa InKvizitori pobjedinik je Kviz lige srednjih škola u Šibeniku| foto: privatni album

Kako smo i pisali prije nekoliko mjeseci, Kviz ligu srednjih škola u listopadu je pokrenula Kviz udruga Šibenik, čiji su članovi primijetili zainteresiranost učenika za kvizove. Nakon prvih razgovora s ravnateljima i nastavničkim vijećima šibenskih škola, naišli su na veliko oduševljenje, što im je dalo dodatan vjetar u leđa.

U natjecanju sudjelovalo 75 učenika

Izdvojeni članak
kvizovi.srednja.hr

Kako učiti kad su zatvorene škole i faksevi? Uputstva za učenike, studente i profesore

– U ovih četiri mjeseca odigrali smo osam kola natjecanja i finale natjecanja. Kviz udruga Šibenik stoji iza organizacije ovog natjecanja u suradnji sa srednjim školama grada Šibenika. Rezultati ove prve sezone su odlični. Natjecalo se 15 timova s ukupno 75 učenika natjecatelja i sve su škole zastupljene u natjecanju. Stoga možemo reći da smo iznimno zadovoljni odazivom i sudjelovanjem. Manji broj učenika nije dolazio samo u vrijeme kad je gripa harala pa bi nedostajao pokoji član ekipe zbog bolesti, a također dva tima su bila uključena i u Erasmus+ aktivnosti pa članovi nisu bili prisutni na dva kola natjecanja, ispričao nam je profesor Krešo Škugor, jedan od osnivača Kviz udruge Šibenik i koordinator provođenja natjecanja.

Iza autorstva kvizova stoje upravo članovi spomenute udruge, a koncept kvizova je takav da postoji 24 pitanja koja su bila podijeljena u tri grupe: osam slikovnih, osam pitanja slobodnog odgovora te osam pitanja s po četiri ponuđena odgovora.

Iznenađeni smo interesom i ustrajnošću učenika

Natjecanje se održavalo svakog drugog ponedjeljka u večernjem terminu u klubu Azimut koji je pružio logistiku za održavanje natjecanja.

– Moram reći da je sve prošlo u najboljem redu. Nismo imali nikakve probleme, natjecanje je završeno u planiranom roku, sva kola su održana redovito po planu, a finale je bilo kruna rada. Iznimno smo bili iznenađeni interesom i ustrajnošću učenika da dolaze na kola natjecanja, kao i interesom koji je bio veći od ovih 15 timova koji su se natjecali. Redovito smo imali i po tri, četiri tima učenika koji su igrali izvan konkurencije lige srednjih škola, kaže nam profesor Škugor.

Izdvojeni članak

Priča kako je Šibenik dobio jednu od jačih kvizaških scena u Hrvatskoj

Finale je održano prošloga tjedna, a u njemu su sudjelovale četiri ekipe – InKvizitori i Lovci iz Gimnazije Antuna Vrančića, Inglorious Bastards iz Medicinske škole, Šibenik i Sirotinje iz Ekonomske škole Šibenik.
Finalnu večer posebno je uveličala Turistička škola Šibenik, prezentirajući rad svojih konobara i kuhara koji su pripremom voćnih koktela i male zakuske pomogli u organizaciji događaja.

– Na kraju natjecanja proglašeni su pobjednici kojima je pehar uručio župan Županije Šibensko-kninske Goran Pauk, koji je svojim prisustvom uveličao naš događaj. Također, dodijeljene su i zabavne nagrade timovima.
Novu sezonu svakako planiramo već od početka sljedeće nastavne godine. Interes, pozitivne pohvale kao i podrška lokalne zajednice daju nam vjetar u leđa da nastavimo. Ovo vrijeme nakon završenog natjecanja iskoristit ćemo za obradu prikupljenih podataka o prošloj sezoni te provođenje ankete među natjecateljima, kako bi proučili prijedloge i nove ideje za poboljšanjem postojećeg koncepta natjecanja, zaključuje Škugor.

Pobjednici imali podršku čitavog razreda

A ekipa koja je osvojila poviše spomenuti pehar su InKvizitori iz Gimnazije A. Vrančića. Tim je to kojeg sačinjavaju Duje Huljev, Roko Silov, Marko Čubrić i Karlo Vrančić iz 3.a razreda prirodoslovno-matematičkog smjera te Marta Skorić iz 3.e razreda općeg smjera.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Šibenski kvizaši imaju zanimljivo pitanje za ljubitelje brze hrane i društvenih mreža

– Vjerojatno su mnogi od nas gledajući prvu verziju ‘Milijunaša’ i druge kvizove još od malena maštali o tome da se i sami natječemo tamo, tako da kada nas je profesor Emil Matuša upitao želimo li se uključiti u kviz ligu, odluka je bila jednostavna. Isprva nismo znali što očekivati od sebe, ali kako su kola prolazila opustili smo se, shvatili da smo ovdje prvenstveno zbog zabave i uživali rješavajući kviz i nadmećući se s ostalim sjajnim protivnicima iz drugih škola, a paralelno s tim su došli i dobri rezultati. Ponedjeljak navečer postao je rezerviran za kviz u Azimuta, druženje s odličnim osobama i stjecanje raznih znanja. Do posljednjeg kola već smo debelo osigurali prvo mjesto na tablici tako da smo u finale ušli kao favoriti, te izgleda i opravdali očekivanja, iako moram priznati da u nijednom trenutku nismo podcijenili protivnike koji su nam u finalu do posljednje kategorije bili ‘za vratom’. Definitivno je bilo bitno sudjelovati u ovoj sjajnoj aktivnosti koju preporučujem svim mladima jer osim znanja, razvijaju se i sposobnosti timskog rada i logičkog zaključivanja, ali još je ljepše bilo pobijediti, pogotovo uz podršku čitavog razreda. Jako nam je drago što smo svoje prve kvizaške korake upravo napravili u šibenskoj Kviz ligi srednjih škola. Za kraj još posebno želim zahvaliti svim dobrim ljudima iz organizacije koji su odvojili svoje vrijeme kako bi učinili ovo predivno iskustvo mogućim i šibensku kvizašku scenu napravili još raznovrsnijom, kaže kapetan ekipe Karlo Vrančić.

 ‘Želimo svim gradovima da preuzmu ovaj projekt’

Osim što im je neopisivo drago što su iskoristili priliku i natjecali se, mladi InKvizitori mišljenja su da bi sljedeće godine interes učenika za Kviz ligu srednjih škola mogao biti još veći.

Izdvojeni članak

Nije lako loviti u Potjeri: Morana Zibar u videu otkrila koliko su zapravo naporne pripreme za kvizove

– Iskreno, očekivali smo da će biti dobro, ali ovoliko dobro – niti blizu. Mislimo da Šibeniku općenito nedostaje sadržaja za naše vršnjake, a ovaj način povezivanja zabave, učenja i socijalizacije je genijalan! Kvizaška scena doživljava svoju renesansu u posljednje vrijeme, tako da toplo želimo svim gradovima da preuzmu ovaj projekt. Pitanja u kvizu su nam se posebno svidjela, jer osim poznavanja činjenica, još je važniji bio timski rad i logičko razmišljanje. Dok ne osjetite na svojoj koži stvarno ne možete zamisliti koliko se često dogodi da na početku nitko od nas ni približno ne zna odgovor, da bi nakon rasprave došli do istog. Čitava liga je bila napeta, iako smo dosta rano isplivali na vrh tablice i tu se usidrili, svako smo kolo željeli nadmašiti same sebe i biti još bolji nego prošloga puta, a vjerojatno su sličan stav imali i ostali, budući da neke ekipe koje su lošim rezultatima nakon prvih kola izgubile šansu za finale, i dalje vrijedno dolazile i natjecale se, a bome i napredovale. Kako je liga tekla, sve više ljudi je dolazilo ponedjeljkom navečer u Azimuta, neki su samo gledali, dok su drugi počeli oformljivati vlastite ekipe koje su se onda natjecale van konkurencije. Mi smo imali sjajnu podršku kolega iz razreda, na finale je došao čitav razred, a kroz regularni dio natjecala su se 2 tima van konkurencije – inKVIZitori 2.0 i inKVIZitori 3.0. Definitivno će biti zanimljivo vidjeti tko će zastupati školu u sljedećem izdanju lige, kažu nam članovi ekipe InKvizitori.

Otkrivaju nam i kako prije ovog natjecanja nisu sudjelovali na kvizovima, pa im je ova pobjeda još slađa. Izrazito su, tvrde, ponosni što su prve kvizaške korake napravili upravo na Kviz ligi srednjih škola.

– Za sada znamo da se sigurno želimo i dogodine natjecati, kao maturanti, a za ostale kvizove – o tom potom. Većina nas je stvarno svestrana tako da imamo jako puno aktivnosti i jako malo slobodnog vremena. Stvorili smo sjajnu ekipu, upoznali mnoge sjajne ljude, družili se, uživali i još na kraju – pobijedili. Iako nemamo nikakvih planova, s nestrpljenjem iščekujemo što nam sljedeće nosi budućnost!, zaključuju InKvizitori.

Ako ste došli do kraja ovog teksta, zasigurno ste i vi među većim ljubiteljima kvizova. Zato vam preporučujemo da se tako željni učenja, ali i zabave, prijavite u naš sustav kvizovi.srednja.hr. Ondje možete testirati svoje znanje, a uz to i kreirati vlastita zanimljiva pitanja.

‘Ovaj način povezivanja zabave i učenja je genijalan’: InKvizitori odnijeli pobjedu u prvoj Kviz ligi srednjih škola u Šibeniku
Share via
Copy link
Powered by Social Snap