Pretraga

Ovakav diplomski još niste vidjeli, a svi bi ga poželjeli: Studentica priprema festival ‘Kuća časti’

A- A+

Jednodnevna kulturno-umjetnička manifestacija ‘Kuća časti’ održava se ove subote, 26. rujna, u Zagrebačkom klubu Močvara. Okosnica ovog jednodnevnog festivala je ‘ulica’, a u programu se nalaze izložba, filmovi, crtanje grafita i koncerti. Sve to ne bi bilo ništa iznenađujuće, da ovaj mali festival nije diplomski projekt studentice Akademije dramske umjetnosti Hane Zrnčić Dim.

kuća časti

Kuća časti ove subote u Močvari! | foto: Kuća časti

Ove subote, 26. rujna,  Kuća časti u zagrebačkom klubu Močvara. Program počinje od 11h ujutro i to crtanjem grafita poznatih zagrebačkih street artera Marina Remića i SARME. Oni će oslikavati terasu Močvare gotovo cijeli dan te će se konačni rezultat moći vidjeti navečer. To je prilika za sve posjetitelje da iz prve ruke vide i upoznaju se s procesom izrade velikih grafita kakve često možemo vidjeti na ulicama gradova.

A upravo je ulica glavna tema ove manifestacije.

– Rekla bih da je ulica dio života svih nas koji smo odrastali u gradovima. Tamo smo se igrali kad smo bili mali, i igrali na malo drugačiji način kad smo malo odrasli. Svaki grad ima svoju uličnu kulturu, a mislim kako je umjetnost koja nastaje na ulici ujedno i njezin sastavni dio. Isto tako, zanimljivo mi je kako je ta ulična umjetnost u svakom gradu specifična na svoj način, i upravo to želim prikazati ovim festivalom. Cilj projekta je i okupljanje različitih vrsta umjetnosti na jednom mjestu, rekla nam je Hana, studentica 2. godine diplomskog studija Produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Osim street arta, odnosno ulične umjetnosti, taj život ulice posjetitelji će moći vidjeti i kroz filmove koji će biti projicirani u dvorani Močvare. Kroz dva bloka filmova, što dokumentarnih, što igranih, prikazivat će se filmovi autora iz cijele Hrvatske, kroz koje će posjetitelji moći otputovati u različite gradove i, barem nakratko, doživjeti različite ulične kulture.

Tijekom cijelog dana održavanja ove manifestacije, bit će izložen rad mladog fotografa Marka Dajaka. Premda ne pripadaju istom ciklusu, svi izloženi radovi pripadaju žanru ulične fotografije. Izložba će se održavati na terasi Močvare.

Koncerti za kraj

– Cijeli dan ćemo se družiti i upijati različite umjetnosti, a dan ćemo zaokružiti koncertima bendova. Tu su Jeboton Ansambl, hrpa ljudi s različitim instrumentima koji već desetak godina sviraju po ulicama Hrvatske; Klapanx, punk bend koji obrađuje popularne hrvatske pjesme koje te tjeraju da klečiš i trgaš košulju; Domagoj Šimek, pjevač benda She loves Pablo koji će dodati jedan novi element ovoj našoj manifestaciji te legendarni bend iz Osijeka Grupa u 16-ercu, čija glazba je, rekla bih, sastavni dio neke naše ulične kulture. Na kraju, tu je i DJ Psu Kile koji je spreman napraviti još jedan nezaboravan party o kojem će se još dugo pričati, rekla nam je Hana.

S obzirom na okolnosti, ulaz u dvorište i dvoranu Močvare bit će ograničeni na određeni broj ljudi. Veći dio događanja festivala održavat će se u dvorištu i na terasi te neće biti potrebno nositi maske, budući da se radi o otvorenim prostorima, ali će se filmovi koji će se projicirati u dvorani morati gledati pod maskama.

– Kuća časti pa je ulaz za sve besplatan, naravno!, za kraj nam je rekla Hana.

Više o ovoj manifestaciji možete pronaći na Facebook eventu.

Kuća časti

Program manifestacije Kuća časti | foto: Kuća časti

kuća časti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap